Tältä näyttää Facebookin Messengerissä kiertävä huijauslinkki – ei pidä missään tapauksessa klikata auki

Facebook-kaverisi lähetti viestin, jossa sinut mainitaan nimeltä. Mukana on myös emoji ja Youtube-videolta näyttävä linkkikuvake. Linkkiä ei kannata missään tapauksessa avata.

Facebook Messenger / ruutukaappaus
Tältä näyttää Facebookin Messengerissä kiertävä huijauslinkki – ei pidä missään tapauksessa klikata auki

Tältä huijausviesti näyttää. Kuvakaappaus Messengeristä 14. helmikuuta 2018. Videolinkkiä ei kannata avata. Kuvituskuva.

Niina HuuhtanenAamulehti

Facebookin Messengerissä kiertää nyt virusviesti, jossa käyttäjä yritetään saada klikkaamaan haitallista videolinkkiä. Viestissä voi lukea esimerkiksi "Oletko? Satu?" tai "Oletko todella sinä Satu?".

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Jarmo Lahtiranta kertoo, ettei kyseistä viestiä ole tutkittu kyberturvallisuuskeskuksessa, mutta ohjeistus on sama kuin minkä tahansa vastaavanlaisen haitakkeen kohdalla.

–Viestiä ei ainakaan pidä klikata, sillä se saattaa ohjata käyttäjän sivulle, jossa selaimeen asennetaan haittaohjelma.

Jos viestin on ehtinyt jo avata, Lahtiranta kehottaa tarkistamaan, ettei esimerkiksi selaimeen ole asennettu mitään lisäosia.

–Päivitykset ja virusohjelmat kannattaa pitää aina ajan tasalla.

Lahtirannan mukaan samanlaisia viestikampanjoita on ollut olemassa jo vuosia. Facebookin Messengerissä leviävät haittaohjelmat ja haitakkeet eivät ole siis mikään uusi ilmiö.

Nyt leviävä Messenger-virus ei kiusaa ainoastaan suomalaisia, vaan kyseessä on maailmanlaajuinen viestikampanja.

–Esimerkiksi vuonna 2010 oli liikkeellä hieman samanlainen. Perusideana on se, että viestissä kiinnitetään ihmisen huomio ja houkutellaan klikkaamaan.

F-Securen mukaan huijauskampanjan avulla hakkerit voivat haravoida suuren määrän tietoa, jota he voivat käyttää muissa palveluissa. F-Secure ohjeistaa huijausviestien uhreiksi joutuneita vaihtamaan salasanansa mahdollisimman nopeasti myös muissa järjestelmissä, joissa hakkeroituja salasanoja on käytetty.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Parempi, kun ei käytä Facebookia.

    Jää sitten aikaa johonkin hyödylliseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio