Tampere

Opiskelijajäsen hidastaisi Tampere3-junaa, jotta laillisuus varmasti toteutuisi – jätti eriävän mielipiteen hallitusvalinnasta

Opiskelija Taru Smolander sanoo käymiensä keskustelujen perusteella, että Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus ei nauti yliopistoyhteisön luottamusta.

Eero Nihtinen
Opiskelijajäsen hidastaisi Tampere3-junaa, jotta laillisuus varmasti toteutuisi – jätti eriävän mielipiteen hallitusvalinnasta

Tampereen yliopiston hallituksen jäsen Taru Smolander opiskelee Tampereen yliopistossa psykologiaa ja hallintotiedettä.

Jaana KerolaAamulehti

Tampereen yliopiston hallituksen jäsen, opiskelija Taru Smolander jätti uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallituksesta tehtyyn päätökseen eriävän mielipiteensä.

Hän ei hyväksy sitä, että Tampereen yliopiston hallitus päätti viime tiistaina nimetä nimenomaan Tampereen korkeakoulusäätiön (TKS) hallituksen siirtymäkauden hallitukseksi. Hän olisi palauttanut asian valmisteluun.

Smolander sanoo, että TKS:n hallitus ei ole ottanut toiminnassaan huomioon yliopistofuusion erityispiirteitä.

–Näin ollen se ei nauti nähdäkseni yliopistoyhteisön luottamusta, hän sanoo.

Hän perustaa näkemyksensä yliopistoyhteisön luottamuksesta opiskelijoiden, henkilökunnan, professorien ja muiden Tampereen yliopiston hallituksen jäsenten kanssa käymiinsä keskusteluihin.

Miksi johtosäännön luonnosta ei näytetä?

Smolander kertoo esimerkin luottamuspulaa aiheuttavista asioista.

–TKS:n hallituksen valmistelemaa johtosääntötyötä on tehty suljettujen ovien takana tarjoamatta todellisia vaikuttamisen mahdollisuuksia yliopistoyhteisölle.

Smolander pitää tätä erityisen moitittavana siksi, että johtosääntö on hänen mielestään uuden yliopiston merkittävin asiakirja.

–Se varmistaa yliopistodemokratiaa, hän sanoo.

Smolander kertoo, että johtosäännöstä on luvattu luonnoksia kommentointia varten, mutta lupaus ei ole toistaiseksi pitänyt.

Juttu jatkuu tietolaatikon jälkeen.

Siirtymäkauden hallitus

Tampere3-lain mukaan Tampereen yliopiston (TaY), ja Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) hallitukset valitsevat uudelle yliopistolle siirtymäkauden hallituksen.

Sen piti aloittaa toimintansa viimeistään vuoden 2018 alusta.

Aloitus viivästyi, sillä TaY:n hallitus teki päätöksensä asiassa 30.1.

Se päätti, että TKS:n hallitus jatkaa siirtymäkauden hallituksena.

TTY-säätiön hallitus päätti samoin joulukuussa 2017.

Siirtymäkauden hallitus valitsee yliopiston ensimmäisen rehtorin ja päättää yliopiston ensimmäisen monijäsenisen hallintoelimen eli konsistorin jäsenten määrästä.

Hallitus järjestäytyy kokouksessaan perjantaina 2.2.

Smolander vetoaa myös siihen, että siirtymäkauden järjestelyt eivät ole hyväksyttävä peruste poiketa perustuslain turvaamista perusoikeuksista.

–Perustuslaki turvaa yliopistolle autonomian. Siksi TKS:n hallitusta ei olisi pitänyt nimittää siirtymäkauden hallitukseksi. Perustuslakivaliokunta ehdotti yhtenä vaihtoehtona, että se nimitettäisiin yhdistyvien yliopistojen hallituksista. Niin olisi pitänyt tehdä, hän sanoo.

TKS:n hallitukseen kuuluvat johtaja Marja Makarow, konsernijohtaja J.T. Bergqvist, erityisasiantuntija Linda Soikkeli, professori Liisa Husu, johtaja Pekka Puustinen, pormestari Lauri Lyly ja professori emeritus Risto Nieminen. Kaikki hallituksessa istuvat ovat Tampereen korkeakouluyhteisön ulkopuolelta.

Lue myös: "Oletamme nuorten haastavan uuden yliopiston toimintatavat" – Marja Makarow Tampere3-hankkeen uuden hallituksen puheenjohtajaksi

Smolander soimii opetus- ja kulttuuriministeriötä siitä, että se on ottanut vahvasti kantaa säätiölain pohjalta seitsenjäsenisen siirtymäkauden hallituksen puolesta.

–Kyse ei ole enää säätiön hallituksesta, vaan siirtymäkauden hallituksesta, josta säätiölaki ei suoraan velvoita meitä, hän sanoo.

Tampere3-voimaanpanolaki on varsin avoin siirtymäkauden hallituksen osalta.

–Lakia täytyy tulkita, mutta nähdäkseni opetus- ja kulttuuriministeriöllä, eikä myöskään meidän käyttämämme perustuslakiasiantuntijan mukaan, ole oikeutta tulkita asiaa. Tulkinta kuuluisi Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston hallituksille, Smolander sanoo.

Hän arvioi, että ministeriön voimakkaan ohjeistamisen vuoksi yliopistoautonomia on kärsinyt.

–Koen, että Tampereen yliopiston hallitus ei ole pystynyt tekemään päätöstä niin harkitusti ja puolueettomasti kuin olisi pitänyt yliopistoautonomiassa.

Mistä tässä on kysymys?

–Kyllähän prosessien viivästyminen maksaa aikaa ja rahaa myös ministeriölle. Jos ei itse elä kriittisesti keskustelevaa yliopistoarkea, saattaa tulla käsitys, että olisimme jotenkin vaikeita. Pitää muistaa, että yliopistolle ovat tärkeitä arvot, lainmukaisuus ja asioiden laadukas valmistelu. Ehkä ministeriössä on pragmaattisempi ote.

Smolander myöntää, että Tampereen teknillisen yliopiston hallitus voi vaikuttaa erilaiselta siksi, että siellä ei ole säätiöhallituksena yliopiston sisäisiä jäseniä.

–Sinne ei tule paikalle yliopistoyhteisön arkipäivän eläjän näkemystä ja sitä, mitä fuusiossa aidosti pitäisi miettiä, hän sanoo.

Millainen Tampereen yliopiston hallituksen kokous oli viime tiistaina?

–Tilanne oli vakava. Ei siellä kauheasti hymyilyttänyt. Muut tulivat siihen tulokseen, että prosessin jatkuvuuden kannalta on parempi hyväksyä siirtymäkauden hallitus esitetysti.

Smolander olisi viivyttänyt asiaa vielä.

–Jos Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston hallitukset eivät saaneet yhdessä päätöstä aikaan, olisi asiassa pitänyt säätää uusi laki. Ministeriön olisi pitänyt kirjoittaa asiat sinne vähän tarkemmin. Näin asia olisi saatu taas perustuslakivaliokunnan kautta eteenpäin.

Asia on periaatteellisesti niin tärkeä, että useiden kuukausien viivästys ei haittaisi?

–Kyllä. Minua pelottaa, mitä johtosääntöön on salassa kirjattu ja millainen uusi rehtori valitaan. Nämä ovat niin tärkeitä asioita uudelle yliopistolle, että jos niissä mennään vikaan, se tekee isoa hallaa koko fuusiolle, ja ehkä tulevaisuudessa myös meidän imagollemme. Tässä ovat pitkän aikavälin seuraukset niin isot, että muutaman kuukauden viivästys ei olisi ollut pahasta.

Vuoden 2019 alussa pitäisi olla valmista

TKS:n on tarkoitus yhdistää TaY ja TTY Tampereen yliopisto -nimiseksi säätiöyliopistoksi vuoden 2019 alusta.

Tampere3-korkeakouluyhteisössä on mukana myös Tampereen ammattikorkeakoulu Tamk.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    ”Kovin on isoja väitteitä opiskelijalla. Hänen mukaansa uudesta yliopistosta päättänyt Eduskunta on säätänyt perustuslain vastaisen lain. Kova väite, johon psykologian ja hallintotieteiden opiskelu varmaankin antaa riittävästi näkemystä ja taustaa.”

    Opiskelijat ovat ainoita, jotka uskaltavat enää puhua totta.

  • Nimetön

    Kovin on isoja väitteitä opiskelijalla. Hänen mukaansa uudesta yliopistosta päättänyt Eduskunta on säätänyt perustuslain vastaisen lain. Kova väite, johon psykologian ja hallintotieteiden opiskelu varmaankin antaa riittävästi näkemystä ja taustaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio