Oriolan kriisi iskee pahiten diabeetikoihin – näistä neljästä lääkkeestä on nyt suurin pula

Teijo Määttänen
Oriolan kriisi iskee pahiten diabeetikoihin – näistä neljästä lääkkeestä on nyt suurin pula

Diabeetikot kärsivät Oriolan ongelmista, silllä suurin kiireellisten lääkkeiden ryhmä on insuliinilääkkeet.

Jussi SaarinenAamulehti

Lääketukkukauppa Oriolan toimitusvaikeudet jatkuivat edelleen tiistaina. Fimea, Oriola ja Apteekkariliitto pitivät tiistai-iltana kriisipalaverin Oriolan ongelmallisesta tilanteesta.

–Sovimme erityistoimenpiteistä, joilla Oriola pyrkii toimittamaan kaikkein kiireellisimmät lääkkeet apteekkeihin. Tilanne yritetään korjata tänään (tiistaina) taksikuljetuksilla ja huomisen (keskiviikon) aikana normaalissa jakelussa, kertoi Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Oriola on luvannut olla yhteydessä henkilökohtaisesti jokaiseen apteekkiin, johon kiireellinen toimitus on tulossa.

Apteekkariliitto tekee tilannekatsauksen keskiviikkona iltapäivällä ja katsoo, miten Oriolan toimitukset ovat onnistuneet.

–Onhan tämä aivan poikkeuksellinen tilanne. Olen työskennellyt alalla jo yli 20 vuotta enkä ole vastaavaa aiemmin nähnyt.

Oriolan lääkejakelun ongelmat alkoivat syyskuun alussa, kun se uudisti tietojärjestelmiään.

Neljä kriittisintä lääkettä

Kostiaisen mukaan suurin kiireellisten lääkkeiden ryhmä on insuliinilääkkeet. Eniten tilanteesta kärsivät siis diabeetikot.

Apteekkariliitto teki kyselyn yli 400 apteekille. Kyselystä selvisi, mistä lääkkeistä on nyt kaikkein suurin pula.

Apteekeilta kysyttiin, mitkä ovat kolme mielestänne kriittisintä Oriolan jakelemaa lääkettä, joita teillä ei nyt ole varastossa lainkaan.

Vastauksista selvisi selkeä neljän lääkkeen kärki:

1. Spiriva, keuhkoahtaumatautia hoitava lääke

2. Respimat, keuhkoahtaumatautia hoitava lääke

3. Victoza, tyypin 2 diabetestä hoitava lääke

4. Humira, reumasairauksia hoitava lääke

Apteekkariliiton kyselyn mukaan tilanne apteekeissa oli yleisesti tiistaina kutakuinkin sama kuin maanantaina.

Noin 40 prosentilla vastaajista tilanne oli ennallaan, neljänneksellä parempi ja 30 prosentilla huonompi kuin maanantaina.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

 • Nimetön

  Mikä tässä mättää?
  Eihän Oriola ole Suomen ainoa lääketukku.

  Jos kansalaisille ja yhteiskunnalle aiheutetaan tuon tason terveys- ja turvallisuusongelma, pitäisi asia antaa Onnettomuustutkintakeskuksen tutkittavaksi. Ehkä löytyisi kehitysehdotuksia, joilla vastaava saataisiin ennaltaehkäistyä.

 • Miten hatarat varastot apteekeissa on ?

  Miksi apteekeilta ei vaadita riittäviä paikallisvarastoja ? Kallista apteekkijärjestelmää perustellaan turvallisuudella. Turvallisuus rapisi kertaheitolla. Aikoinaan apteekeissa oli varastot eli kuka ne söi ? Menivätkö voittoihin eli korjasiko joku taskuunsa sen arvon, joka varastoissa oli ? (Sama kaikilla muillakin aloilla)

  Voisi perustellusti kysyä, kuka on se virkamies (poliitikko?) joka sallii rakentaa lääkejakeluketjun pelkästään IT pohjaiseksi. Kyllä varalla täytyy olla vanhanaikainen varmasti toimiva järjestelmä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio