Huipputapaaminen

Näin Suomi pitää kansainvälisen median tyytyväisenä Trumpin ja Putinin tapaamisessa: Sauna kontissa, hanavettä pullossa ja sirkkaleipää pöydässä

Julia Kivelä/Visit Finland
Näin Suomi pitää kansainvälisen median tyytyväisenä Trumpin ja Putinin tapaamisessa: Sauna kontissa, hanavettä pullossa ja sirkkaleipää pöydässä

Sauna ja suomalainen design ovat asiat, joita ulkoministeriön maakuva-asiantuntijat ja Helsinki haluavat markkinoida suurvaltajohtajien tapaamiseen tulevalle mediaväelle. Kuva on Suomenlinnasta.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Suomella ja Helsingillä on tuhannen taalan paikka markkinoida itseään, kun Helsinkiin näinä päivinä saapuu 1 800 toimittajaa 61 maasta seuraamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista.

Ulkoministeriö ja Helsingin kaupunki ovat polkaisseet kahdessa viikossa pystyyn palvelut, joilla kansainvälistä mediaa hellitään.

Mediakeskus on sijoitettu Finlandia-taloon. Mediaväki pääsee siellä jopa saunomaan, sillä Finlandia-talon pihalle on tuotu kaksi saunaa. Toinen niistä lämpiää toimittajia varten ja toista pidetään kylmänä haastatteluja ja kuvaamista varten.

Mediakeskukseen on suomalaisella designilla sisustettu oleskelutila, jossa voi seurata jalkapallon MM-kisojen loppuottelua.

Hanavesi voi olla eksoottista

Hanavedellä täytettävä vesipullo on ollut Tampereen Ratinassa parhaillaan järjestettävissä yleisurheilun nuorten MM-kisoissa monille ulkomaalaisille aivan uusi ja yllättävä kokemus. Sitä se saattaa olla myös kansainväliselle toimittajajoukolle suurvaltajohtajien tapaamisessa Helsingissä.

Ulkoministeriön maakuvatyön asiantuntija Meira Pappi näet kertoo, että mediakeskuksessa tarjotaan maailman parhaaksi arvostettua, suomalaista hanavettä täytettävissä kierrätyspulloissa.

Karjalanpiirakoita ja Ahvenanmaan kirjolohta

Mediakeskuksen ruokalistalle ulkoministeriön maakuva-asiantuntijat ovat valinneet luonnonmukaista ja lähellä tuotettua ruokaa. Tarjolla on Ahvenanmaan kirjolohta ja puikulaperunamuusia, kaurarieskarullia ja karjalanpiirakoita, mutta myös uusia suomalaisia ruokainnovaatioita, kuten nyhtökauraa ja sirkkaleipää.

Jälkiruokapöydässä nautitaan mustikkapiirakkaa, puolukkakukkoa, tyrni-juustokakkuleivoksia ja suklaamoussea kotimaisten herukoiden kera.

Pihalla saunojen vieressä on kojussa mansikoita ja herneitä.

Riku Pihlanto/Helsingin kaupunki
Helsingin Kalasatamasta Mustikkamaalle johtava Isoisänsilta edustaa suomalaista designia. Helsingin kaupunki esittelee sillan designia matkailumarkkinoinnissaan.

Helsingin Kalasatamasta Mustikkamaalle johtava Isoisänsilta edustaa suomalaista designia. Helsingin kaupunki esittelee sillan designia matkailumarkkinoinnissaan.

"Suomessa hommat hoituvat"

Meira Pappi kertoo, että läpileikkaavana tavoitteena mediakeskuksen palveluissa on tuoda esiin se, miten toimiva yhteiskunta Suomi on.

–Haluamme näyttää, että Suomessa palvelut toimivat ja hommat hoituvat. Tästä onkin jo nyt tullut hyvää palautetta, Pappi sanoo.

Helsinki Marketingin myynti- ja markkinointijohtaja Vappu Mänty kertoo toimittajien saavan jo lentokentällä lipun, jolla he voivat matkustaa vapaasti Helsingin joukkoliikenteessä.

Toimittajia varten on tehty listauksia asioista, joista Suomessa kannattaa hankkia lisätietoa tai missä Helsingissä kannattaa käydä ja mitä kokea.

–Vaikka toimittajat ovat Suomessa vain lyhyen aikaa, suurvaltajohtajien aiempien tapaamisten perusteella tiedetään, että tapaaminen poikii paljon juttuja myös muista aiheista kuin itse tapaamisesta. Haluamme tuoda esiin sitä, millaista on suomalainen arki ja miten hyvä täällä on elää. Tarjoamme aiheita muun muassa ympäristöstä ja kestävästä rakentamisesta, koulutuksesta, saunasta, ruuasta ja designista, Mänty sanoo.

Moni keskeytti lomansa

Ulkoministeriöllä ja Helsingillä on ollut vain pari viikkoa aikaa järjestää suurvaltajohtajien tapaamisen vaatimat puitteet ja palvelut. Esimerkiksi Meira Pappi siirsi tapaamisen vuoksi lomaansa ja kertoo monien muun muassa ulkoministeriöstä tarjoutuneen keskeyttämään lomansa ja tulemaan töihin.

–Hetken hirvitti, miten saamme näin lyhyessä ajassa kaiken järjestettyä, mutta siitähän suomalaiset tunnetaan, että olemme ratkaisukeskeistä, käytännöllistä talkookansaa, Vappu Mänty sanoo.

Medianäkyvyyttä luvassa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Helsinkiin on akkreditoitunut 1 436 toimittajaa 61 eri maasta. Lisäksi presidenttien delegaatioiden mukana saapuu toimittajia.

Toimittajien kokonaismääräksi arvioidaan 1 800.

Ulkoministeriö haluaa hyödyntää näkyvyyden Suomen maakuvatyössä ja Helsinki matkailussaan.

Mediakeskus on sijoitettu Finlandia-taloon.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Sinkkuliisa

    Tuhannen taalan paikkaa ei Suomessa näköjään osata käyttää Suomen eduksi. Finlandia-talon pihassa lehdistölle esiteltävä sauna on virolainen. Markkinoisiko Viro Suomea edes maksusta?

  • Helmiä sioille

    Kannattaako Trumpille tarjota muuta kun Coca Colaa ja amerikkalaisia hampurilaisia. Haukkuu kuitenkin tapojensa mukaan huonoiksi kaikki suomalaiset perinneherkut

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio