Opiskelulla ja koulumenestyksellä ei ole mitään väliä turvapaikan saamisessa – Miksi lahjakkaita opiskelijoita palautetaan kotimaahansa, Maahanmuuttovirasto?

Kysyimme Maahanmuuttovirastolta, miksi koulumenestyksellä ei ole vaikutusta turvapaikan saamiseen.

Tomi Vuokola
Opiskelulla ja koulumenestyksellä ei ole mitään väliä turvapaikan saamisessa – Miksi lahjakkaita opiskelijoita palautetaan kotimaahansa, Maahanmuuttovirasto?

Hasan Khademi on pärjännyt suomalaisessa lukiossa vain parin vuoden Suomessa olon jälkeen. Hänet ollaan silti käännyttämässä Afganistanin Kabuliin.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Opiskelupaikan saamisella tai -menestyksellä ei ole vaikutusta turvapaikan saamiseen Suomessa. Toisin kuin esimerkiksi joissakin muissa maissa, joissa lahjakkuus voi vaikuttaa maahan jäämiseen.

Maahanmuuttovirasto ei ota kantaa yksittäisiin tapauksiin, kuten Hasan Khademin tapaukseen. Lahjakas turvapaikanhakija opiskelee hyvällä menestyksellä Kalevan lukiossa, mutta hänet ollaan käännyttämässä.

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Aino Likitalo lähetti vastaukset Aamulehden kysymyksiin yleisellä tasolla. Afganistanin turvallisuustilannetta seurataan Likitalon mukaan hyvin tarkasti.

–Jos turvapaikanhakijalla ei ole mitään lainmukaista perustetta saada Suomesta oleskelulupaa, viraston on tehtävä päätös hänen poistamisestaan.

1. Onko opiskelulla tai opiskelumenestyksellä väliä oleskeluluvan saamisessa?

–Opiskelulla tai opiskelumenestyksellä ei ole vaikutusta siihen, saako hakija kansainvälistä suojelua vai ei (turvapaikan tai toissijaista suojelua). Luvan saamisen kriteerit on määritelty tarkkaan laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa.

2. Eikö ole yhteiskunnan etu saada lahjakkaita?

–Me virastossa teemme päätökset voimassaolevan lain mukaan. Se, ovatko ne ajan tasalla tai kaivataanko niihin muutoksia esimerkiksi yhteiskunnan edun vuoksi, on poliittinen päätös.

Katso videolta, miten Hasan Khademi puhuu vallan kolmijako-opista sujuvasti suomen kielellä:

 

3. Miksi Kabuliin palautetaan?

–Väkivallan taso ei ole viime aikojen tapahtumista huolimatta Kabulissa niin korkea, että kaikki henkilöt alueella olisivat iskujen vuoksi vaarassa. Kaupungissa ei käydä laajoja maataisteluita, eikä siellä ole esimerkiksi ilmapommituksia, tykistötulta tai miinoituksia, jotka aiheuttaisivat siviileille erityistä vaaraa joutua väkivallan kohteeksi. Kaikki tapaukset tutkitaan yksilöllisesti.

4. Voiko hakea oleskelulupaa opiskelun perusteella, jos on paperiton?

–Oleskeluluvan saannin perusteena on se, että hakijalla on voimassaoleva passi. Jos kansallista passia ei ole, hakea voi myös muukalaispassia, jonka saamiselle taas sitten on omat perusteensa.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Kyllä hämmästyttää että opettaja korostaa että suomalaiset oppilaat eivät viittanneet ja tienneet vastausta. Mitöä järkeä tällaisessa erottelussa on?

  • Nimetön

    Juuri näitä lahjakkaita ja opiskeluun halukkaita tarvitaan heidän omissa kotimaissaan rakentamaan synnyinmaataan uuteen nousuun. Kaikissa niissä maissa, joista pakolaisia on tullut Suomeen, on myös kouluja sekä korkeakouluja ja yliopistoja. Isänmaataan rakastavien ja fiksujen turvapaikanhakjoiden pitää ajatella myös laajemmin, eikä jäädä tänne odottelemaan yhteiskunnan tukia ja armopaloja, jos heillä on yhtään kunniantuntoa itseään ja kotimaataan kohtaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio