Talous

Näin kauppojen kaljahyllyt laitetaan uusiksi, kun vuosi vaihtuu – Erityisesti yhden juoman "myynti räjähtää ja hinta romahtaa"

Tampereella saa nelosolutta ja lonkeroa ruokakaupasta heti vuodenvaihteessa. Citymarketin myymäläpäällikkö lupaa valikoiman kattavan ainakin Alkossa eniten myyneet tuotteet.

Silja Viitala
Näin kauppojen kaljahyllyt laitetaan uusiksi, kun vuosi vaihtuu – Erityisesti yhden juoman "myynti räjähtää ja hinta romahtaa"

Alkoholilain uudistuksen vuoksi kaupoissa saadaan vuonna 2018 myydä jopa enimmillään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. PM-juomatukusta Tampereen Sarankulmasta lähti Mikko Laurilan kyydissä lasti kohti Vantaata ja Keskon logistiikkakeskusta.

Jussi SaarinenAamulehti

Uusi alkoholilaki hyväksyttiin viime viikon tiistaina. Sen jälkeen juomatukuissa, kaupoissa ja panimoissa on pitänyt kiirettä.

Nelosoluet, limuviinat ja lonkerot on saatava kaupan hyllyille todella nopealla aikataululla: kaiken pitää olla valmista, kun vuosi vaihtuu.

Tamperelaisen PM-juomatukun toimitusjohtaja Jarkko Markula huokaisee, ettei valmistautumiseen jäänyt aikaa kuin muutama arkipäivä.

Nyt perjantaina pitäisi olla 3 000 tuotetta uudelleen hinnoiteltuna ja juomalavoja matkalla hyvää vauhtia kauppoihin ja varastoihin.

PM-juomatukku ei ole palkannut lisäkäsiä avuksi, vaan otti "varaslähdön".

–Otimme pienen riskin ja aloitimme valmistelut jo lakiuudistuksen esityksen mukaan. Ei tässä olisi muuten ehtinyt mitenkään, Markula sanoo.

Juomatukun toimitusjohtaja kommentoi alkoholilain uudistusta:

 

Ensimmäiset lavat matkaan

Ensimmäiset 11 lavaa vahvaa olutta lähti PM-juomatukusta Keskon kuljetusauton matkaan torstaina puolilta päivin.

Kyydissä oli aasialaisia suosikkijuomia, eli japanilaista Asahia ja thaimaalaista Changia. Molemmat ovat vahvuudelta 5,0-prosenttisia.

Markulan mielestä myynnin kannalta isoin muutos on Hartwallin lonkeron saapuminen marketteihin.

–Uskon, että sen myynti räjähtää ja hinta romahtaa.

Original Long Drink on ollut vuosia Alkon myydyin tuote. 0,33 litran pullo maksaa Alkossa 2,5 euroa.

Silja Viitala
PM-juomatukun toimitusjohtaja Jarkko Markula kertoo, että he ovat hinnoitelleet uusiksi 3 000 tuotetta alkoholiuudistuksen takia. Ensimmäiset juomalavat lähtivät matkaan torstaina.

PM-juomatukun toimitusjohtaja Jarkko Markula kertoo, että he ovat hinnoitelleet uusiksi 3 000 tuotetta alkoholiuudistuksen takia. Ensimmäiset juomalavat lähtivät matkaan torstaina.

Paikallisia tuotteita hyllylle

Pirkanmaan Osuuskaupan valikoimapäällikkö Jenni Keskinen lupaa, että paikallisista S-kaupoista saa heti 1. tammikuuta "hyvän valikoiman vahvempia oluita ja muita alle 5,5-prosenttisia alkoholijuomia".

Valikoimaan kuuluu sekä paikallisia tamperelaisia tuotteita että keskieurooppalaisia juomia.

–Itse tuotteista en vielä tässä vaiheessa kommentoi sen tarkemmin, Keskinen sanoo.

Osuuskaupassa ei ole tarvittu normaalia enemmän työvoimaa, vaan uudistus on hoidettu normaalissa päiväjärjestyksessä. Keskinen kuitenkin myöntää, että muutos tulee varsin nopeasti ja että yksityiskohdissa riittää vielä tekemistä.

Silja Viitala
Hartwall Original Long Drink on vahvuudeltaan 5,5 prosenttia, ja sitä on aiemmin saanut ostaa ainoastaan Alkosta. Nyt povataan, että sen myynti kasvaa huomattavasti.

Hartwall Original Long Drink on vahvuudeltaan 5,5 prosenttia, ja sitä on aiemmin saanut ostaa ainoastaan Alkosta. Nyt povataan, että sen myynti kasvaa huomattavasti.

"Lonkeropainotus"

–Ensimmäiset vahvemmat juomat ovat meillä jo varastossa, vakuuttaa Lielahden Citymarketin myymäläpäällikkö ja juomaosaston vastaava Janne Montonen.

Hänen mukaansa marketin hyllylle tulee ainakin suurimpien suomalaispanimojen nelosoluet – ja muutenkin sellaisia tuotteita, jotka ovat Alkossa käyneet parhaiten kaupaksi.

Uusien juomien valikoimaan kuuluu Lielahden Citymarketissa noin 30 tuotetta, Montosen mukaan "lonkeropainotuksella".

Muuten myymäläpäällikkö on vielä tarkkailevalla kannalla, mitä uudistus tuo tullessaan.

–Haasteita on, mutta toisaalta otamme kyllä valikoimaan kaiken, mitä saadaan. Edessä on paljon hinnoittelua, hyllytilan hallintaa ja tuotteiden poistamista pitkin kevättä.

Montonen muistuttaa, että kenelläkään ei ole pohjatietoa uusien tuotteiden menekistä ja myös saatavuus on arvoitus.

Uudenvuoden työntekijöiden määrän hän sanoo vielä olevan hieman auki. Montonen ei kuitenkaan usko, että heti 1. tammikuuta koettaisiin valtaisaa ryntäystä markettien oluthyllyille.

–Ne, jotka alkoholia käyttävät, tietävät miltä se maistuu. Normaalisti myynti kasvaa kohti loppuviikkoa. Eiköhän uudenvuoden päivä eletä vielä hiljaiseloa.

Uusi alkoholilaki

Presidentti Sauli Niinistön vahvisti uuden alkoholilain torstaina.

Se tarkoittaa, että alkoholijuomien valmistajat ja tukkumyyjät voivat toimittaa uuden lain sallimia vahvempia oluita ja muita juomia kauppoihin.

Kauppojen asiakkaille nelosolutta, lonkeroa ja limuviinoja saa myydä vasta vuoden vaihduttua.

Eduskunta äänesti ennen joulua, että ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nousee 5,5:een.

Vuoden alussa myös alkoholiveroa kiristetään 100 miljoonalla eurolla.

Lisäksi käsityöläispanimot voivat vuoden alusta alkaen hakea lupaa oluen vähittäismyyntiin alueensa aluehallintovirastolta. Käsityöläispanimot voivat myydä suoraan asiakkaille alle 12-prosenttisia juomia.

Ravintola voi jatkaa anniskelua pelkällä ilmoituksella kello neljään saakka ja olla auki tunnin anniskelun päättymisen jälkeen.

Jatkossa ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia eli niin sanottuja limuviinoja.

Alkot saavat olla arkisin auki tunnin pidempään eli iltayhdeksään.


Lue myös nämä


Kommentit (27)

 • Vm54

  Niinpä aina verrataan Ruotsiin.
  Ihme juttu että Svenski häiriköi kännipäissään etelän rantalomakohteissa, johtuisiko siitä ettei ole sivistynyt alkoholin käyttäjä.

  Toisaalta taas maissa joissa on alkoholin myynti vapaata ei juuri juopuneita näe.

  Toisaalta taas, eikös hallitus aja Sotea piippuun ja varmista että palveluntuottajalla riittää potillaita.
  Näin voi verosunnittelulla jättää verot köyhien maksettavaksi, terveyspalvelu firmojen omistajat käyvät sitten joukolla kääntelemässä alimmaisia veroparatiisi saarilla.
  Saa siinä sitten palstoilla ruikuttaa kansantaloudelle aiheutettua ”haittaa”.

 • Nimetön

  On myös totta että useat pienet ”ruokakaupat” muuttuvat ”viinakaupoiksi”.Kaupan kannattaa myydä sitä mikä menee kaupaksi ja jossa viimeinen myyntipäivä on vuoden päässä.Tulee varmasti sellaisia kauppoja joista ei saa lainkaan tuoretta ruokaa vaan hyllyt on täynnä satoja erilaisia juomia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio