Nuoret kehittivät yritysideoita: Ensimmäisen palkinnon sai afrikkalaisen kääpiösiilin nukkumapussi, myös kaksi muuta ideaa palkittiin

Ensimetri järjesti jo 20. kertaa yritysideakilpailun 15–25-vuotiaille nuorille, joiden yritys on ollut toiminnassa korkeintaan vuoden.

Janne Ruotsalainen
Nuoret kehittivät yritysideoita: Ensimmäisen palkinnon sai afrikkalaisen kääpiösiilin nukkumapussi, myös kaksi muuta ideaa palkittiin

Veera Katto, Mandi Kirjavainen ja Oskars Zapackis palkittiin yritysideoista perjantaina aamupäivällä.

Jorma HuovinenAamulehti

Afrikkalaisille kääpiösiileille suunniteltu nukkumapussi, sosiaalisen median sisällöntuotantoihin erikoistunut yritys ja lihasten sähköistä ärsytystä tarjoava treenausstudio nousivat palkintosijoille Tampereen seudun uusyrityskeskus Ensimetrin 20. kertaa järjestämässä 15–25-vuotiaiden nuorten yritysideakilpailussa.

Parhaat pirkanmaalaisten nuorten ideat palkittiin Aamulehden auditoriossa perjantaiaamuna kello 10 järjestetyssä tilaisuudessa.

Ensimetrin hallituksen puheenjohtajan Heikki Salon mukaan tarjolla olleiden yritysideoiden laaja skaala näkyy kolmen parhaankin kohdalla. Kärkikolmikko haarukoitiin paristakymmenestä tarjolla olleesta bisnesideasta.

–Yrittäjyys on nuorten piirissä selvästi nostamassa päätään ja se otetaan varteen otettavana vaihtoehtona tulevaisuutta mietittäessä. Yhä useammin liikkeellä on myös kahden–kolmen kaverin porukoita, jotka tulevat tarjoamaan yhteistä yritysideaansa, sanoo Heikki Salo.

Ykkönen: Lämpöä viluisille kääpiösiileille

Ratsastuksenohjaajaksi opiskeleva tamperelainen Mandi Kirjavainen, 20, joutui alkuvuodesta luopumaan rakkaista kani-lemmikeistään. Siileistä kiinnostunut nuori nainen hankki sen jälkeen hoidokeikseen kaksi afrikkalaista kääpiösiiliä ja kolmas on vielä tulossa.

Mandi Kirjavainen

Syntynyt 25.7.1997 Tampereella.

Valmistuu ratsastuksenohjaajaksi syksyllä Ypäjältä.

Valmistaa Hedgebag-pusseja kääpiösiileille ja pikkujyrsijöille.

Haaveissa valmistua ratsastuksenopettajaksi.

Palkinto: 1 000 euroa.

–Vaikka siileillä on häkeissään omat majat ja lämpölamput niin, että lämpötila on noin 24 astetta, tuntui että niillä oli vähän vilu. Liian alhaisessa lämpötilassa vaarana on, että eläimet alkavat vaipua horrokseen.

Kuukausi sitten Kirjavainen loukkasi polvensa eikä pystynyt ratsastamaan, joten hänelle jäi aikaa miettiä kääpiösiileille lisää lämmikettä.

–Olin pienenä ommellut ja myynyt keppihevosia, joten kehittelin vanhoista loimista siileille pehmeän, fleece-vuorisen ja lämpimän pussin. Poikaystävä kannusti, että noitahan kannattaa ryhtyä myymään netin kautta.

Nyt Kirjavainen myy netin kautta kevytyrittäjänä Hedgebag-siilipussejaan ja markkinoi niitä Facebookin siili- ja muissa vastaavissa ryhmissä. Suomessa ei vastaavia tuotteita valmista kukaan muu.

Mandi Kirjavaisen suunnittelema pussi soveltuu myös hamstereille, gerbiileille, hiirille ja rotille tai chinchillojen, marsujen ja kanien poikasille.

Janne Ruotsalainen
Mandi Kirjavaisen Leija-siili viihtyy emäntänsä ompelemassa pussissa paljon paremmin kuin hoitohäkin majassaan.

Mandi Kirjavaisen Leija-siili viihtyy emäntänsä ompelemassa pussissa paljon paremmin kuin hoitohäkin majassaan.

Kakkonen: Some-sisällöistä uusia työpaikkoja

21-vuotias tamperelainen ylioppilas Veera Katto loi seitsemän kuukautta sitten Luova Innovation -toiminimen, joka on sosiaalisen median sisällöntuotantopalveluita tarjoava yritys.

–Tarkoituksena on työllistää nuoria ja lähteä luomaan heille urapolkua sosiaalisen median parissa.

Veera Katto

Syntynyt 30.11.1996 Tampereella.

Ylioppilas, opiskellut teologiaa.

Toiminimi Luova Innovation toiminut 7 kk.

Haluaa valloittaa Helsingin ja Tampereen kautta koko Suomen.

Palkinto: 250 euroa.

Veera Katto ja neljä hänen kauttaan työllistynyttä tekee nyt yrityksille sosiaalisen median kuva-, video- ja tekstituotantoa Instagramiin ja Facebookiin.

–Minulla on selkeä näkemys, että visuaalinen ilme vahvistaa yrityksen brändiä.

Veera Katon mukaan suurin osa mukana olevista on itseoppineita ja sellaisia, jotka eivät ole vielä päässeet töihin käsiksi.

–Useimmilla on jo olemassa tämän työn tekemiseen tarvittava välineistö, mutta minulta löytyy myös kalustoa laadukkaamman lopputuloksen luomiseksi. Haluamme luoda laadukkaiden kuvien ympärille ytimekkäät ja iskevät tekstit, selvittää Katto.

Janne Ruotsalainen
Veera Katto tuottaa neljän työntekijänsä kanssa yritysten tilaamia sisältöjä sosiaaliseen mediaan.

Veera Katto tuottaa neljän työntekijänsä kanssa yritysten tilaamia sisältöjä sosiaaliseen mediaan.

Kolmonen: Uutta teknologiaa lihaskuntoharjoitteluun

Latviassa 24 vuotta sitten syntynyt Oskars Zapackis on asunut kolme vuotta Suomessa ja opiskelee Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa kansainvälistä kauppaa ja johtamista.

Muun muassa personal trainerina työskennellyt Zapackis halusi tuoda EMS- eli Electro Muscle Stimulation -teknologian myös suomalaisten ulottuville.

Oskars Zapackis

Syntynyt 23.2.1994 Latviassa.

Personal trainer, opiskelee HAMK:ssa kansainvälistä kauppaa ja johtamista.

Avaa MyEMS-fitness studion Tampereella toukokuussa.

Haluaa tuoda EMS-teknologian mahdollisuudet kaikille: urheilijoille, kuntoutujille, vanhemmille ihmisille ja kiireisille aikuisille

Palkinto: 250 euroa.

Teknologiassa sähköimpulssit stimuloivat lihashermoja ja saavat lihakset työskentelemään tehokkaammin.

Oskars Zapackis on avaamassa toukokuun lopussa MyEMS -fitness studiotaan Tampereelle, joka on Suomen ensimmäinen EMS-teknologiaan perustuva studio.

–Päälle puettavan EMS-asun avulla asiakas saa moninkertaisen hyödyn normaaliin, urheilu-, kuntosali- tai kuntoutusharjoitteisiin verrattuna. Teknologian avulla voidaan kuntoutua nopeammin esimerkiksi leikkauksesta, koska impulssien avulla aktivoidaan lihaksia laaja-alaisemmin ja suuria vastuksia ei tarvita, sanoo Zapackis.

Päälle puettavassa asussa on 20 elektrodia, joilla voidaan parhaimmillaan antaa ärsykkeitä samanaikaisesti jopa 350 lihakselle.

–Esimerkiksi puolen tunnin harjoittelulla voidaan saada lihaksiin samanlaiset tulokset kuin vaikkapa kolmella normaalilla kuntosaliharjoittelulla.

Janne Ruotsalainen
Oskars Zapackis avaa Suomen ensimmäisen EMS-fitness studion Tampereella toukokuussa. Lihaksi stimuloidaan tällaisen asun avulla.

Oskars Zapackis avaa Suomen ensimmäisen EMS-fitness studion Tampereella toukokuussa. Lihaksi stimuloidaan tällaisen asun avulla.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Fleecepusseja on myynnissä eläinkaupoissa jo nyt. Marsuille, rotille, chinchilloille ym. Mikä tästä pussista tekee sen että on nimenomaan siilille? Tässä on oltava jokin lämmityslaite tai muu kun otsikkokin kertoo että lämpöä viluisille kääpiösiileille. Pelkkä söpöys ei riitä vaan pitää olla ihan oikea idea… nimimerkillä itsekin teen fleecepusseja jo kymmenettä vuotta 😀

  • Nimetön

    Näitä unipussejahan on ollut jo parisen kymmentä vuotta Amerikassa…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio