Politiikka

Pääministeri Sipilä perui puheitaan: Komissio ottaisikin käsittelyyn Suomen pyynnön valinnanvapauden ennakkohyväksynnästä

Pääministeriä hiillostettiin kyselytunnilla Suomen epävirallisista keskusteluista EU-komission kanssa.

Silja Viitala
Pääministeri Sipilä perui puheitaan: Komissio ottaisikin käsittelyyn Suomen pyynnön valinnanvapauden ennakkohyväksynnästä

Pääministeri Juha Sipilä sanoi viikko sitten, ettei komissio ottaisi käsittelyyn Suomen hakemusta valinnanvapauslain ennakkohyväksynnästä.

Aki TaponenHelsinki

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) hiostettiin eduskunnan kyselytunnilla torstaina hänen viikko sitten samassa paikassa antamastaan lausunnosta.

Sipilä sanoi tuolloin, että EU-komissiosta olisi virkamiestasolla kerrottu, että se ei ota käsittelyyn Suomen hakemusta valinnanvapauslain EU-notifikaatiosta ja että Suomea on kehotettu olemaan jättämättä sitä.

–Jos Suomi kaikesta ohjeistuksesta huolimatta päätyisi siihen, että tämän salin käsittely ei riittäisi, niin totta kai komissio joutuisi asian silloin vastentahtoisesti käsittelemään, Sipilä joutui nyt myöntämään.

Notifikaatiolla tarkoitetaan ennakkohyväksynnän hakemista siitä, ettei Suomen valinnanvapausjärjestelmä sisällä EU:n kilpailuoikeuden vastaista valtion tukea.

Sipilä korosti, että EU:n komission kilpailupääosaston tehtävänä ei ole arvioida jäsenmaiden sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää.

–Siksi tällaista järjestelmää ei tulisi notifioida, vaan pyrkiä varmistamaan, että järjestelmä itsessään on kilpailuneutraali.

Antti Rinne (sd.) muistutti, että korkein hallinto-oikeus piti notifikaation hankkimista välttämättömänä ja perustuslakivaliokunta edellyttää, että asiasta saadaan oikeusvarmuus.

–Viime viikolla te väititte, että komissio ei suostuisi ottamaan sote-mallia käsittelyyn, Rinne ihmetteli ja vaati lisätietoja.

Myös erityisavustaja kysellyt komissiosta

Sipilän mukaan korkeat viranhaltijat Martti Hetemäki ja Pekka Timonen ovat käyneet komission edustajien kanssa asiasta epävirallisia taustakeskusteluja.

–Myös omasta kabinetistani erityisavustaja on ollut yhteydessä komissioon, ja sieltä on saatu samansuuntainen vastaus.

Sipilän mukaan komissio ei pysty edes kertomaan, milloin se käsittelisi Suomen hakemuksen.

–Koska komissio toivoo, että tällaiset asiat käsiteltäisiin kansallisesti, meidän pitää ratkaista sote Suomessa ja tässä salissa.

Toista osapuolta ei paljastettu

Rinne vaati Sipilää paljastamaan, kenen komission edustajan kanssa Suomi on notifikaatiosta keskustellut.

–Valitettavasti tähän en pysty vastaamaan. Ainoa, joka voi kertoa luottamuksellisesta keskustelusta vastapuolen nimen, on se, joka on sen keskustelun käynyt.

Li Anderssonin (vas.) mukaan harhaanjohtavaa tietoa komission kannasta on levitetty sen takia, että se ei sovi hallituksen päättämään aikatauluun.

Sipilä kiisti ja sanoi, että notifikaatio edellyttäisi sitä, että epäilisimme järjestelmässä olevan kiellettyä valtion tukea.

Anderssonin mukaan esimerkiksi julkisen palvelun tuottajan konkurssisuoja kilpailutilanteessa voi olla kiellettyä valtion tukea, minkä takia perustuslakivaliokunta vaatii asian selvittämistä.

Sipilä lupasi, että hallitus antaa vastineessaan vastauksen tähän konkurssisuojaa koskevan kysymykseen.

–Mitään muuta perustelua, että tässä olisi kiellettyä valtiontukea, en ole kuullut.

Vastineen antaminen menee Lännen Median tietojen mukaan todennäköisesti ensi viikkoon. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan tavoitteena on kuitenkin edelleen, että se annettaisiin jo perjantaina.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Saako sanoa valehtelee?

    Sipilä käyttää totuudelle vierasta kieltä. Valheella on lyhyet jäljet, kuten huomaamme.
    Valehtelu hallituksen oman edun tavoittelemikseksi katsotaan joskus hyväksyttäväksi pakoksi, mutta tässä hätääntynyt poliitikko valehtelee saadakseen etua itselleen. Vain aikataulu on tärkeä. Kun on housuissa, on myöhäistä, uskoo epätoivoinen pääministeri.

    Pahinta on, ettei kyse ole lipsahduksesta, vaan kokonainen tarina on suunniteltu parlamentin sumuttamiseksi. Suunnitelmallista toimintaa eduskunnan harhauttamiseksi; pahinta mitä olen ikinä kuullut suomalaisen ministerin tekevän.

  • Nimetön

    Nyt pitää komissiosta selvittää onko näin kuin Sipilä sanoo vai onko taas selittelyn jälkeinen totuudesta poikkeama. Tämä on erittäin tärkeää jotta kansalaisille ei jää huijatuksi tulemisen maku suuhun. Asiaan pitäisi puuttua hallituspuolueiden taholta jotta ei koko hallituksesta jää taas kerran lehmänkauppojen tuntuinen tilanne. Tämä ei ole pieni asia, jos kansalisilta menee uskottavuus koko hallitukseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio