Koti

Osa Ranta-Tampellan ennakkoon varatuista asunnoista tuli takaisin myyntiin – Ensimmäinen talo on pian muuttovalmis

Ovatko huippukalliit neliöt pois muualta? "Jostainhan parempituloisetkin muuttavat", toteaa Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Jukka Ritola / Aamulehti
Osa Ranta-Tampellan ennakkoon varatuista asunnoista tuli takaisin myyntiin – Ensimmäinen talo on pian muuttovalmis

Ranta-Tampellan rakentaminen kestää vielä pitkään, sillä alueen on tarkoitus olla valmis vuonna 2030.

Aapo LaaksoAamulehti

Uusi Tampereen Ranta-Tampellan kaupunginosa saa ensimmäiset asukkaansa maaliskuussa, kun YIT:n rakentama Näsinkeulan talo valmistuu.

Talon kaikki 37 asuntoa varattiin jo ennakkoon, mutta osa niistä on vapautunut takaisin myyntiin. YIT:n sivuilla kaupan valmistuvasta rakennuksesta on viisi asuntoa. Asunnot ovat muuttovalmiita 29. maaliskuuta.

Leni Mentula YIT:n asuntomyynnistä kertoo, että vaikka ulkopuolelta alue näyttää vielä keskeneräiseltä, asunnot valmistuvat ajallaan ja niille tehdään käyttöönottohyväksyntä ennen asuntoihin muuttamista. Pihatyöt jatkuvat vielä keväämmällä, kun asunnot on jo otettu käyttöön.

Asunnoista 4 on yli 100-neliöisiä kolmioita ja neliöitä ja yksi on 36 neliön kaksio. Velattomat neliöhinnat vaihtelevat reilusta 5 000 eurosta yli 8 000 euroon. Sisäpihanäkymällisen kaksion neliöhinta on 6 189 euroa. Jäljellä olevat huoneistot ovat luonnollisesti alempien kerrosten ja sisäpihan puolen vähemmän haluttuja asuntoja. Järvinäköaloista ja ylemmistä kerroksista on saanut pulittaa mainittujakin isompia neliöhintoja.

Videolla näkyy jo millainen Ranta-Tampellasta on muodostumassa:

 

Hinnat poikkeavat Tilastokeskuksen tuoreimmista neliöhintalukemista runsaasti ylöspäin. Pääkaupunkiseudulla kaikkien uusien kerrostaloasuntojen keskineliöhinta oli viime vuonna hieman yli 5 000 euroa ja muualla maassa liikutaan 3 300 ja 3 700 euron välissä.

Näsinkeulan neliöhinnat kilpailevat Skanskan rakentaman Luminaryn kanssa, jossa neliöhinnat vaihtelevat noin 5 800 ja 10 000 euron välillä. On perusteltua puhua arvokohteista.

–Arvokohteiden rakentaminen on ehdottomasti kasvanut, mutta myös arvokohteen määritelmä on laajentunut. Rantarakentamisen ohella arvokohteet voivat olla tornitaloja tai vanhoihin jugend-taloihin remontoitavia ullakkoasuntoja. Sen tyyppinen asuminen ei ole ennen ollut mahdollista, kertoo asuntoluotottamiseen erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Hannu Mänttäri

Brotheruksen mukaan arvokohteiden neliöhinnoissa ei välttämättä ole niin paljoa ilmaa kuin päälle saattaa näyttää. Ne on monesti rakennettu huomattavan kalliille tonttimaalle, eivätkä rakennusmenetelmät ole halvinta elementtirakentamista.

Myös rakentamisen määrästä voi päätellä, että arvokohteet eivät ole rakennusyhtiöille merkittävästi tavallisia taloja kannattavampia.

–Tavallista asuntorakentamista ei syrjitä arvokohteiden kustannuksella. On myös syytä muistaa koko asuntokauppaketju: Jostainhan parempituloisetkin muuttavat niin uusiin ja kalliisiin asuntoihin. Keskiluokka puolestaan muuttaa niihin asuntoihin, ja pienituloisemmat keskiluokalta tyhjiksi jääviin asuntoihin, Brotherus selventää.

Jukka Ritola / Aamulehti
Ranta-Tampellasta on tulossa yksi Tampereen kalleimmista asuinalueista.

Ranta-Tampellasta on tulossa yksi Tampereen kalleimmista asuinalueista.

Sijoitusbuumi teki yksiöistä arvokohteita

Ekonomisti näkee, että Suomessa on pysytty melko hyvin mukana asuntorakentamisessa. Ruotsissa ja Norjassa asuntojen hinnat ovat kasvaneet toistakymmentä prosenttia vuodessa, kun taas Suomen pääkaupunkiseudulla ja Tampereella kasvu on ollut paria–kolmea prosenttia.

Yksi asuntokaupan piirre on viimevuosina kokenut suuren mullistuksen, sillä asuntosijoittamisesta on pitkään jatkuneiden matalien korkojen aikana tullut tavattoman suosittua. Nuoret aikuiset myös arvostavat kaupunkiasumista aiempaa enemmän.

Helposti vuokrattavista alle 30 neliön uusista yksiöistä maksetaan Tampereella jopa yli 6 000 euron neliöhintoja. Vanhoissakin taloissa pienet yksiöt maksavat jo yli 4 000 euroa neliöltä.

Brotheruksen mukaan hinnannousu on ollut suurta, sillä ennen yksiöiden neliöhinta oli noin 20 prosenttia taloyhtiön keskihintaa korkeampi. Nyt erotus voi olla jopa 50 prosenttia. Se on tuonut myös muutoksen asuntokauppaan.

–Pienet asunnot ovat jo pitkälti menneet sijoittajien salkkuun ja pienet keskusta-asunnot ovat neliöhinnalla mitattuna jo arvokohteita. Siksi monen on vaikea päästä käsiksi ensimmäiseen omaan asuntoon, Brotherus sanoo.

Jukka Ritola / Aamulehti
Ranta-Tampellan alue rakennetaan useassa vaiheessa Tampellan ranta-alueelle kantakaupungin jatkeeksi Näsijärven rantaan.

Ranta-Tampellan alue rakennetaan useassa vaiheessa Tampellan ranta-alueelle kantakaupungin jatkeeksi Näsijärven rantaan.

Oikaistu 13.3.2018 klo 13.16: grafiikasta korjattu virheellinen päivämäärä. Tampereen Ykköspurje on luovutusvalmis vasta tammikuussa 2019.

Ranta-Tampella

Ranta-Tampella on Tammerkosken ympäristön viimeinen laaja uudisrakentamisalue. Alue sijaitsee Tampereen keskustan pohjoisreunalla, Näsijärven rannassa ja Tammerkosken suulla.

Noin 16,5 hehtaarin alueelle tulee yhteensä yli 2 000 uutta asuntoa, joissa asuu arviolta 3 500–3 600 tamperelaista.

Alueen esirakentamistyöt aloitettiin kesällä 2014. Koko alueen odotetaan valmistuvan vuoteen 2030 mennessä.

YIT on suurin rakentaja Ranta-Tampellassa, mutta alueelle rakentavat myös Peab Oy ja SRV.

Näsijärven rannan rakentaminen tuli mahdolliseksi, kun Paasikiven-Kekkosentie siirtyi Rantatunneliin marraskuussa 2016.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

  • Onnea uuteen kotiin -

    Just joo – asu miljoonaasunnossa” rakennustyömaan keskellä vuosia, sitten asuntosi eteen rakennetaan hyvässä lykyssä talo joka vie maisemat. Ja kun näissä ei tavallisten ihmisten asunnoissa on ympäristön työt ja asuinalue valmis, niin poks hinat putoavat roimasti ja huomaat maksaneesi ”tyhjästä”,

  • Nimetön

    Uusi näkökulma voisi olla perusteltu ennuste verokertymäkokonaisuudesta, jonka hanke laittaa liikkeelle kymmenessä vuodessa lähtölaukauksestansa lukien?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio