Olympialaisten katsominen verkosta kiellettiin kouluissa ja virastoissa – Mäkäräisen hiihto hidasti potilastietojärjestelmän toimintaa

Kanta-Hämeen joidenkin kuntien tietojärjestelmistä vastaavan yhtiön mukaan olympialaiset ovat aiheuttaneet poikkeuksellista kuormitusta.

Filip Singer / EPA
Olympialaisten katsominen verkosta kiellettiin kouluissa ja virastoissa – Mäkäräisen hiihto hidasti potilastietojärjestelmän toimintaa

Kaisa Mäkäräisen suoritus ja muut tiistaina olympialaisten ohjelmassa olleet hiihtokilpailut kiinnostivat suomalaisia niin paljon, että useiden kuntien verkkopalvelimet ruuhkautuivat.

Juho PeltoniemiHämeenlinna

Korean olympialaisten seuraaminen Yle Areenan nettilähetysten kautta on kielletty, hidastettu ja jopa estetty useiden kuntien virastoissa, kouluissa ja muissa toimipisteissä.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan esimerkiksi Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan tietojärjestelmiä ylläpitävä Kuntapro esti tiistaina Yle Areenan katsomisen joidenkin asiakaskuntiensa tietoverkkoihin kytketyillä laitteilla.

Kuntapron ICT-johtaja Matti Aho sanoo, ettei Kuntapro kommentoi asiakkaiden tietoturva-asioita. Aho vahvistaa olympialaisten näkyneen poikkeuksellisena kuormitushuippuna.

–Tarvittaessa puutumme tiettyjen sivustojen käytettävyyteen tietojärjestelmien toimivuuden turvaamiseksi.

Mäkäräisen hiihto hidasti

Hämeenlinnan kaupungin yksiköissä Yle Areenan käyttö estettiin sen jälkeen, kun hiihdon sprintit ja Kaisa Mäkäräisen hiihto kuormittivat tietojärjestelmät.

–Havaitsimme, että verkko alkoi selvästi hidastua. Nyt Yle Areenaa voi käyttää rajoitetusti, mutta verkon käyttö muihin tarkoituksiin kuin työtehtäviin on periaatteessa kielletty, kertoo Hämeenlinnan kaupungin tietohallintojohtaja Jouni Jäkkö.

On tavallista, että virastot ja yritykset rajoittavat mahdollisesti haittaohjelmia levittävien sivustojen käyttöä tietoverkossaan.

Jouni Jäkön mukaan Korean olympialaiset on kuitenkin ensimmäinen urheilutapahtuma, jonka aikana Yle Areenan kaltaisen luotettavan palvelun käyttöä on jouduttu Hämeenlinnassa rajoittamaan.

–Aiemmista ruuhkahuipuista olemme selvinneet ohjeistuksella.

Pahimmillaan streamien seuraaminen yhtäaikaisesti jopa tuhansista tiettyyn verkkoon kytketyistä laitteista saattaa estää toiminnan tai kaataa esimerkiksi terveyspalvelujen potilastietojärjestelmiä.

Streamaus-palveluiden käytöstä muistutettu henkilökuntaa

Myös Hattulassa ja Janakkalassa kuntien henkilöstöä on muistutettu, että olympialaisten stream-lähetysten seuraaminen Seutuverkossa työaikana ei ole sallittua.

–Tämä tuntuu mitalitaistoissa unohtuvan, luki Hattulan tietohallintopäällikön Leena Lehtosen kunnan työntekijöille lähettämässä viestissä.

Streamaus-palveluja käytetään kuntien toimipisteissä myös työtehtävien hoitoon, joten niitä ei voida kategorisesti estää.

–Olisi teknisesti ja taloudellisesti hankalaa rakentaa tietojärjestelmät niin, että Yle Areenan kaltaisten palveluiden käyttäminen onnistuisi vain, jos tärkeämmäksi katsottu tietoliikenne ei tarvitsisi sillä hetkellä palvelintilaa, ICT-johtaja Matti Aho sanoo.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Se nyt on tietysti niin, että kisojen seuraaminen työaikana pitää olla pääsääntöisesti kiellettyä. Se ei yleensä kuulu kenenkään työtehtäviin. Ihmettelin aikoinaan, kun aina isojen kisojen aikaan suuri joukko ihmisiä kokoontui neuvotteluhuoneisiin katsomaan lähetyksiä. Kiireet katosivat ihan yhtäkkiä…

  • Aimo Rykäys

    Ja jos Tampere ei säästäisi väärässä paikassa niin ei tarvitsisi katsoa kisoja netin kautta. Uusiin ja saneerattuihin rakennuksiin kun ei enää vedetä tv-johtoja. Näin ollen tavallista telkkaria ei voi näissä käyttää. Ne harvat talot joihin sellainen piuha on vedetty niin ne on olleet kaapeliverkkoon kuuluvia ja kunta päätti ettei enää jatka näitä edullisia vanhoja kaapelisopimuksia. Uudet sopparit on järjestään kalliimpia ja heikompia kattavuudeltaan joten taas säästetään väärässä paikassa.

    Koulu-tv:tä kun ei enää katsota vaan kaikki käsketään katsoa netistä. Nyt sitten kun niin tehdään niin sekään ei ole hyvä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio