Pirkanmaa

Näin Tesoman muodonmuutos jatkuu: Kerrostalokoteja, lähijunapysäkki ja suuri marketti

Tesomalla ryhdytään rakennustöihin ensi vuonna.

AAR Arkkitehdit Anttila ja Rusanen Oy
Näin Tesoman muodonmuutos jatkuu: Kerrostalokoteja, lähijunapysäkki ja suuri marketti

Havainnekuva suunnitelmasta.

Kati KalliosaariAamulehti

Länsi-Tampereella sijaitsevan Tesoman kaupunginosan muodonmuutos jatkuu.

1960–70-luvuilla rakennettu lähiö kohentaa nyt vauhdilla kasvojaan uusien palveluiden ja asuntojen voimalla.

Ensi keväänä valmistuvan Tesoman liikekeskuksen lisäksi rakentaminen alkaa pian myös Tesomankadun eteläpuolella.

Tesomankadun ja Tesoman valtatien rajaamalle kulmatontille rakennetaan lähivuosina uusia kerrostalokoteja sekä S-ryhmän suuri ruokakauppa.

Toisella puolella Tesomankatua on jo 1970-luvulta lähtien toiminut K-ryhmän marketti, nykyisin K-Supermarket Länsiportti.

Aloitteen asemakaavan laatimiseksi on tehnyt Pirkanmaan Osuuskauppa (POK), joka joko omistaa suunnittelualueen tontit tai niiden vuokraoikeuden.

Yhdyskuntalautakunta käsittelee asemakaavaehdotusta tiistaina. Sen jälkeen se etenee kaupunginhallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi.

Katarina Sällylä / Maps4news
Tesoman uusi liikekeskus ja asemakaavamuutos.

Tesoman uusi liikekeskus ja asemakaavamuutos.

Vanha Shellin tontti

Suunnittelualueella sijaitsi aikaisemmin vuosia Shellin huoltoasema sekä autokorjaamo.

Nyt paikalla on ABC-ketjun itsepalvelupiste. Polttoaineen jakelupiste tulee kuitenkin poistumaan.

Viereisellä tontilla taas oli liikekiinteistö, jossa toimivat viimeksi Ale Pub ja Säästöpankin konttori. Rakennukset on jo purettu.

Pirkanmaan Osuuskauppa rakentaa paikalle päivittäistavarakaupan suuryksikön, jolle on varattu rakennusoikeutta 3 100 neliötä.

–Tesomalle tulee S-market, jota on tarkoitus ryhtyä rakentamaan jo vuonna 2018, kertoo POK:n toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko.

POK:lla on ennestään Prisma Lielahdessa noin kolmen kilometrin päässä Tesomalta. Uuden S-marketin avajaisia päästään näillä näkymin viettämään vuonna 2019.

AAR Arkkitehdit Anttila ja Rusanen Oy
Alueelle tulee neljä 7–8-kerroksista asuintaloa, joista yksi on liikekeskuksen päällä.

Alueelle tulee neljä 7–8-kerroksista asuintaloa, joista yksi on liikekeskuksen päällä.

Neljä asuinkerrostaloa

Alueelle aiotaan rakentaa myös neljä 7–8-kerroksista kerrostaloa, joista kolme reunustaa Tesoman valtatietä ja yksi on liiketilan päällä.

Asuinkerrosalaa kaavaehdotukseen sisältyy 13 700 neliömetriä, mikä tarkoittaa kotia noin 380 uudelle asukkaalle. Kokonaiskerrosala on 19 650 neliömetriä. Lisäystä nykyiseen on noin 15 100 kerrosneliömetriä.

Radan alittava kevyenliikenteen väylä on tarkoitus siirtää korttelien väliin ja nimetä Tesomanraitiksi. Uuden alikulun paikka osoitetaan rautatiealueelle ja nimetään Vanamon alikuluksi.

Lähijunaliikenne kehittyy

Alueelle aiotaan rakentaa myös lähijunaseisake. Suunnittelualueen eteläpuolella kulkee Tampere–Pori-rata. Radalla liikennöi noin 15 matkustajajunaa ja 24 tavarajunaa vuorokaudessa.

Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat suunnitelleet lähijunaliikenteen kehittämistä.

Tähän liittyen Liikennevirasto ja Tampereen kaupunki ovat selvittäneet raideyhteyden rakentamista Tesomalle erityisesti työmatkaliikenteen tarpeisiin.

Yhdelle lisäraiteelle ja Tesoman seisakkeelle tehdään asemakaavaan aluevaraus.

–Tästä ei ole vielä minkäänlaista päätöstä, mutta kaavassa siihen varaudutaan, toteaa projektiarkkitehti Riikka Rahkonen.

Porin radan lisäraide voidaan toteuttaa vasta myöhemmin, kun kaava-alue on jo rakennettu.

Rautatieliikenteen aiheuttaman melun ja tärinän vuoksi asuintilojen melunsuojaukseen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

Korjaus 12.9. klo 6.50: K-Supermarket Länsiportti oli aluksi virheellisesti jutussa K-Citymarket.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Tesomallahan on nykyään maine Patrik Laineen kasvattajana. Alueen kiinnostavuus nousi kohisten.

  • Tesomalainen

    Kivasti alue kehittyy, kun uutta tehdään. Toivottavasti ovat omistusasuntoja, jotta saadaan lisää hyviä veronmaksajia länsipuolelle. Vanhat talot tulevat hissukseen perässä mutta kymmenen vuoden päästä Tesoman väestö on keskimäärin nykyistä vauraampaa ja silloin alueen kiinnostavuus paranee ulkopuolisten silmissä. Hyvä homma.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio