Tampere

Osa Koiviston koulun eskareista ja ekaluokkalaisista jatkossa Norssiin, koulumatka pisimmillään kolme kilometriä – Vanhemmilta kritiikkiä "pakkosiirrosta"

Vanhemmat toivovat, että Koiviston koulu voisi jatkossakin olla esikoululaisten ja 1–4-luokkien koulu.

Arttu Rantakärkkä / Maps4News
Osa Koiviston koulun eskareista ja ekaluokkalaisista jatkossa Norssiin, koulumatka pisimmillään kolme kilometriä – Vanhemmilta kritiikkiä "pakkosiirrosta"

Esityksen mukaan kartassa rajatulta alueelta ohjattaisiin lukuvuodesta 2018–19 alkaen yhden eskariryhmän ja yhden ykkösluokan verran oppilaita Koiviston koulun sijaan Normaalikoulun suuntaan Nekalaan.

Kati KalliosaariAamulehti

Tampereen Koivistonkylästä ohjataan ensi syksystä lähtien yhden ryhmän verran esikoululaisia ja ekaluokkalaisia Koiviston koulun sijaan Tampereen yliopiston Normaalikouluun eli Norssiin Nekalaan.

–Kyseessä on koulupolun muutos, josta sivistys- ja kulttuurilautakunta päättää kokouksessaan 14. joulukuuta. kertoo Koiviston koulun rehtori Mia Mattila.

Muutos perustuu kaupungin tekemään palveluverkkoselvitykseen.

Toteutuessaan esitys koskee 20 esikoululaista ja 20 ekaluokkalaista lukuvuodesta 2018–2019 lähtien. Yhteensä siis 40:tä 6–7-vuotiasta lasta vuosittain.

Asuinpaikan mukaan

Lapset valitaan asuinpaikan perusteella. Norssiin ohjataan lapsia, jotka asuvat Hallilantien ja Vihiojan välisellä alueella sekä Korkinmäessä Tiinukadun ja Kattilakadun ympäristössä. Pisimmillään heille tulee kolmen kilometrin koulumatka.

–Esikoululaisia vanhemmat kuljettavat useimmiten joka tapauksessa. Ekaluokkalaisten on ajateltu kulkevan kävellen tai bussilla, Mattila toteaa.

Tarkoitus on, että nämä lapset käyvät koko peruskoulunsa Normaalikoulussa. Tänä lukuvuonna 2017–2018 osa kuitenkin käy esikoulunsa ensin Koiviston koulussa ja siirtyy vasta sitten Norssiin.

Aamulehteen yhteyttä ottaneet vanhemmat ovatkin kritisoineet muutosta lasten "pakkosiirroksi" pois tutuksi käyneestä lähikoulusta.

–Esiopetus on hallinnollisesti varhaiskasvatuksen alaista toimintaa, mutta lapset ovat esiopetuksessa Koiviston koulun tiloissa, Mattila toteaa.

Kaupunki on kuitenkin kertonut pyrkivänsä siihen, että yhtenäinen koulupolku alkaisi jo esikoulusta.

Esitettyä ratkaisua perustellaankin sillä, että Koiviston koulussa on jo pidempään ollut ahdasta. Normaalikouluun taas on vapautunut tilaa, kun lukion toiminta on siirtynyt Tampereen yliopiston kampukselle.

Kaupunki siis pyrkii järkeistämään koulujensa tilankäyttöä.

"Ei lasten etu"

Vanhemmat ovat toivoneet, että Koiviston koulu olisi jatkossakin pienimpien eli esikoululaisten ja 1–4-luokkien koulu. Sen jälkeen hieman isompina lapset voisivat siirtyä Norssiin 5–6-luokille ja edelleen yläkouluun.

–Koiviston koulu on kaikille tämän muutosalueen lapsille lähikoulu. Koulumatka pitenee vähintään kilometrillä, jos pitää lähteä Nekalaan, toteaa Koiviston koulun vanhempainyhdistyksessä toimiva Heidi Rautiainen.

Koulun vanhempainyhdistys ei ole vielä ottanut kantaa muutokseen.

Rautiaisen mukaan eniten häiritsee se, että ratkaisussa ei ole ajateltu lasten etua.

–Ymmärrän sen, että koulupolkuihin tulee muutoksia. Tämä muutos tuntuu kuitenkin palvelevan lähinnä Normaalikoulun toiminnan turvaamista. Oman oppilaaksiottoalueen oppilaat eivät siellä riitä opetusharjoittelijoiden tarpeisiin, Rautiainen toteaa.

Rautiaisen mielestä kaupunki olisi voinut hoitaa asian suunnitelmallisemmin ja fiksummin. Muutosalueen esikoululaisista olisi voinut tehdä oman ryhmänsä.

–Kaikki 64 lasta Koiviston koulun entiseltä oppilaaksiottoalueelta ovat Koikkarin koulussa esikoulussa. Sieltä poimitaan nyt sitten 20, jotka saavat lähteä muualle, Rautiainen kuvaa.

Hän huomauttaa, että Koivistonkylän ja Veisun alueella on omat päiväkodit ja oma koulu.

–Meidän koko elämänpiirimme on tällä alueella. Emme me edes tunne ihmisiä Nekalan suunnasta, Rautiainen toteaa.

Päivitys 5.12. kello 22.09. Lisätty juttuun tieto, että koulun vanhempainyhdistys ei ole kertonut kantaansa muutokseen.

Koiviston koulu

Koivistonkylässä sijaitsevassa Koiviston koulussa opiskelee 381 oppilasta vuosiluokilla 1–6, esikoululaisia on 64.

Koulu koostuu kahdesta rakennuksesta samassa pihapiirissä.

Lukuvuodesta 2018–19 alkaen Koiviston alueelta ohjataan yhden eskariryhmän ja yhden ykkösluokan verran oppilaita Koiviston koulun sijaan Tampereen Normaalikouluun Nekalaan.

Lauri Lylyn (sd.) pormestariohjelmassa linjattiin, että kouluverkko suunnitellaan uudelleen lasten määrän ja opetuksen sisällön mukaan.

Varhaiskasvatus sekä 1–2-luokat hoidetaan lähipalveluna, mutta sen jälkeen oppimisympäristöt ratkaisevat, mihin kouluun mennään.

Huonokuntoisista koulutiloista luovutaan.


Kommentit (5)

  • Ei piniä koululaisia, isompia kyllä

    Uskon, että monia alueella asuva laittaisi ihan mielellään isomman lapset Nekalan kouluun. Esim. 4-6 -luokkailaisten on aivan eri asia kulkea vilkkaasti liikennöityä Jokipohjantietä, kuin pienten 1- tai 2-luokkalaisten.
    Kuinka moni uskaltaisi antaa pienen koululaisen kulkea joka päivä TKL:n bussivarikon ja todella monen teollisuusalueelle vievän liikennevalottoman risteyksen yli? Koulumatka Nekalan kouluun on aivan erilainen riski kuin Koiviston kouluun.

  • Nimetön

    Koiviston koulun vanhempainyhdistys siis ymmärtää ja hyväksyy lasten siirron toiseen kouluun, kunhan lapset otetaan jostain muualta. Varmasti kaikkien muiden koulujen vanhempainyhdistykset ovat samaa mieltä, kunhan asia ei koske heitä. Yhteistyöhalua ja -kykyä löytyy.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio