Opiskelijat syyttävät Panu Rajalaa seksuaalisesta häirinnästä – Nykyinen professori tiukkana: "Enää tuollainen ei olisi yliopistossa mahdollista"

"Oppilaat ovat toimineet oikein silloisissa olosuhteissa", kommentoi Hanna Suutela. Hän aloitti Tampereen yliopiston teatterin ja draaman tutkimuksen professorina Panu Rajalan jälkeen.

Jukka Ritola
Opiskelijat syyttävät Panu Rajalaa seksuaalisesta häirinnästä – Nykyinen professori tiukkana: "Enää tuollainen ei olisi yliopistossa mahdollista"

Hanna Suutela aloitti professuurinsa Tampereen yliopistossa vuonna 2005. Arkistokuva.

Jussi SaarinenAamulehti

Entiset Tampereen yliopiston teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelijat syyttävät kirjailija ja tutkija Panu Rajalaa seksuaalisesta häirinnästä. Rajala toimi oppiaineen professorina vuodesta 1997 ja jäi virkavapaalle vuonna 2002.

Viisi opiskelijaa laati loppuvuonna 2017 muistion Rajalan professorikaudesta. Aamulehti on saanut muistion haltuunsa.

Muistion mukaan muutama naisopiskelija koki professorin käytöksen huomattavan häiritseväksi. Opiskelijoiden ainejärjestön hallituksen jäsenet muodostivat työryhmän, joka pohti keinoja puuttua asiaan.

Asiasta käytiin keskustelemassa Rajalan luona vuonna 2001. Asia ei edennyt mihinkään. Näin Rajala kommentoi keskustelua Aamulehden haastattelussa:

–Muistan, että opiskelijaryhmä oli huoneessa kertomassa joitain huoliaan koskien tällaisia asioita, mutta silloinkin kerrotut näytöt ja esimerkit olivat erittäin vähäpätöisen tuntuisia.

"Opiskelijat toimivat oikein"

Panu Rajalan jälkeen teatterin ja draaman tutkimuksen professoriksi valittiin Hanna Suutela, joka hoitaa tehtävää yhä tällä hetkellä.

–Oppilaat ovat toimineet oikein silloisissa olosuhteissa, Suutela kommentoi Aamulehdelle.

Hänen mukaansa vastaavanlaista ei voisi nykyään tapahtua.

–Enää tuollainen ei ole yliopistossa mahdollista. Tänä päivänä opiskelijoiden tekemä valitus ei voi pysähtyä professorin vähättelyyn. Asiat ovat onneksi kehittyneet 20 vuoden takaisesta.

Yleisesti ottaen me too -kampanja on Suutelan mielestä erinomainen asia.

–Se on aikamme suurimpia kulttuurisia käänteitä, se on korjaava käänne. Lopulta on kyse aika yksinkertaisesta asiasta. Se tähtää tasa-arvoon, itsemääräämisoikeuteen ja työrauhaan.

Lue lisää: Panu Rajala seksuaalisen häirinnän syytöksistä Aamulehdelle: "Ei ole mitään anteeksipyydettävää"

"Ehkä se oli tietoinen päätös"

Suutela aloitti professuurinsa vuonna 2005. Samalla hän uudisti merkittävällä tavalla Teatterin ja draaman tutkimuksen oppiainetta. Kaikki käytännön kurssit loppuivat. Oppiaineen identiteetti muuttui kohti teatteritiedettä, jossa myös Suutelan oma tausta on.

Hänen tietoonsa ei tullut kertomuksia Panu Rajalan epäasiallisesta käytöksestä.

–Ehkä se oli oppilailta tietoinen päätös, että uusi opettaja saa aloittaa uudelta pohjalta. Myöskään oppilaat, jotka ovat käyneet minun aikanani täydentämässä opintojaan, eivät ole puhuneet Rajalasta.

–En tunne Rajalaa, olemme vain muutaman kerran sanoneet käsipäivää. Kun tulin yliopistolle, monet Rajalan aikana olleet opiskelijat olivat vaihtuneet.

Entä millainen mielikuva Rajalasta oli oppiaineen sisällä?

–Oma kokemukseni on, että mielikuva on rakentunut enemmän julkisuudessa kuin yliopistoyhteisössä. Ei Rajalan aikaa ole muisteltu yliopistossa.

Tiedätkö, liittyykö Rajalan lähtöön yliopistosta jonkinlaista dramatiikkaa?

–Olen ymmärtänyt, että hän hakeutui virkavapaalle kirjoittamaan ja tekemään tutkimustyötä. Sillä työmäärällä, mitä profesorin paikka vaatii, ei olisi kirjoitettu 16 kirjaa.

Oletko nähnyt opiskelijoiden laatimaa muistiota?

–En ole. Olen kyllä tietoinen, että järjestettiin kokous, jossa esitettiin kritiikkiä Rajalaa kohtaan.

Lue lisää: SK: Panu Rajalaa syytetään seksuaalisesta häirinnästä Tampereen yliopistossa – Rajala Aamulehdelle: "Jos on tapahtunut, kuulunut sen aikaiseen leikkimieliseen seurusteluun"

Häirintäsyytökset Tampereen yliopistossa

Panu Rajala toimi Tampereen yliopistossa teatterin ja draaman tutkimuksen professorina vuodesta 1997. Hän jäi virkavapaalle vuonna 2002.

Opiskelijoiden laatiman muistion mukaan Rajalan rinnalla oppiaineessa toiminut opettaja harjoitti seksuaalista häirintää erityisesti naisia kohtaan, eikä Rajala puuttunut asiaan opiskelijoiden pyynnöistä huolimatta.

Myös Rajalaa syytetään seksuaalisesta häirinnästä.

Rajalan alaisena toiminut opettaja on sama lehtori, joka irtisanottiin tammikuussa 2018 Kallion lukion virkasuhteesta seksuaalisen häirinnän takia.

Kallion lukion tapaus tuli ilmi viime marraskuussa, kun 18 opiskelijaa ja kaksi opettajaa kertoivat STT:lle, että miespuolinen teatterin opettaja on ahdistellut opiskelijoita vuosien ajan.

Tampereen yliopiston entiset draamaopiskelijat laativat tuenilmauksen Kallion lukiolle laajan uutisoinnin jälkeen. Tuenilmauksen allekirjoitti 12 Tampereella vuosituhannen vaihteessa opiskellutta henkilöä.

Lisäksi teatterin ja draaman tutkimuksen viisi entistä opiskelijaa laativat vuoden 2017 lopussa muistion Rajalan professorikaudesta Tampereella.

Muistiosta uutisoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Ahdistelu on tottakai kohdalle sattuessa ikävä, mutta miksi ei puututa muuhun henkiseen kiusaamiseen? Aiemmin vain punainen ajatusmaailma oli sallittua keskustan yliopistolla, eikä se ole muuttunut siitä miksikään. Vain väärien mielipiteiden aiheet ovat muuttuneet. Painostus on kovaa ja joitain aiheita ei voi edes tutkia, eikä joistain aiheista saa saada vääriä tuloksia. Kun miettii yliopiston ongelmia kokonaisuutena, niin miksi keskitytään marginaaliongelmaan ja järjestetään sen johdolla ajojahteja. Tuota aiempana kuvailemaani taustaa vasten voin vain kuvitella, miten monta väärää ilmiantoa tämä #metoo onkaan tuottanut.

  • Nimetön

    Seksuaalisella häirinnällä ei ole kuin viitteeksi tekemistä vastavuoroisen ja molempien osapuolten hyväksymän seksuaalisuuden kanssa. Eihän se nyt, hyvänen aika, ole ilottelua. Häirintä työpaikalla on vallankäyttöä. Joku henkilö kuvittelee itsensä asemaan, jossa on oikeutettu väheksymään toisen työpanosta ja keskittymään tämän ulkoiseen olemukseen ja muihin epäolennaisuuksiin. Kohteeksi joutuneen mielestä tämä on nöyryyttävää. Miksi kenenkään pitäisi joutua työpaikalla tai opiskelupaikalla nöyryytetyksi?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio