politiikka

Netin rikkojaksi kutsuttu kohuttu tekijänoikeusdirektiivi meni murskaäänillä läpi Euroopan parlamentissa – Tätä se tarkoittaa

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n tekijänoikeuksia koskevan direktiivin keskiviikkona. Parlamentti äänesti asiasta jo toista kertaa, sillä heinäkuussa asia jäi pöydälle.

Patrick Seeger / EPA
Netin rikkojaksi kutsuttu kohuttu tekijänoikeusdirektiivi meni murskaäänillä läpi Euroopan parlamentissa – Tätä se tarkoittaa

Euroopan parlamentti hyväksyi esityksen selkein äänin 438 puolesta ja 226 vastaan

Saara TunturiAamulehti, Strasbourg

Paljon kohua ja keskustelua aikaan saanut tekijänoikeuksia EU:n sisämarkkinoilla koskeva direktiivi hyväksyttiin Euroopan parlamentissa keskiviikkona.

Jopa internetin rikkojaksi kuvailtu direktiivi on jakanut eurooppalaisia vahvasti, ja se on ollut yksi puhutuimmista aiheista kevään ja kesän aikana.

Vielä heinäkuussa parlamentti ei hyväksynyt kitkaa aiheuttanutta direktiiviä, vaan palautti sen uudelleen valmisteluun. Nyt Euroopan parlamentti hyväksyi esityksen selkein äänin 438 puolesta ja 226 vastaan.

EPP-ryhmän euroedustaja Axel Voss oli yhtä hymyä äänestyksen jälkeen ja hän sai suuret suosionosoitukset.

– Tämä on hyvä merkki Euroopan luovalle teollisuudelle. Olemme luovien ihmisten puolella, direktiivin valmistellut ja siihen useita korjauksia muutaman kuukauden aikana tehnyt Voss sanoi äänestyksen jälkeen.

Direktiivi siirtyy vielä oikeusasioiden valiokuntaan, jossa se valmistellaan sellaiseksi, että parlamentti, komissio ja neuvosto alkavat neuvotella direktiivin lopullisesta sisällöstä.

Mediayhtiöiden ja kustantajien tekijänoikeuksia puolustava direktiivi on kohdannut kovaa vastustusta, koska sen pelätään puuttuvan perinteisiin ja verkolle ominaisiin lainauskäytäntöihin.

Lain puolustajien mukaan näin ei kuitenkaan kävisi, sillä tavallisten ihmisten oikeuksiin ei puututtaisi, vaan linkkiveroksi kritisoitu artikla lisenssimaksuineen koskisi Facebookin ja Googlen kaltaisia toimijoita.

Mistä on kyse?

Liikehdinnän taustalla on EU:n kokonaisvaltainen tekijänoikeusuudistus, jolla halutaan tiukentaa ja yhdenmukaistaa tekijänoikeuksien noudattamista internetin eri alustoilla.

Kampanjointia perustellaan sillä, että kriitikoiden mukaan direktiivi uhkaa vapaata tiedonjakoa, johon kuuluu muun muassa meemien jakaminen, bloggaaminen, parodiointi ja internetissä käytävä keskustelu.

Lue lisää:

Kuolevatko nettimeemit ja miksi Twitterissä hoetaan #saveyourinternet? Tästä on kyse kärkkäässä somekampanjoinnissa, jolle saadaan pian ratkaisu

Kohua herättänyt ”internetin rikkova” direktiivi pysähtyi – Euroopan parlamentti palautti esityksen valmisteluun

Direktiiveistä kuohuttanein on artikla 13. Se velvoittaa sosiaalisen median ja keskustelualustojen tarjoajat tarkastamaan, että käyttäjien julkaisema sisältö ei loukkaa tekijänoikeuksia.

Toisin sanoen sosiaalisen median palveluiden olisi suodatettava kaikki käyttäjien julkaisema materiaali ja sensuroitava sisältöä, jos materiaali rikkoo tekijänoikeuksia. EU esittää ratkaisuksi sitä, että sivustot rakentavat tekijänoikeusmateriaalin tunnistavia välineitä, jotka poistavat tekijänoikeuksien piiriin kuuluvaa materiaalia sivustoilta automaattisesti.

Kriitikoiden mukaan ongelmia voi luoda se, että alustat pelaavat varman päälle ja poistavat kaikki sisällöt, jotka muistuttavat liikaa muita sisältöjä.

Automaattisesta valvonnasta seuraisi malliesimerkkinä se, että kun jaat Twitteriin Juti-meemin, Twitterin automaattinen seula poistaisi kuvan heti. Periaatteessa valokuvapohjainen meemi rikkoo tekijänoikeuksia, sillä vain valokuvan kuvaajalla on oikeus kuvan levittämiseen. Meemien määrään nähden niistä tehdyt tekijänoikeuskanteet ovat kuitenkin harvinaisia.

Oikeusasioiden valiokunta katsoi aiemmin, että EU-kansalaisten, internetaktivistien ja kansalaisjärjestöjen huoleen ilmaisunvapauden rajoittumisesta oli jo vastattu. Esimerkiksi Wikipedian kaltaiset ei-kaupalliset ja yleishyödylliset toimijat on valiokunnan mukaan suljettu esityksen uusien tekijänoikeusrajoitusten ulkopuolelle.

Parlamentti tiukensi komission alkuperäistä ehdotusta verkkoalustojen ja koontipalveluiden vastuusta tekijänoikeusloukkauksista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verkkoalustojen ja koontipalveluiden pitäisi parlamentin mukaan maksaa oikeudenhaltijoille korvaus tekijänoikeuksin suojatun materiaalin jakamisesta.

Parlamentti esittää, etteivät säännöt koskisi mikro- ja pienyrityksiä. Tekijänoikeussäännöt eivät koskisi artikkeleihin johtavien linkkien jakamista muutamalla saatesanalla.

Direktiivi saapuu jossain vaiheessa Suomen hallituksen käsiteltäväksi. Kun EU on säätänyt direktiivin, on jäsenvaltion vastuulla toteuttaa sen toimeenpano parhaiksi katsomillaan keinoilla.

Koko direktiivin tarkka sisältö selviää vasta myöhemmin.


Lue myös nämä


Kommentit (17)

  • Nimetön

    ”Aloitetaan siitä, että valtamedia poistuu näistä ”somepalveluista” – YLE ensimmäisenä ulos.”

    Kaiken reiluuden nimissä pitäisi samaa tietä kyllä mennä myös kaikki vaihtoehtoismedia. Sieltä vasta sitä valhetta ja vääristelyä tuleekin…

  • Verovaroilla maksettua

    Aloitetaan siitä, että valtamedia poistuu näistä ”somepalveluista” – YLE ensimmäisenä ulos.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio