Niklas Herlinillä oli yli 1,3 miljardin euron osakeomistukset – teki tuoreimman merkittävän sijoituksen elokuussa

Herlin oli merkittävä osakkeenomistaja Cargotecissa, Koneessa, Alma Mediassa, Oriola-KD:ssä ja Eltelissä.

Aleksi Poutanen
Niklas Herlinillä oli yli 1,3 miljardin euron osakeomistukset – teki tuoreimman merkittävän sijoituksen elokuussa

Niklas Herlin kuoli äkillisesti 53-vuotiaana.

Sami SuojanenAamulehti

Niklas Herlinillä oli yli 1,3 miljardin euron omaisuus. Hän oli merkittävä osakkeenomistaja Cargotecissa, Koneessa, Alma Mediassa, Oriola-KD:ssä ja Eltelissä.

Herlin omisti pörssiyhtiöiden osakkeita pääasiassa sijoitusyhtiöidensä Mariatorp Oy:n ja Riikantorppa Oy:n kautta.

Omistuksista arvoltaan suurin on hissiyhtiö Kone, josta Riikantorppa Oy omistaa 16 miljoonaa osaketta. Osakepotin markkina-arvo on noin 729 miljoonaa euroa. Riikantorpalla on 3,04 prosentin osuus Herlinien sukuyhtiöstä.

Arvoltaan toiseksi suurin omistus on lastin- ja kuormankäsittelykoneita tekevässä Cargotecissa. Mariatorp on yhtiön toiseksi suurin omistaja ja koko osakepotin arvo on noin 423 miljoonaa euroa.

Ratkaisu perintöriitaan

Niklas Herlin ja hänen veljensä Ilkka ja siskonsa Ilona tulivat Cargotecin suurimmiksi osakkeenomistajiksi, kun Kone jakautui kahdeksi yhtiöksi vuonna 2005. Jakautuminen oli ratkaisu perheen perintöriitaan.

Riita syntyi siitä, että Koneen mahtimies ja perheen isä Pekka Herlin määräsi poikansa Antti Herlinin työnsä jatkajaksi Koneessa. Antti sai myös määräysvallan yhtiössä. Tämä salattiin muilta sisarilta. Salailu johti sisarusten välirikkoon.

Alma Mediassa Mariatorpin ja Niklas Herlinin henkilökohtainen omistusosuus on yhteensä 19,4 prosenttia. Osakepotin arvo on noin 105 miljoonaa euroa.

Herlin oli Alma Median toiseksi suurin omistaja. Hän toimi yhtiön hallituksen jäsenenä vuodesta 2013 lähtien. Herlin myi Uusi Suomi -verkkosivuston Alma Medialle vuonna 2016.

Lääketukku Oriola-KD:ssä Herlinin Mariatorp Oy on suurin osakkeenomistaja. Se omistaa yhteensä 17,7 miljoonaa yhtiön osaketta. Niiden markkina-arvo on 61 miljoonaa euroa.

Sijoitus elokuussa

Niklas Herlin teki tuoreimman merkittävän osakesijoituksen tämän vuoden elokuussa, kun hän osti infraverkkoyhtiö Elteliä Mariatorpan ja Riikantorpan kautta. Elokuisen liputusilmoituksen mukaan yhtiöt olivat ostaneet yhteensä kahdeksan miljoonaa Eltelin osaketta.

Tämän osakepotin arvon on nyt 21,4 miljoonaa euroa.

Myös Niklas Herlinin veli Ilkka osti saman verran Eltelin osakkeita.

Niklas Herlin oli suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja perustamassaan Kustannus Oy Teoksessa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • poissaolevat

    Se on erikoista että lähes kaikki varakkaat ja hyvätuloiset ovat ulkomailla. Sitä se suomen sikaverotus teettää. Kaikki huippu-urheilijat ja muutoin varakkaat yritysjohtajat ovat siirtyneet edullisimpiin ja satavarmasti ilmastoltaan suotuisimpiin maisemiin. Suomen kansa köyhtyy huomaamatta ja verot kiristyy, holhoaminen ja sääntely kiristyy vaikka toiseen suuntaan piti mennä norminpurkutalkoissa. Joku keskikalja mietityttää eduskuntaa niin että siitä jauhetaan vuodesta toiseen. On aivan selvä että jos se terävämpi olut haetaan alkosta, tarttuu helposti mukaan muutakin terävää. Se tuo lisämyyntiä ja sen menetys pelottaa. Jos halpaa kaljaa haetaan konttikaupalla virosta niin siitä laatikkopinosta on mukava pistellä oluita pitkin viikkoa kun sitä kerran on. On päivän selvää että ruokakaupan muutama olut kotiin kannettuna prosenteista riippumatta hillitsee alkoholin kulutusta ja piste. Ei liity tähän herliniin juuri mitenkään mutta tuli tämmönen vuodatus tässä samalla kun alkaa tää kotimaa ottaa pattiin jo toden teolla ja ihmettelen miksi itse en ole jo vaikka espanjassa

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio