"On ollut toiveita, että seurataan sydänääniä niin vähän kuin mahdollista" – Vastasyntyneitä on vammautunut uuden ilmiön takia

Suomen Gynekologiyhdistys ilmaisee huolensa uudesta ilmiöstä luomusynnyttäjien keskuudessa. Tamperelainen lääkäri kertoo, että sikiö voi kärsiä hapenpuutteesta hoitohenkilökunnan tietämättä, jos äiti ei anna seurata sikiön sykettä synnytyksen aikana.

"On ollut toiveita, että seurataan sydänääniä niin vähän kuin mahdollista" – Vastasyntyneitä on vammautunut uuden ilmiön takia

Äidin vatsalla on synnytyksessä kaksi vyötä. Toinen seuraa sikiön sykettä synnytyksessä, toinen äidin supistuksia. Sykettä seuraamalla hoitohenkilökunta tietää, saako vauva tarpeeksi happea.

Joonas Kuikka

Suomessa muutama vastasyntynyt lapsi on vammautunut sen takia, ettei äiti ole antanut seurata lapsen sykettä synnytyksen aikana, kertoo Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen Jukka Uotila. Uotila toimii naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Uotilan mukaan Suomessa on tehty ei-toivotuista lopputuloksista muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin.

Kyseessä rokotuskriittiset alueet

Sykkeen seurannan kieltäminen liittyy ilmiönä luonnonmukaiseen synnytykseen. Tällaista luomusynnytystä ihannoidaan erityisesti Pohjanmaan rannikon ruotsinkielisen väestön keskuudessa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla. Sattumaa tai ei, näillä alueilla on myös matalin rokotuskattavuus.

Kaikki luomusynnyttäjät eivät ole yhtä radikaaleja. Sykkeen seurannasta kieltäytyjät ovat vain murto-osa luonnonmukaista synnytystä haluavista. Heistäkin monet saadaan muuttamaan synnytyksessä mieltään, jos tilanne sitä vaatii.

–Vahvoja luonnonmukaisen synnytyksen toiveita on Suomessa useita satoja vuosittain, mutta äärimmäisyydet ovat yksittäistapauksia, sanoo Jukka Uotila.

Hän työskentelee itse Tampereen yliopistollisen sairaalan osastonylilääkärinä naistentautien ja synnytyksen vastuualueella.

Gynekologiyhdistys julkaisee kannanoton

Suomen Gynekologiyhdistys on saanut hoitohenkilökunnalta huolestuneita yhteydenottoja, jossa toivottiin ohjeita synnytyksen ristiriitatilanteisiin.

Gynekologiyhdistys on piakkoin julkaisemassa kannanoton yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Siinä on toimintaohjeita tilanteeseen, jossa äiti kieltäytyy sikiön sykkeen seurannasta.

Ääritapauksessa hoitotoimenpiteestä kieltäytyminen kirjataan potilaan allekirjoituksella.

Pohjanmaalla ilmiö tunnetaan

Vaasan keskussairaalan synnytysosaston koordinoiva osastonhoitaja Anette Söderqvist on nähnyt äärimmäisiäkin luonnonmukaisen synnytyksen vaatimuksia keskussairaalassa, mutta tähän asti niistä on selvitty keskustelemalla.

Hän tunnistaa koko ajan kasvavan luomusynnyttäjäjoukon, joka tulee sairaalaan toivelistan kanssa.

–On ollut toiveita, että seurataan sydänääniä niin vähän kuin mahdollista. Jos on erikoistilanne, vanhemmat ymmärtävät, että täytyy kuunnella, Söderqvist sanoo.

Hänen mukaan luonnonmukaista synnytystä haluavien joukossa on enemmän ruotsinkielisiä. Ruotsissa tällainen synnytys on suurempi ilmiö.

Sykkeen mittauksesta kieltäytyminen voi Söderqvistin mukaan liittyä siihen, että äiti haluaa olla liikkeessä mahdollisimman paljon tai välttää sähkölaitteiden käyttöä.

Myös Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa oli kesällä 2016 useita synnyttäjiä, jotka kieltäytyivät sikiön sykkeen seurannasta. Sitten ilmiö laantui, vaikka yksittäisiä tapauksia on ollut, kertoo synnytysosaston ylilääkäri Charlotta Frostdahl.

–Heillä oli ajatus, että sykkeen mittaus voisi olla vaarallista sikiölle. Joku yksittäinen äiti välttelee ultraäänitutkimuksia.

Korjaus 13.12. kello 10.22: Jutun faktalaatikosta korjattu, että antibiootteja annettaisiin synnytyksen jälkeen äideille B-streptokokin takia. Oikeasti niitä annettaisiin synnytyksen aikana.

Luomusynnyttäjän toivelistan esimerkkejä

Ei kivunlievitystä lääkkeillä äidille.

Ei oksitosiinia äidille.

Ei verinäytteitä napanuorasta.

Ei sydänääniä vauvalta.

Ei K-vitamiinia vauvalle.

Katkaistaan napanuora niin myöhään kuin mahdollista, esimerkiksi vasta 40 minuuttia synnytyksestä.

Ei antibiootteja synnytyksen aikana äidille, jos todetaan B-streptokokkibakteeri äidillä.

Lähde: Vaasan keskussairaalan synnytysosaston koordinoiva osastonhoitaja Anette Söderqvist


Lue myös nämä


Kommentit (34)

  • Nimetön

    ”Uotilan mukaan Suomessa on tehty ei-toivotuista lopputuloksista muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Olisiko toimittajan mahdollista katsoa tapauksia ja kertoa ovatko vammautumiset johtuneet äidistä vai hoidon puutteesta. Näitä väärin hoidettuja synnytyksiä on aika paljon. Ja niistä vammautuneita. Nyt toimittaja kriittinen kello kilkattaa.”
    Tarkoitatko esimerkiksi tilannetta jossa hoitoa ei aloitettu, koska sikiön tilan huonontumista ei havaittu puuttuvan sydänäänten seurannan vuoksi?

  • Jaska

    Sairaala voisi pyytää synnyttäjää allekirjoittamaan ”sopimuksen” mikä takaa sairaalalle oikeuden käyttää tiettyjä rutiineja (kuten sydänäänien mittausta) operaatiossa. Jos tämä ei ole synnyttäjälle ok niin hänen tulee mennä synnyttämään jonnekin muualle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio