Tampere

Osa Tampereen kaupungin työntekijöistä ei suostunut muuttamaan taukokäytäntöä – Kaupunki tiukensi valvontaa ja poisti oikeuden liukuvaan työaikaan

Kaupungin yli 15 000 työntekijästä toimistotyöaikaa tekee hieman yli 2 000 henkilöä. Heistä 150 on halunnut pysyä aiemmassa käytännössä, jossa 25 minuutin ruokatauko kuuluu työaikaan.

Jarkko Mikkonen / Alma Median arkisto
Osa Tampereen kaupungin työntekijöistä ei suostunut muuttamaan taukokäytäntöä – Kaupunki tiukensi valvontaa ja poisti oikeuden liukuvaan työaikaan

Kuvituskuva. Tampereen kaupungilla toimistotyöaikaa tekevistä työntekijöistä 150 valitsi jäämisen vanhaan käytäntöön, jossa ruokatauko kuuluu työaikaan.

Heidi PesonenAamulehti

Tampereen kaupunki on tiukentanut työajanseurantaa ja poistanut liukuvan työajan niiltä toimistotyöaikaa tekeviltä työntekijöiltä, jotka eivät ole suostuneet taukokäytännön muutokseen.

Kaupungin yli 15 000 työntekijästä toimistotyöaikaa tekee hieman yli 2 000 henkilöä. Heistä 150 on halunnut pysyä aiemmassa käytännössä, jossa 25 minuutin ruokatauko kuuluu työaikaan. Muut ovat siirtyneet työehtosopimuksen mukaiseen käytäntöön, jossa ruokailu tapahtuu omalla ajalla, eli työpäivä käytännössä pidentyi aiemmasta 30 minuutilla.

Tampereen kaupungin henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen perustelee tiukennusta siirtymävaiheen tilanteella.

–Työajan seurannasta on annettu tarkat ohjeet, koska toimistotyöajassa on nyt kahta eri käytäntöä siirtymäaikana eli toiset ruokailevat työajalla ja toiset omalla ajalla. Seurannalla pyritään siihen, että tilanne on oikeudenmukainen suhteessa niihin, jotka ruokailevat omalla ajalla, Pietikäinen toteaa.

Muutokseen suostuvat saivat kompensaationa lomautus- ja irtisanomissuojan 20. huhtikuuta 2020 asti, yhteensä kymmenen palkallista vapaapäivää vuosina 2017–2021 sekä heinäkuussa 2018 ja 2019 maksettavat kompensaatiokorvaukset.

Lue myös: Tampereen toimistoväen työpäivä pitenee – Työntekijöiden mukaan vaikutus 2 000–3 000 euroa vuodessa

Aamulehti on saanut yhteydenottoja, joissa on kerrottu muun muassa, että vanhassa käytännössä oleville tulee työaikaseurantaan merkintä luvattomasta poissaolosta heti, jos myöhästyy minuutinkin tauolta tai aamulla töihin tultaessa.

Pietikäisen mukaan tällaista ohjeistusta ei ole annettu.

–Esimiehiä on ohjeistettu, että yksittäisessä myöhästymistapauksessa sovitaan esimiehen kanssa, koska aika tehdään työajan tasoittumisjakson aikana takaisin. Toki toistuviin myöhästymisiin tulee esimiehen puuttua, kuten muihinkin työssä ilmeneviin ongelmiin.

"Työntekijät saivat valita"

Niillä toimistotyöaikaa tekevillä, joilla on ruokatauko omalla ajalla, on käytössä liukuva työaika.

–Taukoja seurataan kummassakin käytännössä, mutta leimausohjeet ovat hieman erilaiset, koska toisessa käytännössä ruokailu tapahtuu työajalla ja toisessa omalla.

Vanhaan käytäntöön jääneillä ei ole enää liukuvaa työaikaa.

Pietikäisen mukaan se ei olisi oikeudenmukaista työajan seurannan osalta, kun toisilla ruokatauko on työaikaa ja toisilla ei.

Aamulehteen yhteyttä ottaneen henkilön mukaan muutoksella yritetään kiristää työntekijöitä hyväksymään se, että ruokatauko pidetään omalla ajalla. Miten kommentoit?

–Työnantajan tahtotila asiassa on viestitty avoimesti henkilöstölle pitkässä neuvotteluprosessissa ja työyhteisökokouksissa. Tietysti toivon, että voisimme yhdenmukaistaa taukokäytännön työehtosopimuksen mukaiseksi mahdollisimman lyhyellä siirtymäajalla.

–Kiristämisestä ei kuitenkaan ole kyse, vaan jokainen työntekijä on itse saanut valita kahdesta vaihtoehdosta itselleen sopivamman, Pietikäinen vastaa.

Aamulehteen yhteyttä ottaneet ja juttua varten haastateltu työntekijä eivät halunneet kommentoida asiaa julkisuudessa nimellään.

Lue myös: Tampereen toimistoväen työpäivä pitenee – Työntekijöiden mukaan vaikutus 2 000–3 000 euroa vuodessa

Lue myös: Tampereen hoitajat takajaloillaan: työpäivä piteni yhtäkkiä yli 8 tuntiin


Kommentit (102)

  • Kuntatyöntekijä

    Mä olen aina vastustanut tuollaista pakollista puolen tunnin ruokataukoa omalla ajalla koska mulla ei niin kauaa syömiseen mene enkä halua työpäivän sen takia pitenevän, varsinkaan kun en ainoana työntekijänä voisi paikalta puoleksi tunniksi poistua. Vai poistunko vain kylmästi, laitan oven kiinni ja asiakkaat kärsivät? Nyt ruokataukoni keskeytyy tuon tuosta aina asiakkaiden tullessa ja minulle se sopii ja on ok. Mistä ”hyvistä eduista” jotkut kommenteissaan mainitsevat? Mulle ei kuulu mitään työsuhde-etuja eikä ole koskaan kuulunut 15 v:n uran aikana. No saatiin me kerran kaupungin juhlavuotena lahjakortit kaupungin palveluihin. Ostin sillä museokaupasta pellavapyyhkeen, mistä osan maksoin itse, kun lahjakortti ei sitä kokonaan kattanut. Virkistysiltapäiviä tai joulujuhliakaan ei nykyisessä työpaikassa säästösyistä tai muuten vain pidetä. Niiden osalta tilanne varmaan vaihtelee kunnittain, mutta huvittaa nuo ”hyvät edut”… Löytyykö antaa esimerkkejä? Vai sekoittuuko yksityinen työnantajapuoli nyt julkisen puolen kanssa? Tiedän, että saisin parempaa palkkaa muualla, mutta toisaalta tykkään työstäni enkä halua vaihtaa. Kateuteen ei muilla ole kuitenkaan aihetta. Tervetuloa kunta-alalle töihin, jos olet toista mieltä! PS. Liukuvasta työajasta: itselleni se on välttämätön asioiden sopimiseksi joustavasti asiakkaiden kannalta. Jos loppuu liukumat, loppuu myös joustot. Minua se ei haittaa, mutta asiakkaat häviävät.

  • Nimetön

    ”tartteeko ruokatauko kuulua työaikaan. jo on muutenkin hyvät edut.”
    Kertoisitko mitä etuja tarkoitat? Toimistotyöaikaa tekevänä kaupungin työntekijänä palkkatasoni on muutaman euron matalapalkkaiseksi luokitellun yläpuolella ja kymmenisen vuotta sitten sain työnantajalta joulun alla Tampere-pinssin. Huonoa palkkaa on vuosien ajan perusteltu sillä, että työpäivät ovat vastaavasti lyhemmät. Niin ne ajat muuttuu. Onneksi on hyvät työkaverit ja mielekästä yleishyödyllistä työtä kuntalaisten hyväksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet