Talous

Nordea tarjoaa 35 vuoden asuntolainoja: "Varallisuuden keskittymisessä vain omaan kotiin on riskinsä"

Antti Nikkanen / Alma Median arkisto
Nordea tarjoaa 35 vuoden asuntolainoja: "Varallisuuden keskittymisessä vain omaan kotiin on riskinsä"

Suomalainen ottaa asuntolainan yleensä ruuhkavuosinaan.

Ulla Jäske

Nordea alkoi tarjota viime vuoden lopulla asuntolaina-asiakkailleen 35 vuoden laina-aikaa.

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Tom Millerin mukaan laina-ajan pidentämisellä halutaan kannustaa suomalaisia kerryttämään asunnon lisäksi muutakin varallisuutta.

–Se voi olla säästämistä tai osakkeisiin tai rahastoihin sijoittamista. Jotakin helpommin rahaksi muutettavampaa kuin oma koti, Miller sanoo.

Hän selventää, että suomalaisella ei yleensä ole muuta omaisuutta kuin oma koti. Ja kodista on vaikea luopua.

–Eihän asunnon kautta vaurastuminen ole huono asia, mutta jos ei ole muuta omaisuutta, kuten useampia asuntoja, varallisuuden keskittymisessä vain omaan kotiin on riskinsä.

Kun asiakas maksaa lainastaan vähemmän kuussa, rahaa voi sijoittaa muuhunkin.

Miller korostaa, että Nordea ei aio myöntää isompia lainoja, joten vaarana ei ole, että asuntojen hinnat lähtisivät sen takia nousuun.

–Lainanottajan kuukausierä on vain pienempi, ja se tarkoittaa sitä, että kyky selviytyä maksuista on parempi.

Harva ottaa lainaa yli viisikymppisenä

Suomalainen ottaa asuntolainan yleensä ruuhkavuosinaan. Harva ottaa lainaa asuntoa varten alle kolmekymppisenä ja yli 50-vuotiaana.

–Kaikki lainat mitoitetaan 25 vuoden maksuohjelmalle, ja kaikissa lainoissa asiakkaan ikä otetaan huomioon.

35 vuoden lainassa korko on samalla tasolla kuin lyhyemmän laina-ajan lainassa.

–Koko laina-aikana maksettavan koron osuus tosin nousee, koska laina-aika on pitempi. Pitkässä lainassa täytyy kuitenkin huomioida korkoriskin kasvaminen.

Pitkää laina-aikaa ei voi verrata Ruotsin malliin, Miller sanoo. Ruotsissa tehdään useimmiten 50 vuoden lainasopimuksia, mutta lainaa on pakko lyhentää vain niin kauan, kunnes puolet asunnon arvosta on velkaa. Sen jälkeen asiakas maksaa vain korkoja.

Ruotsin mallissa kotitalouksien kokonaisvelkaantuminen on korkeampaa kuin meillä. Suomessa laina-ajat ovat lyhyempiä ja lainoja lyhennetään kaiken aikaa.

–Lyhennysvapaat ovat Suomessa aina olleet yleisesti saatavilla, ja niitä käytetäänkin kotitalouden kassan venyttämiseen tilanteissa, joissa esimerkiksi toinen tulonsaaja on hoitovapaalla tai työttömänä. Tosin vain vuoden, kaksi kerrallaan.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Mitä varallisuutta velka on?

  • Nimetön

    Pankki siis ymmärtääkseni ehdottaa, että asiakas ottaa asuntolainaa enemmän kuin asunnon hinnan ja ylijäämä sijoitetaan osakkeisiin tms?
    Seuraavaksi sitten lainojen korot lähtevät nousuun ja pörssi lähtee laskuun ja asiakas on jumissa. Pörssissä on takana pitkä nousu ja osakkeet ovat enimmäkseen aika kalliita. En kehota ketään sijoittamaan velalla tässä vaiheessa.
    Sijoitan itse edelleen, mutta en velaksi. Hyvien kohteiden löytäminen alkaa olla vaikeaa. Kokemattoman sijoittajan riski on nyt huomattava.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio