Pääekonomisti Matti Paavolainen: Näistä syistä työvoimapula vaivaa Suomea – "Yritys haluaa ihmisiä töihin Enontekiölle, ja stadilaiset eivät lähde"

Pääekonomisti Matti Paavosen mukaan työvoimapula on todellisuutta ja tilanne vain pahenee väestön vanhetessa.

Lauri Olander
Pääekonomisti Matti Paavolainen: Näistä syistä työvoimapula vaivaa Suomea – "Yritys haluaa ihmisiä töihin Enontekiölle, ja stadilaiset eivät lähde"

Pääekonomisti Matti Paavonen kaipaa uudistuksia työmarkkinoiden toimintaan. - Työvoimapula on todellinen ongelma.

JR Leskinen

Matti Paavosen mukaan työvoimapula on todellisuutta ja tilanne vain pahenee väestön vanhetessa.

Palvelualojen Työnantajat Paltan pääekonomisti Matti Paavonen tulkitsee KL-Indeksin hienoista taittumista suhdannevaihtelun valossa.

–Moni yritys on nyt nähnyt, että tulee edes jonkinmoista kasvua. Näkisin, että tästä tasoitutaan jonnekin indeksiluvun 60 ja 65 väliin.

Talous rullaa, kunnes iskee jokin šokki. Sen jälkeen Suomi ajautuu taantumaan. Viimeinen pyrähdys voidaan vielä nähdä.

–Luultavasti ennen sitä šokkia tulee vielä työmarkkinoiden kireydestä johtuva ylikuumeneminen, jossa palkkojen nousu ja kulutuskysynnän merkittävä kasvu johtavat siihen, että odotukset nousevat vielä kerran huippuun.

–Jos pitää jotain ennustaa, ennustan indeksiin vielä kamelinkyttyrän, ja sitten romahtaa. Se romahdus on joskus 2020–2021.

Paavonen esittelee TE-toimistojen tilastoja siitä, kuinka avoimen työpaikan täyttyminen kestää koko ajan pidempään.

–Se on paras indikaattori täysin aidosta työvoimapulasta.

Viimeksi, kun talous oli ylikuumentunut, työpaikka saatiin täytettyä 20–30 päivässä. Nyt siihen menee 40–50 päivää talouden lämpenemisestä huolimatta.

–Työvoimapula ei ole mitenkään toimialaspesifiä. Palvelualojen kaikilla toimialoilla kestää nyt pidempään täyttää työpaikat, Paavonen sanoo.

Työikäisen väestön väheneminen on työvoimapulan keskeinen syy, mutta kohtaanto-ongelmaan löytyy muitakin syitä.

–Yritykset haluavat sen supertähden, eikä sellaista ei ole olemassa. Toisaalta työntekijä haluaa työpaikan, jossa on kolmen kuukauden lomat ja kymppitonnin kuukausipalkka.

Työvoiman heikko liikkuvuus on kolmas ongelma.

–Yritys haluaa ihmisiä töihin Enontekiölle, ja stadilaiset eivät lähde.

Neljäs iso ongelma on pula it-alan työntekijöistä yleensä.

”It-alan valmistuneiden määrä on supistunut koko ajan. Se on absurdia, Paavonen toteaa.


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Ilmeisesti kaikkien tulisi asua vuokralla, jotta muutto vieraalle paikkakunnalle työn perässä onnistuisi.

  • ab

    Tässä aiemmin kommentoineet selvittivät varsin kattavasti sen, mistä ns. työvoimapula johtuu. Kiitos heille. Syytä on siis muuallakin kuin vain muuttohaluttomissa työntekijöissä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio