"Nokian kaupunki on asetettu siirtymävaiheessa kohtuuttomaan tilanteeseen investointiriskin takia"

Pirkanmaan maakuntavalmistelun kannanotto valtionvarainministeriölle asettuu tukemaan Nokian kaupunkia Nokian hyvinvointikeskuksen rakentamiseksi.

Ossi Ahola / Aamulehden arkisto
"Nokian kaupunki on asetettu siirtymävaiheessa kohtuuttomaan tilanteeseen investointiriskin takia"

Pirkanmaan maakuntauudistuksen asiantuntijat ovat pitäneet Nokian kaupungin edustajien kanssa neuvottelut tilanteesta 23.2.2018. Nokian terveyskeskus.

Juha LehtinenAamulehti

Pirkanmaan maakuntavalmistelun kannanotto valtionvarainministeriölle asettuu tukemaan Nokian kaupunkia Nokian hyvinvointikeskuksen rakentamiseksi.

Kannanotto liittyy riitaan investointiriskistä. Kiistan alku alkoi siitä, kun Nokian kaupunki sai hyvinvointikeskusinvestoinnille sosiaali- ja terveysministeriön (stm) poikkeusluvan 15.6.2017.

–Kaupunki on ryhtynyt selvittämään vaihtoehtoja hyvinvointikeskuksen toteuttamiselle, kun on käynyt selväksi, että riski investoinnin kustannuksista jää myönnetystä poikkeusluvasta huolimatta kaupungille sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa. Nokian kaupungin hyvinvointikeskushanke on kiireellinen välttämättömyysinvestointi, koska nykyinen terveyskeskus on pahoin vaurioitunut pahasti mikrobien vuoksi, kannanotossa todetaan.

Kannanoton mukaan nykyinen rajoittamislaki ja investoinnista aiheutuva riski ovat ajaneet Nokian kaupungin tilanteeseen, jossa on aloitettu neuvottelut Mänttä-Vilppulan kaupungin sekä Juupajoen kunnan kanssa selvittämään Kuntalain mahdollistamaa kuntien yhteistoimintaa (Kuntalaki 8§). Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Juupajoen kunnan yhteistoiminta-alue on kokonaisulkoistanut sote-palvelut Mäntänvuoren Terveys Oy:lle, jonka pääomistaja on Pihlajalinna Oy. Mänttä-Vilppulan kaupunki on kilpailuttanut hankintalain mukaisesti Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Juupajoen kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä tehnyt hankinnasta hankintasopimuksen/palvelusopimuksen. Mänttä-Vilppulan palvelusopimus on voimassa 31.7.2031 saakka.

Pirkanmaan maakuntauudistuksen asiantuntijat ovat pitäneet Nokian kaupungin edustajien kanssa neuvottelut tilanteesta 23.2.2018.

–Neuvotteluissa todettiin, että Nokian kaupunki ja maakuntauudistus pyrkivät löytämään kunnalle ratkaisun hyvinvointikeskuksen investoinnille ja toteutukselle, kannanotossa todetaan.

Pirkanmaan maakuntauudistuksen johtoryhmä käsitteli Nokian kaupungin tilannetta kokouksessaan 9.3. ja poliittinen ohjausryhmä kokouksessaan 12.3.

Maakuntavalmistelu (muutosjohto, johtoryhmä ja poliittinen ohjausryhmä) toteavat, että Nokian kaupunki on asetettu siirtymävaiheessa kohtuuttomaan tilanteeseen investointiriskin takia. Maakunta puoltaa ratkaisua, jolla valtiovallan kanssa löydetään ratkaisu hyvinvointikeskuksen investoinnille, mikä turvaa välttämättömän hyvinvointikeskuksen rakentamisen nopealla aikataululla. Hanke ei voi odottaa tulevan maakunnan investointiohjelman valmistelua ja päätöksentekoa, jotka pahimmillaan venyvät vuoden 2019 loppuun saakka.

–Perusteluna voidaan todeta seuraavaa. Valmisteilla olevan valinnanvapauslain 95 §:n mukaan ”Palveluntuottaja, jolla on maakunnalle siirtyvä kunnan tai kuntayhtymän kanssa tehty sopimus palvelujen tuottamisesta, voidaan hyväksyä tässä laissa tarkoitetuksi suoran valinnan palveluntuottajaksi 46 §:n mukaisessa hyväksymismenettelyssä sopimuksen voimassaoloaikana.” Jos Nokian kaupunki tekee ennen kesäkuun loppua päätöksen kokonaisulkoistuksesta, joutuu maakunta aloittamaan Pihlajalinnan kanssa välittömästi alkusyksystä neuvottelut uuden sopimuksen tekemiseksi. Kokonaisulkoistussopimus vaikeuttaa maakuntaa järjestäjänä toteuttamaan väestölleen yhdenvertaiset palvelut. Kokonaisulkoistukset eivät saa johtaa alueellisiin monopoleihin. Pirkanmaalla kokonaisulkoistuksia on poikkeuksellisen paljon ja kaikki yhdelle toimijalle, kannanotossa todetaan.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Roope Lehto, Maakuntauudistuksen johtoryhmän puheenjohtaja Juha Yli-Rajala sekä Pirkanmaan muutosjohtaja Päivi Nurminen.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio