terveys

Oletko lyhyempi kuin ennen? Sinulta on voinut tietämättäsi murtua selkänikama

Jo se kasvattaa riskiäsi sairastua osteoporoosiin, jos vanhemmaltasi on murtunut kaatuessa luu. Varsinkin lapsena pitäisi harrastaa liikuntaa, jossa tulee iskuja ja tärähdyksiä.

Emil Bobyrev/arkisto
Oletko lyhyempi kuin ennen? Sinulta on voinut tietämättäsi murtua selkänikama

Lapsena ja nuorena pitäisi liikkua paljon, jotta välttyy aikuisena luuston haurastumiselta ja osteoporoosilta. Hyödyllisintä on liikunta, jossa tulee iskuja ja tärähdyksiä. Kuva on Aamulehden viestikarnevaalista viime vuodelta.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Tiedätkö todella, kuinka pitkä olet nykyään vai luuletko vain tietäväsi? Moni luulee olevansa niin pitkä kuin on ollut kouluaikoina tai armeijassa, mutta tosiasiassa pituudesta on voinut kadota useita senttejä.

Suomen Luustoliitto varoittaa, että jos pituudesta on hävinnyt yli viisi senttiä, kyse voi olla osteoporoosista ja sen aiheuttamista selkänikamien murtumasta. Nikamamurtuma ei ole aina kivulias tai jos onkin, sitä voi erehtyä luulemaan noidannuoleksi.

–Moni ei huomaa lyhentymistään, sillä silmä tottuu. Jotkut vain ihmettelevät, että vaatteet eivät ole enää sopivia, Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm sanoo.

Kylkiluita murtui, kun nojasi tuoliin

Ansa Holm kertoo, että osteoporoosi voi aiheuttaa nikamamurtuman vähitellen tai aivan yhtäkkiä.

–Eräällä ihmisellä luusto oli niin huonossa kunnossa, että hän sai nikamamurtuman nostaessaan juustoa jääkaapista. Tunnen myös ihmisen, jolta murtui kylkiluita, kun hän nojasi tuolin selkänojaan.

Holm tyynnyttää, että näinkin vaikeissa tilanteissa luustoa voidaan hoitaa parempaan kuntoon. Keinoina tässä on terveellinen, kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia sisältävä ruokavalio, liikunta ja tarvittaessa myös luulääkehoito.

–Jos nikamamurtumia on jo tullut, elimistön D-vitamiinitaso pitää mitata verikokeella. D-vitamiinia pitää saada riittävästi, jotta kalsium imeytyy.

Lue myös nämä:

Tällainen on selkää säästävä ajoasento – "Ryhdikkäästi, mutta ei kuin kirkon penkissä"

Näin avaat itse selän fasettilukot – tässä kolme erilaista keinoa

Näin testaat selän kunnon kotona – Seisoessakin pitää varo staattista pönötystä, istua saa maksimissaan 1,5 tuntia

Alipainosta on haittaa enemmän kuin ylipainosta

Osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa on haittaa enemmänkin alipainosta kuin ylipainosta.

–Jos ihminen on kovin laiha, hänen hormonitoimintansa ei toimi normaalisti.

Osteoporoosia aiheuttavat myös eräät sairaudet, kuten nivelreuma, keliakia ja kilpirauhasen liikatoiminta sekä tietyt lääkkeet, kuten kortisoni.

Laita lapsi hyppimään ja pomppimaan

Luusto kartuttaa lujuuttaan 30 ikävuoteen asti. Sen jälkeen sitä ei voi enää lisätä, vaikka tekisi mitä. Siksi lapsena pitää liikkua paljon. Parasta on, jos liikunta sisältää tärinää, iskuja, kääntöjä ja vääntöjä esimerkiksi pallopelien tapaan.

–Kaikki muukin liikunta on kuitenkin hyödyllistä. Lasten pitää saada hyppiä, pomppia ja juosta, Holm sanoo.

Holmin mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan yleensä hyvin kalsiumia, koska meillä käytetään paljon maitotaloustuotteita.

–Osa ihmisistä syö terveellisesti ja liikkuu paljon, osa taas syö epäterveellisesti eikä liiku läheskään tarpeeksi. Tämä jako vielä kärjistyy eläkkeelle siirryttäessä.

Tee Suomen Luustoliiton luustotesti täällä.

Nämä lisäävät sairastumisriskiä

Osteoporoosiin riskiä kasvattavat perinnöllisyystekijät, mutta myös elintavat. Riskitekijöitä ovat:

– vähäinen liikunta

– tupakointi

– liiallinen laihuus, etenkin syömishäiriö anorexia nervosa

– kuukautisten loppuminen tavallista aikaisemmin eli ennenaikaiset vaihdevuodet

– liian vähän kalsiumia sisältävä ravinto

– liian vähäinen D-vitamiinin saanti

– eräät lääkkeet, kuten suun kautta otettu pitkäaikainen kortisonilääkitys ja epilepsialääkitys

– aineenvaihduntaan vaikuttavat sairaudet, kuten keliakia, kilpirauhasen liikatoiminta ja maksasairaudet

Lähde: Duodecimin terveyskirjasto


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Muistelen olleeni nuorena 2-metrinen hujoppi, mutta nyt ei löydy pituutta kuin reilut 170cm. Voi olla että muisti tekee tepposen tai sitten pituus on pakkutunut mahaan ja takapuoleen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio