Nyt voit valvoa omien terveystietojesi näkyvyyttä ja jopa kieltää niiden näyttämisen – kieltoja tehty vähän Kanta-arkistossa

Viranomaiset lupaavat, että tiedot ovat jatkossa entistä paremmassa turvassa.

Tatu Lertola
Nyt voit valvoa omien terveystietojesi näkyvyyttä ja jopa kieltää niiden näyttämisen – kieltoja tehty vähän Kanta-arkistossa

Suurimmalla osalla terveyspalveluiden tuottajista on viranomaisten hyväksymä tietojärjestelmä, joka juttelee sujuvasti Kelan ylläpitämän kanta-arkiston kanssa.

Ossi Rajala

Suomalaisten on nyt itse mahdollista valvoa paremmin sitä, missä heidän terveystietojaan katsotaan valtakunnallisesta, sähköisestä Kanta-arkistosta. Viranomaiset lupaavat, että tiedot ovat jatkossa entistä paremmassa turvassa.

–Tietojen katsomisesta jää aina jälki. Ihmiset voivat myös itse valvoa sitä, missä tietoja on katsottu. Tietojen käsittelijöillä on oltava varmenne-kortti, jolla tiedot aukeavat. Esimerkiksi jonkin tietyn reseptin näkymisen voi kieltää, kertoo kehittämispäällikkö Hilkka Miettinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kieltoja on Miettisen mukaan tehty toistaiseksi vain vähän, sillä se koetaan hyväksi, että esimerkiksi lääkärillä on hoitotilanteessa laajat tiedot käytössä. Miettinen arvioi, että arkistoiduista miljardeista asiakirjoista vain kymmenille tuhansille on asetettu kielto.

Muutos on todennäköisesti suuri parannus vanhaan malliin, jossa tietoja säilytettiin vain paperilla.

–Nyt on helpompi selvittää, missä tietoja katsotaan. Papereihin ei jää jälkeä niiden käsittelijöistä. Asiakkailla on oikeus tietää, missä hänen tietonsa ovat ja kuka niitä käsittelee, toteaa erityisasiantuntija Marja Penttilä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Penttilä korostaa, että tiukat tietosuoja-asetukset koskevat niin sähköisiä kuin paperisia terveystietoja.

–Tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoa sähköisestä arkistoinnista on vielä jaettava paljon niin kansalaisille kuin ammattilaisille, Miettinen sanoo.

Internetistä löytyvästäOmakanta-palvelusta voi nähdä omat terveydenhuollon tietonsa jo hyvin laajasti. Omakannassa voi määritellä myös sen, asettaako tiedoilleen kieltoja. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Suurimmalla osalla terveyspalveluiden tuottajista on viranomaisten hyväksymä tietojärjestelmä, joka juttelee sujuvasti kanta-arkiston kanssa.

Sosiaalihuollossa tietojen arkistointi on Miettisen mukaan valmis parin vuoden kuluttua.

–Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto saadaan käyttöön vuonna 2020.

Sote-uudistus ja siihen liittyvä valinnanvapaus työllistää paljon tietojärjestelmien kanssa työskenteleviä. Suomalaisten hoitopaikat voivat uudistuksen myötä muuttua useaan kertaan sen jälkeen valinnanvapaus tulee voimaan 2020-luvulla.

–Myös siksi on tärkeätä varmistaa, että potilastiedot ovat katkeamattomasti käytössä. Valmistelu on kytketty vahvasti valinnanvapauteen. Suomalaiset saavat itse päättää omien tietonsa näkymisestä. On rakennettava selkeä paikka siihen, mistä ihmiset käyvät täppäämässä, kuka saa heidän tietojaan katsoa.

Järjestelmä rakennetaan siten, että esimerkiksi silmälääkäri näkee vain silmien hoitoon tarvittavat tiedot eikä muuta.

–Henkilökunnalle näkyy voin hoidon kannalta olennainen tieto, Miettinen sanoo.


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Hieno asia Kanta on kokonaisuudessaan.Jää pois potilastietojen katoamistapaukset,joita on tapahtunut varsinkin kuolemantapauksen jälkeen.
    Lääkärit ei pääse enää muokkaamaan potilastietoja jälkeen päin. Hoitovirhe asioissa.

  • Nimetön

    ”Se on niin hyvä, että missään järjestelmissä ei ole tietoturva-aukkoja, eikö niin? On vain ajan kysymys, milloin koko Kanta on kopioitu nettiin kaikkien luettavaksi.”

    Unohdat, että tiedot ovat olleet jo kauan terveyskeskusten ”sisäisissä” tietojärjestelmissä. Myös niihin pääsee käsiksi, jos on päästäkseen. Siihen ei tarvita uusia keksintöjä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio