Olet velkaisempi kuin koskaan ennen – Hyvä uutinen kuitenkin on, että valtion velkaantuneisuus hidastuu

Suomalaisten velkataakka on kasvanut reippaasti. Vuonna 2008 velkaa asukasta kohti oli vain 10 210 euroa, kun viime vuonna sitä oli noin 80 prosenttia enemmän eli 18 577 euroa. Valtion velkaantuneisuus hidastuu, mutta ensi vuonnakin uutta velkaa otetaan vielä lähes kolme miljardia euroa.

Elina Saarikoski
Olet velkaisempi kuin koskaan ennen – Hyvä uutinen kuitenkin on, että valtion velkaantuneisuus hidastuu
Kari HapponenAamulehti

Jokainen suomalainen on velkaantuneempi kuin koskaan ennen.

Kiitos tästä on seurausta valtion velkavuoren kasvusta. Velalla on rahoitettu hyvinvointivaltion menoja, kun talouden taantumassa tulot eivät ole kattaneet menoja.

Nyt talouden kiihdyttäessä verotulot kasvavat ennakoituakin paremmin. Kuvaavaa on, että vielä kesäkuussa valtiovarainministeriö arvioi ensi vuoden valtion nettolainanottotarpeeksi 3,4 miljardia euroa, mutta torstaina Sipilän hallituksen budjettiesityksessä uuden velan tarve on 2,96 miljardia.

Tänä vuonna nettovelanoton määrä on noin 5,5 miljardia euroa.

Asmo Raimoaho
Valtion velka on vajaassa kymmenessä vuodessa liki kaksinkertaistunut.

Valtion velka on vajaassa kymmenessä vuodessa liki kaksinkertaistunut.

Valtion velkaantuneisuus hidastuu. Velan kokonaismäärä kiipeää ensi vuonna 110 miljardiin euroon.

Velkaa olisi yli 19 000 euroa per asukas.

Suomalaisten velkataakka on kasvanut reippaasti. Vuonna 2008 velkaa asukasta kohti oli vain 10 210 euroa, kun viime vuonna sitä oli noin 80 prosenttia enemmän eli 18 577 euroa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on luvannut, että velaksi eläminen päättyy vuonna 2021.

–Tämä on täysin uskon varassa, sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Hän toivoo, että tasapaino saavutettaisiin nopeammin, ja valtiontalous ylijäämäiseksi, koska velkapotin korkomenot tulevat kasvamaan.

Asmo Raimoaho

Tähän asti velanhoidon hoitoa ovat auttaneet matalat korot. Budjetissa korkomenot ovat itse asiassa laskeneet. Vuonna 2008 korkomenot olivat 2,2 miljardia, kun viime vuonna korkomenot olivat 1,5 miljardia euroa.

Yleisen taloussuhdanteen paraneminen johtaa ajan myötä korkojen nousuun.

Kansalaiset maksavat

Pieneltä vaikuttavat koronmuutokset merkitsevät isoja euromääräisiä muutoksia.

Kun valtion velkaa on 110 miljardia euron, niin yhden prosenttiyksikön muutos korkotasossa merkitsee 1,1 miljardin verran lisää korkomenoja.

–On hyvä muistaa, että kaikki rahoitetaan kansalaisten taskusta, sanoo Mikko Spolander, valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö.

Asmo Raimoaho

Valtionvelan suhde bruttokansantuotteeseen on ensi vuonna 47 prosenttia. Vuonna 2008 suhdeluku oli 28 prosenttia ja vuonna 2012 noin 42 prosenttia.

–Suhdeluku ei ole keskeinen ongelma, vaan se, että velkasuhde kasvaa nopeasti, Spolander sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, mitä olisi toivottava velkasuhde jatkossa.

Oleellista Spolanderin mukaan on, että pidemmällä aikavälillä suhde ei ala uudelleen kasvaa.

–Kestävyysvajetta ei ole vielä saatu maaliin. Kaikista uudistuksista, sote etunenässä, on pidettävä kiinni, toteaa Spolander.

Apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen toteaa, että velkasuhteen tasosta ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta nykyinen taso on liian korkea.

–Pitää olla puskuria. Jos tulee finanssikriisin kaltaisia shokkeja tai taantumia, pitäisi valtiolla olla taas varaa velkaantua, Majanen toteaa.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Sylvia Berlosklooni

    Artikkelissa puhuttiin valtiotaloudesta. Jos katsotaan koko julkisyhteisöjen velkaantumista, niin v. 2017 velkaa oli 24 902 €/kansalainen. Tämä on yli kaksinkertaistunut v. 2007 tasosta (11 966 €). Valitettavasti seuraavaan taantumaan meillä ei yhtään puskureita, koska kaikki rahat menee hyvinvointivaltion rahoittamiseen. Rakenne on kestämätön, koska todellisten nettomaksajien määrä pienenee koko ajan.

  • Hurja summa todellisille maksajille

    Kun velka kohdennetaan niille, jotka sitä maksavat, summa on huima. Valtion ja kuntien ja muiden julkisen sektorin palkolliset eivät tätä velkaa maksa. Potti on vientiteollisuuden ja yksityisen sektorin palveluksessa veronmaksajien harteilla, joiden tulot eivät tule verovaroista. Nolla perään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio