Pääministeri Sipilä sotesta: "Kaikissa kompromisseissa on hankalia asioita – Ylitulkintaa mukana siinä, että hallitus eroaa"

Pääministeri Juha Sipilä lupaa tehdä kaikkensa sen hyväksi, että asiat saadaan maaliin. Pääministerin mukaan on ollut ylitulkintaa siitä, että hallitus eroaa, jos sote- ja maakuntalakeja ei hyväksytä. Se on Sipilän mukaan monen jos-kysymyksen takana.

Joel Maisalmi
Pääministeri Sipilä sotesta: "Kaikissa kompromisseissa on hankalia asioita – Ylitulkintaa mukana siinä, että hallitus eroaa"

Pääministeri Juha Sipilä vastasi median kysymyksiin pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Kirsi TurkkiHelsinki

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sote- ja maakuntauudistus on hyvin toimiva kompromissi. Sipilä sanoi Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että kuitenkin kaikissa kompromisseissa on puolueille hankalia asioita, myös keskustalle ja pääministerille itselleenkin hankalia asioita.

Hallituksen sote-uudistukseen tuli kuluneella viikolla uusia haasteita, kun kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Hallituspuolueille on eduskunnassa vain 105 kansanedustajaa, koska eduskunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) ei saa äänestää. Enemmistö hupenee edelleen, jos Paavo Väyrynen tekee paluun eduskuntaan. Hän myös todennäköisesti vastustaa lakiesityksiä.

Pääministeri luottaa siihen, että enemmistö eduskunnassa sote-laeissa riittää, jos sovitusta pidetään kiinni.

– Eduskuntaryhmät pitävät tiukasti kiinni siitä, että sovitusti ollaan paikalla äänestyksissä.

Soten arvostelijoiden mukaan uudistuksella ei saavuteta alkuperäisiä tavoitteita eli kolmen miljardin euron säästöjä tulevista kustannuksista eikä hoitoon pääsy parane.

Sipilä vakuutti rahoituslain takaavan, että näin tulee käymään, eli suunnitellut säästöt saavutetaan.

Sipilä korosti, että sote-uudistus on valmisteltu huolella ja valmistelussa on kuultu valtava määrä asiantuntijoita. Nyt olisi Sipilän mukaan aika jo päästä uudistuksen toimeenpanoon ja lopettaa pelottelu.

–Tähän liittyy valtavasti pelottelua, pelottelu saa ilmatilaa.

Tulevissa maakuntavaaleissa Sipilä sanoi olevansa ilman muuta ehdolla.

–Haluan olla ruohonjuuritasolla päättäjänä mukana uusissa maakunnissa.

Väyryselle vain vähän aikaa

Kansalaispuolue ilmoitti eilen erottavansa perustajansa Paavo Väyrysen. Väyrynen aikoo pyrkiä myös keskustan puheenjohtajaksi.

–Tietyllä tavalla surullisena katson tapahtumia. En ole pystynyt tälle asialle jättämään aikaa, Sipilä sanoi haastattelutunnilla.

Sipilä sanoi, että hänellä ei ole kuvaa, mitä kokouksissa on tapahtunut.

–Keskustan tai minun juoksuuni tämä ei vaikuta mitenkään.

Saksan hallitussopu hyvä uutinen

Sipilä korosti, että Saksan hallitussopu on tärkeä uutinen ja iso helpotus. Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen enemmistö tukee yhteistyötä liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien kanssa. Merkelin neljäs kausi liittokanslerina alkaa.

Sipilä uskoo, että Saksan linja pysyy samana kuin ennenkin, mutta eteenpäin mennään.

–Rahaliittoa pitää syventää. Pankkiunioni pitää saada valmiiksi ja pitää pystyä varautumaan tuleviin kriiseihin. Otetaan kuitenkin sellaiset askeleet, että yhteisvastuu ei kasva hallitsemattomasti.

Saksa on ollut valmis kasvattamaan osuuttaan EU-budjetista. Sipilän mukaan Suomen maksuosuus EU:lle pysyy bruttokansantulosta yhden prosentin tuntumassa, mutta euromääräisesti maksut kasvavat, koska talouskasvu on parantunut.

EU:n suurimmat menot ovat maataloustuet ja koheesiorahat, joilla maiden välisiä eroja tasataan. Sipilän mukaan Suomi ja Saksa ovat samaa mieltä siitä, että maataloutta pitää pystyä harjoittamaan koko Euroopassa ja maiden sisäisiä eroja on tasattava koheesiorahoilla.

Kun Britannia lähtee EU:sta, niin se jättää 11 miljardin aukon. Sipilän mukaan koko Britannian aukkoa ei tule kattaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut määräävänsä tuontitullit teräkselle ja alumiinille ensi viikolla.

–Lyhyen tähtäimen toimia ja lämmittävät hetken, kun suljetaan rajoja.

Sipilän mukaan sellaiset maat, jotka näin suojelevat teollisuuttaan, putoavat kelkasta.

Suomen kannattaisi Sipilän mukaan reagoida niin, että tekee muiden maiden kanssa lisää kauppasopimuksia.

Pääministeriä haastattelivat Kesärannassa maakuntalehtien yhteistoimituksen, Lännen Median päätoimittaja Matti Posio, STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen ja politiikan toimittaja Pirjo Auvinen Yle Uutisista. Puhetta johti Petri Kejonen.


Kommentit (12)

 • Nimetön

  ”Edelleen tuntuu pätevän vanha sanonta, jonka mukaan keskeneräistä työtä ei saa esitellä hulluille eikä herroille, koska kumpikaan ei ymmärrä mitään asiasta. Se on ilmeinen ongelma tässä sote-/maakuntauudistuksessa.”

  Tämä sanonta Siplän hallituksen mukana muuuttunut niin että HHH-ryhmä eli hallituksen hullut herrat esittelevät toinen toistaan hullumpia kuvoitaan ja juttujaan eivätkä inoissaan kuuntele yhtään asiantuntijoita.
  On vaan pelkkä pakkomielle uudistaa ja luoda jotain uutta vaikka siinä ei olisi mitään järjellisyyteen vivahtavaakaan.
  Oikeastaan tähänhän sopii vielä paremin sanonta ”On vaan pakko luoda jotain vaikka talikolla”
  Siplän hallituksen toimet ovat olleet juuri sitä talikolla luotavaa.

 • Nimetön

  Miksiköhän kaikki terveys ja talousalan asiantuntijat ovat sitä mieltä, ettei sote ja varsinkaan maakuntauudistusta pitäisi tehdä nyt esitetyssä muodossa? Miksiköhän hallitus on päättänyt viedä väkisin huonoksi todetun lehmänkauppansa ja kaataa siitä aiheutuvat valtavat kustannukset veronmaksajien kannettavaksi?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio