Kolumnit

Onnettomuuden tai rikoksen uhriksi joutuminen ei ole työ vaan tragedia

Onnettomuuden tai rikoksen uhriksi joutuminen ei ole työ vaan tragedia

Kommentti: Miltä kuulostaisi, jos joutuisit pahoinpidellyksi tai auton töytäisemäksi, saisit sen seurauksena vahingonkorvauksia ja palkkaasi laskettaisiin korvausten vuoksi?

Jussi Orell

Onnettomuuden tai rikoksen uhriksi joutuneella pienituloisella ei ole varaa iloita edes saamastaan kärsimyskorvauksesta. Näin uutisoi Lännen Media perjantaina. Kuulostaa ehkä raflaavalta, mutta on valitettavasti totta.

Aineettomista vahingoista saatuja korvauksia pidetään tuloina, jos henkilö saa toimeentulotukea. Kaikki vähäistä suurempi tulo on käytettävä elämiseen, mikä voi merkitä toimeentulotuen vähenemistä tai tuen piiristä tippumista.

Mitä tähän sanoisi palkkaa saava työntekijä? Miltä kuulostaisi, jos joutuisit pahoinpidellyksi tai auton töytäisemäksi, saisit sen seurauksena vahingonkorvauksia ja palkkaasi laskettaisiin korvausten vuoksi? Suostuisitko? Ajatusleikki on tietysti absurdi. Sosiaalituen varassa olevalle se voi kuitenkin olla totta.

Lännen Median jutussa haastateltu Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen puki toimeentulotukijärjestelmän kukkasen sanoiksi näin.

–Ei tämä inhimilliseltä kuulosta, mutta käytäntö perustuu toimeentulolakiin.

Järjestelmää piti oikeustajun vastaisena myös sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Ritva Liukonen.

–Kohtuutontahan tämä on varmasti kaikkien mielestä, hän totesi.

Valkonen ja Liukonen ovat oikeassa. Vahingonkorvaus ei ole perusteetonta etua, vaan korvausta kärsitystä haitasta. Onnettomuuden tai rikoksen uhriksi joutuminen ei ole työ, josta saadaan tuloa vaan tragedia. Viranhaltijat joutuvat kuitenkin toimimaan lain mukaan silloinkin, kun laki sotii oikeustajua vastaan. Siispä pallo on siirrettävä päättäjille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tuoreeltaan aikovansa selvittää mahdollista lainmuutosta. Hyvä niin.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Toimeentulotuki ei ole palkka tai palkkio. Korvauksia maksetaan ansionmenetyksestä tai työkyvyttömyydestä jälkikäteen koska uhri ei ole tuolloin saanut palkkaa. Toimeentulotukea saa vaikka ei tekisi mitään.

  • Nimetön

    Ihan yhtälailla voidaan kysyä, mille tuntuisi jos säästöt vaikuttaisi palkkaan? Kaksi henkilöä, joilla on saman suuruiset tuet ja saman suuruinen vuokra, toinen saa toimeentulotukea ja toinen ei. Ero johtuu siitä, että toinen on tuhlannut töissä ollessaan koko palkkansa ja toinen on laittanut osan säästöön. Onko oikein palkita tuhlaavaisuudesta?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio