Tampere

Onko Näsijärvi kokonaan jäässä vai ei? Tamperelaiset näkivät järvessä sulan kohdan ja aaltoja, mutta satamapäällikkö Matti Joki pysyy kannassaan

Satamapäällikkö Matti Joen mukaan Näsijärvi jäätyi lauantaina 13. tammikuuta. Tuuli on saattanut repiä railon auki tai jäälle on noussut vettä. Jäätilanne tutkitaan maanantaina, jotta ristiriitaisiin havaintoihin saadaan ratkaisu.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Onko Näsijärvi kokonaan jäässä vai ei? Tamperelaiset näkivät järvessä sulan kohdan ja aaltoja, mutta satamapäällikkö Matti Joki pysyy kannassaan

Satamapäällikkö Matti Joen mukaan Näsijärven selkä jäätyi eilen illalla ja se on yhä jäässä. Kuva on otettu lauantaina iltapäivällä Näsinneulasta. Kuvassa näkyy Siilinkarin majakka.

Jutta Högmander, Sami SuojanenAamulehti

Uutisoimme lauantaina iltapäivällä, että Näsijärvi jäätyy lauantai-illan aikana. Todistuksen odotetusta tapahtumasta antoi Tampereen satamapäällikkö Matti Joki, jolla on perinteisesti ollut viimeinen sana siihen, koska Tampereen järvet talvella jäätyvät ja keväällä pääsevät jäistään.

Aamulehden lukija soitti toimitukseen sunnuntaina aamupäivällä ja kertoi näkevänsä kaukoputkella, ettei Näsijärvi ole kokonaan jäässä. Hänen näkemyksensä mukaan joutsen ui sulassa kohdassa Siilinkarin pohjoispuolella Reuharinniemestä itään ja näytti siltä, että aallotkin olisivat lyöneet.

–Onko Matti Joki tarkastanut jäätilanteen vain Santalahdesta? lukija ihmetteli.

Iltapäivällä Aamulehti sai uuden yhteydenoton, tällä kertaa Lentävänniemestä. Havainnon mukaan järvi näytti olevan auki Lielahdenkadun päästä korkealta katsottuna yli Jänissaaren aallonmurtajan.

Joen mukaan on fakta, että Näsijärven selkä jäätyi 13. tammikuuta. Hän kertoo ajaneensa kelkalla pitkälle selälle ja tarkistaneensa tilanteen vielä aamulla.

–Juuri tuossa kohdassa on railo, joka saattaa pysyä auki koko talven. Eilen se oli ummessa, kun vedimme siitä läpi. Voi se olla nyt taas auki, mutta viimeistään huomenna aamulla se on varmaan taas kiinni, Joki sanoo.

Joen mukaan railo voi olla auki ja täynnä tahmaista jäistä vettä. Toinen vaihtoehto on, että ohuen jääkerroksen päällä on vettä, jolloin näyttää siltä kuin railo olisi auki.

–Tuuli on saattanut repiä railon auki tai heiluttaa ohutta jäätä, jolloin jään päälle nousee vettä. Menemme maanantaina uudestaan tutkimaan tilanteen. Silloin asia ratkeaa.

Myös Koljonselällä on avorailoja, jotka eivät välttämättä jäädy koko talvena.

Jäätä on Joen mukaan Koljonselällä jo seitsemän senttiämetriä, muualla huomattavasti vähemmän.

–Saan pohjoisesta tilannetiedot kalastajilta. Kaupungin päässä teemme jäähavainnot itse. Näin meillä on koko järvi katettuna ja ajantasaiset jäätiedot käytössämme.

Joki kehottaa jäällä liikkujoita kantamaan mukanaan turvavarusteita ja pitämään varansa.

Oletko Näsijärven rannassa? Kerro havaintosi jäätilanteesta meille sähköpostilla osoitteeseen al.palaute@aamulehti.fi.

Korjaus 14.1.2018 kello 14.07: Muutettu Matti Joen titteli satamamestarista satamapäälliköksi.

Muokattu 14.1.2018 kello 17.49. Päivitetty uudella havainnolla ja Matti Joen kommenteilla.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Pete

    Reuharinniemessä on aikamoinen aallokko. Vielä pääsis surffaan. Ei ole Nässy vielä jäässä. Tiistai 16.1.

  • Nässyn rannoilta

    Aikamoisia ”railoja” vielä maanantaina päivällä. Koukkukarista Jänislahteen ja pohjoisemmaksi.

    Millainen kelkka Joen Matilla on.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio