Pirkanmaa

Näsijärvi jäätyy lauantaina illalla, Pyhäjärvi meni jo umpeen – Luistelemaan kannattaa suunnata järvien sijasta kentille ja kaukaloihin

Näsijärven selällä on tänä vuonna paljon avorailoja. Satamamestarin mukaan ne eivät tule menemään umpeen.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Näsijärvi jäätyy lauantaina illalla, Pyhäjärvi meni jo umpeen – Luistelemaan kannattaa suunnata järvien sijasta kentille ja kaukaloihin

Näsijärvi jäätyy umpeen tänä iltana. Tänä vuonna selällä on paljon avorailoja, jotka eivät tule menemään umpeen. Kuva on otettu Näsinneulasta.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Näsijärven jäätymispäivän veikkaaminen on tamperelaisten jokatalvinen huvi. Jos veikkasit, että järvi jäätyy 13. tammikuuta, sinua lykästi.

–Näsijärvi jäätyy tänään. Tänä iltana se menee jäähän. Pyhäjärvi jäätyi jo torstaina, kertoo Tampereen kaupungin satamamestari Matti Joki lauantaina iltapäivällä.

Vertailun vuoksi: viime talvena Näsijärvi jäätyi aiemmin, ja poikkeuksellisesti kahdesti: 13. joulukuuta 2016 sekä 7. tammikuuta 2017. Näsijärven jäätyminen lasketaan Koljonselän jäätilanteen mukaan.

Tilastojen mukaan Näsijärvi jäätyy keskimäärin 19. joulukuuta, mutta satamamestari Matti Joki tietää jäätymisen siirtyneen viime vuosina yhä useammin tammikuulle. Myöhäisin jäätymispäivä oli talvella 2007–08. Näsijärvi jäätyi silloin vasta 31. tammikuuta.

Joki tähdentää, että jäätä on Näsijärvellä vasta muutama senttimetri.

–Tänä vuonna selällä on paljon avorailoja, jotka eivät tule menemäänkään umpeen. Niiden vuoksi retkiluistelijoiden ja muiden jäällä kulkijoiden on syytä pitää mukanaan hyvät turvavarusteet koko talven ajan.

Pilkkijöitä on jo poukamissa

Mikäli ei sada lunta, jää vahvistuu noin 3 sentin vuorokausivauhtia 30 senttimetriin saakka.

–Mahdollista on sekin, että Näsijärvi vielä aukeaa, jos lämpötila painuu nolliin ja nousee kova tuuli. Se repii jään auki.

Joki on jo nähnyt pilkkijöitä Näsijärven poukamissa, mutta tähdentää, ettei emäselälle ole vielä menemistä.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Näsijärvi on jäätynyt viime vuosina sekä joulukuun että tammikuun puolella. Näsinneulasta otetussa kuvassa näkyy Siilinkarin majakka.

Näsijärvi on jäätynyt viime vuosina sekä joulukuun että tammikuun puolella. Näsinneulasta otetussa kuvassa näkyy Siilinkarin majakka.

Luistelukentille pääsee jo

Tampereen laduista suuri osa on tyydyttävässä kunnossa, osa jopa hyvässä. Luistelukentistä on jo yli puolet luistelukunnossa, kertoo Tampereen liikuntapalveluiden kartta.

Kohtalaisen hyvä on tilanne myös esimerkiksi Nokian luistinkentillä: Nokian Keskuskentän avojää ja kaukalo ovat hyvässä kunnossa ja Nokian Menkalan avojää ja kaukalokin ovat luisteltavissa, vaikka Menkalan kaukalossa jää vielä onkin vähän röpeliäistä.

–Keskuskentällä luisteltiin jo keskiviikkona ja Menkalassa torstaina.Heti ensimmäisinä iltoina kentillä on ollut paljon porukkaa, kertoo Nokian kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Jouni Saranpää.

Osa Nokian kaupungin 19 muustakin kentästä ja 6 kaukalosta on jo auki, mutta ei vielä hyvässä kunnossa.

–Kunhan keli vielä paranee, jatkamme jäädyttämistä muilla kentillä. Nokian reunakylienkin kentät ovat kunnossa alkuviikosta.

Hän toivoo nyt kunnon pakkassäitä, jotta jäät luistelujäät jäätyvät nopeasti.

–Hyvä olisi, jos pakkasta olisi viisi astetta tai vielä enemmän, niin kenttien lisäjäädytys kävisi nopeammin. Jäätyminen hidastuu, jos pakkasta on vain aste tai pari.

Saranpään mukaan jäät kestävät kyllä pienen lauhtumisen, kunhan ei tule vesisateita.

–On niitä parempiakin talvia nähty takavuosina. Monesti luistelukenttien teko on aloitettu jo joulukuussa, joskus marraskuussakin, mutta nykyään pitkäaikaiset pakkasjaksot tahtovat olla harvinaisia.

Näsijärven jäätyminen 2010–17

2010: 2. joulukuuta.

2011: 10. tammikuuta (2012).

2012: 21. joulukuuta.

2013: 14. tammikuuta (2014).

2014: 29. joulukuuta.

2015: 7. tammikuuta (2016).

2016: 13. joulukuuta.

2017: 13. tammikuuta (2018).


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Seppo

    Kävelin arboretumissa. Pyhäjärvi ei ole jäätynyt koko järven alueelta. Esimerkiksi Viikinsaaren alue on sulana.

  • Nimetön

    Taitaa mennä sunnuntain puolelle jäätyminen, koljonselkä ei ole vielä jäässä lauantaina klo: 22.50

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio