Oppositiojohtaja Antti Rinne: Hallituksen ihmiskuvan vääristyneisyys johtaa älyttömyyksiin – "halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa niskalaukaus"

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi hallituksen toimia kovin sanoin. Hän sanoo, että ihmisten laittaminen polvilleen on järjetöntä.

Lennart Holmberg / Alma Median arkisto
Oppositiojohtaja Antti Rinne: Hallituksen ihmiskuvan vääristyneisyys johtaa älyttömyyksiin – "halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa niskalaukaus"

Antti Rinne sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Turussa marraskuussa. Arkistokuva.

Lauri NurmiAamulehti

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kritisoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suhtautumista työttömiin ihmisiin. Oppositiojohtaja Rinteen mielestä työttömyysturvan aktiivimalli ja sen jatkoksi suunniteltu aktiivinen työn pakkohaku ovat esimerkkejä politiikasta, joka kuvastaa hallituksessa vallitsevaa ihmiskuvaa.

–Hallituksella on täysin väärä käsitys työttömistä ihmisistä. Hallitus pitää kaikkia työttömiä laiskoina ja saamattomina, mikä on harjoitetussa politiikassa taustalla. Ihmiskuvan vääristyneisyys johtaa aktiivimallin ja pakkohaun kaltaisiin älyttömyyksiin, Rinne sanoo Aamulehdelle.

Rinne kertoo saaneensa roppakaupalla kansalaispalautetta työttömyysturvan aktiivimallista, jossa työttömän on kolmen kuukauden jaksolla tehtävä pätkätöitä tai osallistuttava työllistämistä edistäviin palveluihin. Muuten seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

–Ihmisten polvilleen laittaminen on järjetöntä. Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Rinne toteaa.

Sdp:n puheenjohtajan mukaan työvoimapalvelujen resursseja pitää lisätä, jotta ihmiset työllistyvät nykyistä paremmin. Sanktioilla ja karensseilla uhkaamista Rinne pitää vääränä politiikkana.

–Nyt vain lisätään hallinnollista byrokratiaa. Mielestäni keppilinja ei toimi tilanteessa, jossa palveluita ja työvoimapoliittista koulutusta ei ole olemassa riittävästi kaikkialla Suomessa, Rinne sanoo.

Työntekijän aktiivisuutta mitattaisiin 12 viikon jaksoissa

Työministeri Jari Lindström (sin.) vahvisti perjantaina Aamulehdelle, että hallitus aikoo antaa eduskunnalle tänä vuonna lakiesityksen aktiivisesta työnhakupakosta. Työttömän pitäisi jatkossa hakea vähintään yhtä itselleen soveltuvaa työpaikkaa viikossa ja raportoida aktiivisuudestaan työvoimahallinnolle verkossa. Aktiivisuutta mitattaisiin 12 viikon jaksoissa. Työnhaun laiminlyönnistä seuraisi työttömyysturvan menettäminen 60 vuorokaudeksi.

–Tällaista lakiesitystä ei pidä mennä antamaan. Kaikkialla Suomessa ei edes ole olemassa riittävästi työpaikkoja, joita voisi hakea. Sen sijaan pitää lisätä TE-toimistojen resursseja saattaa yritykset ja työttömät työnhakijat yhteen. Se on paras keino auttaa ihmisiä työllistymään, Rinne arvioi.

Rinne kertoo olevansa hallituksen kanssa samaa mieltä työn tärkeydestä ihmisille.

–Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että työikäisille terveille ihmisille ja osatyökykyisille ihmisille työ on parasta sosiaaliturvaa ja paras tapa nousta eteenpäin, mutta kaikki eivät pysty omaan tilanteeseensa vaikuttamaan. Ei ole työttömien vika, että he ovat työttöminä. Enemmistö työttömistä on huolehtinut omasta koulutuksestaan työuransa aikana. Maailma muuttuu niin nopeasti, että palvelujen pitää tukea ihmisiä osaamisensa muuttamisessa, Rinne toteaa.

Aamulehti pyysi perjantaina kommentteja myös työministeri Lindströmiltä ja elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.), mutta he eivät halunneet antaa erillisiä haastatteluja. Lindström vahvisti hallituksen tuovan aktiivista työnhakua koskevan lakiesityksen eduskuntaan vuoden 2018 aikana. Lintilä välitti erityisavustajansa kautta tiedon, että hän on lomalla.


Lue myös nämä


Kommentit (41)

  • Simo

    Ehdottomasti väärin tämä aktiivimalli. Olen todella huolissani Suomen kehityksestä monin tavoin.. Työttömistä suurin osa haluaa töitä ja etsii niitä ja saa, kun sopiva löytyy. Työhaluttomia on vähän ja heidän pakottaminen ei ole ratkaisu. Tarvitsevat yleensä ihan toisenlaista apua.

  • Rinne oikeuden eteen

    Halla-aho, Tynkkynen ym. on haastettu aikanaan oikeuteen ns. vihapuheista kansanryhmää kohtaan. Nyt olisi todella paikka jonkun kansanedustajan haastaa Rinne oikeuteen mitä törkeimmästä vihapuheesta. Ainakin perussuomalaisten ja kokoomuslaisten pitäisi nyt tarttua asiaan ja pistää Antti Rinne oikeuden eteen. Jos kerran sosialistit ovat aktiivisia, miksi kunnon suomalaiset ovat niin ”suvaitsevaisia” että eivät toimi – samasta asiasta.
    Rinteen kielenkäyttö on erittäin vakavaa, koska se vaarantaa yhteiskuntarauhan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio