Kuivuneen nurmikon voi vielä pelastaa tulevien sateiden turvin: Tässä kaksi kikkaa, joilla maaperän saa elävöitettyä kuivan kauden jälkeen

Oman pihanurmikon hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, kun maaperä on saanut hieman kosteutta Pirkanmaan yllä liikkuvien saderintamien ansiosta. Tampereen kaupunginpuutarhuri Timo Kosken mukaan oman pihanurmen voi vielä pelastaa kuivuudelta.

Merja Ojala/Aamulehden arkisto
Kuivuneen nurmikon voi vielä pelastaa tulevien sateiden turvin: Tässä kaksi kikkaa, joilla maaperän saa elävöitettyä kuivan kauden jälkeen

Oman pihanurmikon elvyttäminen kannattaa aloittaa tällä viikolla.

Fanni KangasvieriAamulehti

Harvinaisen pitkään jatkunut kuivuus väistyi Tampereella hetkeksi, kun sadealue pyyhkäisi Pirkanmaan yli tiistaina. Märkää säätä on luvattu myös loppuviikolle, joten tarkoittaisiko tämä pelastusta myös kotipihojen nääntyneille nurmikoille Tampereen kaupunginpuutarhuri Timo Koski?

–Kyllä, jos ylläpitolannoitukset jäivät tekemättä kuivan kelin vuoksi, niin nyt kannattaa toimia. Eilisten sateiden myötä maaperä on kosteampi, joten lannoitteet kannattaisi laittaa maahan tällä viikolla, Koski sanoo.

Vaikka sadetta onkin luultavasti luvassa, kovat yksittäiset kuurot eivät välttämättä kosteuta maaperää riittävästi. Loppuviikosta tarvittaisiin siis pidempään kestäviä sadejaksoja.

–Vettä on tullut niin voimalla, etten tiedä, miten kuiva maaperä on sen ottanut vastaan. Osa vedestä on luultavasti vain valunut maata pitkin.

Kotipihan ruohikon voi pelastaa kahdella keinolla

Jotta ruohikon imukyky parantuisi, tarvittaisiin tasaista sadetta. Onneksi Koskella on antaa pari neuvoa, joilla kotipihan maaperän imukykyä voi tehostaa sateen sattuessa kohdalle.

–Ensinnäkin lannoitukset kannattaa suorittaa tämän viikon aikana, jos omaa nurmikkoaan haluaa elvyttää. Toinen keino on rikkoa maaperän kuiva pintakerros ilmastointitoimenpiteillä.

Koski kuvailee ruohikon maaperän pintakerrosta todella kovaksi. Kuivettuneen kerroksen voi rikkoa esimerkiksi piikkirullalla tai piikkikengillä.

–Piikillä tehdään pieniä viiltoja maaperään, joka saa maaperän hörppäämään nestettä paremmin. Tämä parantaa myös ravinteiden imeytymistä.

Kosken mukaan toivo eläväisen ruohikon suhteen ei ole vielä menetetty kuivasta alkukesästä huolimatta.

–Vaikka maanpäällinen kasvu on nyt heikohkoa, juurakko on vielä elinvoimainen, hän sanoo.


Kommentit (2)

  • Heikki Ronkainen

    Sain oikeita ja asiallisia vihjeitä nurmikon hoitoon.

  • proffa

    Tulisiko joku rullaamaan olisi tollaiset 3500m2 nurtsia reijitettävänä ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio