Opiskelijan kirjelmä johti opettajan irtisanomiseen – ammattikorkeakoulun oikeudenkäynnit jatkuvat riitajutulla, jonka tausta on poikkeuksellinen

62-vuotias entinen yliopettaja, sittemmin lehtori, pitää irtisanomistaan laittomana ja vaatii kahden vuoden palkkaa vastaavaa korvausta, noin 132 000 euroa.

Hanna Leppänen
Opiskelijan kirjelmä johti opettajan irtisanomiseen – ammattikorkeakoulun oikeudenkäynnit jatkuvat riitajutulla, jonka tausta on poikkeuksellinen

62-vuotias entinen yliopettaja, sittemmin lehtori, pitää irtisanomistaan laittomana ja vaatii kahden vuoden palkkaa vastaavaa korvausta, noin 132 000 euroa.

Harri AaltoPori

Opiskelijan kirjoittama jyrkkäsanainen kirjelmä käynnisti Satakunnan Ammattikorkeakoulu Oy:ssä (Samk) tapahtumat, jotka johtivat pitkäaikaisen opettajan irtisanomiseen ilman varoitusta keväällä 2016.

Työnantajan irtisanomisilmoituksen mukaan opettaja oli uhkaillut opiskelijoita, mikä johti luottamuspulaan opettajan ja opiskelijoiden sekä myös työnantajan ja opettajan välille. Samk arvioi jupakan myös vahingoittaneen ulkoista kuvaansa.

Tiedot ilmenevät Satakunnan käräjäoikeudessa vireillä olevan riitajutun haastehakemuksesta. 62-vuotias entinen yliopettaja, sittemmin lehtori, pitää irtisanomistaan laittomana ja vaatii kahden vuoden palkkaa vastaavaa korvausta, noin 132 000 euroa.

Käräjäoikeus aloittaa riitajutun käsittelyn valmisteluistunnolla myöhemmin lokakuussa.

Haastehakemuksen mukaan tapahtumat alkoivat, kun lehtori sai helmikuussa 2016 tietää, että Samkin opiskelijakunnan Sammakko ry:n silloinen hallituksen puheenjohtaja oli laatinut hänestä kirjelmän, jossa puututtiin erittäin kriittisesti kahden kurssin opetussisältöön ja niiden toteutustapaan.

Sammakko ry:stä kerrotaan, että ex-puheenjohtaja laati kirjelmän yksityishenkilönä. Opiskelijakunta kuitenkin kertoo, että reklamaatio tehtiin Samkin menettelyohjeen mukaisesti, ja vahvistaa tukeneensa asiassa puheenjohtajaansa ja muita opiskelijoita. 

Lehtori järkyttyi kirjelmästä ja halusi kertomansa mukaan selvittää, vastasiko sen sisältö kurssin opiskelijoiden todellista mielipidettä. Hän kertoo sopineensa lähiesimiehensä kanssa, että opiskelijoille tehdään kysely asiasta.

Työnantajan mukaan opettaja painosti opiskelijoita perumaan reklamaation uhkaamalla tehdä kunnianloukkauksesta poliisille tutkintapyynnön.

Opettaja tekikin maaliskuussa 2016 tutkintapyynnön, joka koski hänen epäasiallista ja henkilökohtaisuuksiin mennyttä nimittelyään vuosikurssin WhatsApp-ryhmässä.

Pari päivää myöhemmin opettaja puhui vuosikurssin opiskelijoille vihanlietsonnasta somen keskusteluryhmissä. Hän halusi kertomansa mukaan herättää opiskelijoissa ajatuksia jouduttuaan itse asiattoman viestittelyn kohteeksi.

Mukana myöspalkkariitajutussa

Kanteen nostanut on yksi seitsemästä entisestä yliopettajasta, jotka jo aiemmin vaativat Samkilta jopa 820 000 euron korvauksia palkkariitajutussa.

Yliopettajat, sittemmin lehtorit, hävisivät juttunsa käräjäoikeudessa. Vaasan hovioikeus käsittelee heidän valituksiaan joulukuussa.

Entinen yliopettaja on varma, että palkkariitajuttu ja hänen siinä esittämänsä henkilökohtainen korvausvaatimuksensa noin 138 000 euroa, vaikuttivat osaltaan siihen, että Samk irtisanoi hänet ilman varoitusta.

Samk hävisi vastikään kalliisti toisen irtisanomisjutun ja tuomittiin maksamaan 170 000 euroa korvauksia kolmelle pitkäaikaiselle opettajalleen.


Kommentit (4)

  • Ken Olin

    Samk ei ole ainoa laittomasti työntekijöitään irtisanonut ammattikorkeakoulu.

  • Nimetön

    Yt-neuvottelut ovat näköjään pilanneet työilmapiirin SAMKissakin. Yliopettajat on pudotettu lehtoreiksi ja ihmisiä on irtisanottu perusteettomasti. Se varmaan näkyy opettajien työmotivaatiossa, opiskelijatkin sen huomaavat. Nyt hallinto hakee pienintäkin tekosyytä irtisanoakseen ”sopimattomia opettajia”, jotka ovat voittaneet työriitajuttunsa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio