Onko sinullakin laatikossasi nämä sukat? Presidenttiehdokkaankin suosima sukkayhtiö kieltäytyy vastaamasta kysymyksiin lapsityövoimasta

Happy Socks -sukat ovat olleet tiuhaan esillä mediassa perjantaina. Ensin presidenttiehdokas Nils Torvalds (r.) esitteli niitä Kauppalehdessä. Sitten yritysten vastuullisuutta valvova Finnwatch julkaisi sukkayhtiöstä blogikirjoituksen, jossa se esitti epäilyjä lapsityövoiman ja riskiraaka-aineiden käytöstä.

Kaija Toivonen
Onko sinullakin laatikossasi nämä sukat? Presidenttiehdokkaankin suosima sukkayhtiö kieltäytyy vastaamasta kysymyksiin lapsityövoimasta

Ruotsalainen Happy Socks valmistaa värikkäitä kuviosukkia, joiden myyntiä yritys on vauhdittanut rakentamalla iloisista sukista tunnetun brändin.

Essi LehtoAamulehti

Finnwatch kertoi perjantaina, että Suomessakin suosituksi nousseiden Happy Socks -sukkien ruotsalainen valmistaja kieltäytyi vastaamasta järjestön sille esittämiin kysymyksiin sukkien valmistusmaasta ja raaka-aineista.

Järjestön mukaan suositut iloiset sukat valmistetaan Turkissa, jossa ihmisoikeusriskit ovat kohonneet. Lisäksi yritys käyttää sukkiin puuvillaa, jonka alkuperää se ei ole valmis paljastamaan.

Finnwatch tutkii suomalaisten tai Suomeen sidoksissa olevien yritysten vastuullisuutta. Happy Socks on ruotsalainen sukkavalmistaja, joka on onnistunut rakentamaan iloisten sukkiensa ympärille erittäin tunnetun brändin.

Happy Socks kertoo verkkosivuillaan, että se noudattaa vastuullisuusverkosto Amforin periaatteita. Yrityksen nimeä ei kuitenkaan löydy Amforin jäsenlistalta.

Finnwatch kertoo pyytäneensä Happy Socksilta selvitystä tuotantolaitosten vastuullisuusarvioinneista. Happy Socks vastasi kertomalla, että sen käyttämät tehtaat ovat saaneet auditoinneista arvosanoja, jotka vaihtelevat erinomaisen ja tyydyttävän välillä. Turkissa sijaitsevan sukkatehtaan arviointia yritys ei paljastanut, vaikka Finnwatch erikseen pyysi sitä.

Finnwatch piti myös epäilyttävänä sitä, että Happy Socks ei ollut valmis paljastamaan käyttämänsä puuvillan alkuperää. Järjestön mukaan sertifioimattomaan puuvillan tuotantoon voi liittyä lapsityövoimaa, pakkotyötä, riittämättömiä palkkoja ja torjunta-aineiden aiheuttamia myrkytyksiä. Happy Socks ei enää kuitenkaan vastannut Finnwatchin esittämiin tarkempiin kysymyksiin.

Värikkäät sukat nousivat esille myös Tampereen presidentinvaalitentissä perjantaina. Presidenttiehdokas Nils Torvalds (r.) kertoi aiemmin perjantaina Kauppalehdelle, että myös hänen sukkansa välittävät poliittista viestiä. Hänellä oli tuolloin jalassaan juuri Happy Socksin sukat.

–Ruotsalainen sukkateollisuus kärsi Kiina-ilmiöstä ihan samalla tavalla kuin suomalainen ja hävisi melkein markkinoilta. He keksivät, että tehdään värikkäitä, hauskoja sukkia ja yhtäkkiä he ovat elossa. Tämä on itse asiassa ihan tärkeä juttu talousopin kannalta: kyllä pärjätään, mutta silloin pitää pärjätä laadulla ja vähän iloisuudella, Torvalds sanoi Kauppalehdelle.

Perjantai-illaksi Torvalds oli vaihtanut puolalaisen Many Morningsin sirkussukkiin:

 

Kommentit (3)

  • Nimetön

    Ei ole ruotsalaisissa firmoissa kovin puhtaita jauhoja pussissa, ikea kaataa sademetsät ja on käyttänyt Itä-saksan vankeja, nyt lapsityövoimaa käyttävä sukkatehdas..

  • Vesa Saario

    Yllättäen ei ole edes ainoa menestynyt ruosalaisfirma, jonka toimista tai tuotteista voi olla sanomista, alkaen ihan niiden omasta Alkosta Systembolagetista…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio