Tiede

Nasan Parker-luotain on nyt matkalla Floridasta Aurinkoon – edessä seitsemän vuoden vaellus

Tutkimusmatkan tarkoituksena on saada uutta tietoa aurinkotuulista, jotka häiritsevät Maan magneettikenttiä.

NASA
Nasan Parker-luotain on nyt matkalla Floridasta Aurinkoon – edessä seitsemän vuoden vaellus

Avaruusjärjestö Nasan kuva Parker-luotaimen laukaisusta. Parkerin tehtävänä on hankkia lisätietoa aurinkotuulista.

Anni Huttunen

Avaruusjärjestö Nasa laukaisi Parker-luotaimen matkalle kohti Aurinkoa tänään sunnuntaina. Pienen henkilöauton kokoisen luotaimen matka avaruudessa kestää seitsemän vuotta.

Luotain suuntaa ensin kohti Venusta. Seitsemän avaruudessa viettämänsä vuoden aikana Parker tekee seitsemän planeetan ohilentoa ja sen kiertorata asettuu kerta kerralta lähemmäs Aurinkoa.

Luotain suuntaa suoraan Auringon uloimmalle kaasukehälle, koronalle. Lähimmillään Parker tulee käymään kuuden miljoonan kilometrin päässä Auringosta.

Vaikka etäisyys tuntuu maallikosta silti pitkältä, se on seitsemän kertaa lähempänä aurinkoa kuin yksikään avaruuteen lähetetty laite on aiemmin käynyt. Maa kiertää Aurinkoa noin 150 miljoonan kilometrin etäisyydellä.

Aurinkotuulten mysteeri

Parkerin ensisijainen tutkimuskohde ovat aurinkotuulet.

Ne ovat hiukkasvirtoja, jotka sinkoutuvat koronasta avaruuteen. Yleensä ne ovat maapallolla havaittavissa revontulina, mutta voimakkaimmillaan ne myös sekoittavat Maan magneettikenttiä ja sitä myötä viestijärjestelmiä.

Tutkijat haluavatkin ottaa selvää siitä, mikä saa tuulet yltymään rajuiksi ja olisiko niitä mahdollista ennustaa.

Suojakilpi kuumuutta vastaan

BBC kertoo, että tällaista projektia ehdotettiin ensimmäisen kerran 60 vuotta sitten.

Vasta hiljattain insinööreille selvisi, miten luotain voidaan pitää turvassa kovissa lämpötiloissa ja Parkerin matka saattoi alkaa.

Luotainta suojaa on noin 11,4 senttiä paksu hiilikuidusta valmistettu kilpi, jonka takana luotaimen lämpötila pysyy alle 30 celsiusasteessa. BBC kertoo, että suojakilpi on aina kohdistettu Aurinkoon päin, jotta luotain pysyy suojassa.

Parker myös korjaa itse omat vikansa. Sen yhteydenpidossa maahan tulee olemaan häiriöitä, sillä Auringon lähellä radiotaajuudet eivät toimi. Sen takia luotaimen on itse kyettävä korjaamaan itsensä, jos vikoja ilmenee.

Parkerin oli tarkoitus lähteä matkalleen jo eilen, mutta Nasa lykkäsi luotaimen laukaisua. Uutistoimisto AFP kertoo, että kyseessä oli heliumin paineeseen liittyvä ongelma.


Kommentit (1)

  • "Elämä on ihmeellinen"

    Matka Aurinkoon, kiehtova ajatuksenakin. Tunne on sama, jos olet illan pimeydessä ulkona, ja revontulet tulevat jostain taivaalle kiertääkseen koko taivaanrannan ja mennäkseen jonnekin.
    Tai katsot illalla hehkuvanpunaista aurinkoa ja taivaanrantaa, kun aurinko laskeutuu kadotakseen jonnekin, ja taivaanranta jää hehkumaan kauniin punaisena. Tunne, joka vie näiden näkymien mukana,
    on taianomaisen kiehtovaa. Elämä ja kuolema samassa paketissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio