Rikos

MV-vyyhdin käsittely jatkui Helsingissä: Vainoamisesta korvauksia vaativa toimittaja kuvaili MV-lehden sisällön olleen törkyä – Puolustus kysyi yhteydenotosta

Ylen toimittajaa Jessikka Aroa kuultiin päivän aluksi asianomistajana suljetuin ovin. Julkisessa osuudessa Aron asianajaja Martina Krönström kävi yksityiskohtaisesti läpi MV-lehdessä julkaistuja tekstejä.

Silja Viitala
MV-vyyhdin käsittely jatkui Helsingissä: Vainoamisesta korvauksia vaativa toimittaja kuvaili MV-lehden sisällön olleen törkyä – Puolustus kysyi yhteydenotosta

Ilja Janitskinin tukijat osoittivat mieltään käräjäoikeuden ulkopuolella keskiviikkona.

Taneli KoponenAamulehti, Helsinki

Helsingin käräjäoikeudessa jatkettiin torstaina oikeudenkäyntiä, jossa ovat syytettyinä muun muassa MV-lehden perustaja Ilja Janitskin ja Johan Bäckman.

Janitskinia syytetään vuosien 2015 ja 2016 aikana tapahtuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta ja 2015–2018 tapahtuneesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Molempien tekojen tapahtumapaikka on Helsinki. Bäckman on puolestaan syytteessä Helsingissä tapahtuneesta vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Tekoajat sijoittuvat vuosiin 2014 ja 2016.

Torstaina oikeudessa kuultiin Ylen toimittajaa Jessikka Aroa joka on asianomistajana oikeudenkäynnissä. Aroa kuultiin päivän aluksi suljetuin ovin.

Julkisessa osuudessa Aron asianajaja Martina Krönström kävi yksityiskohtaisesti läpi MV-lehdessä julkaistuja tekstejä ja esitti niistä kysymyksiä Arolle. Aro kuvaili MV-lehden kirjoitusten olleen törkyä, jota kenenkään ei tarvitse sietää. Hän sanoi kestävänsä hyvin toimittajan työhön kuuluvaa tavanomaista kritiikkiä.

–Haluan tulla paremmaksi toimittajaksi ja kritiikin avulla se onnistuu, Aro sanoi.

”Pitää olla mielikuvitusta, että tuollaista keksii”

Hän kertoi häirinnän alkaneen Venäjän trollitehdasta käsittelevien uutisten julkaisun jälkeen. Aro kumosi oikeudessa esimerkiksi väitteet, jonka mukaan hän toimisi yhteistyössä ulkomaisten tiedustelupalvelujen kanssa. Kyseiset väitteet olivat osa haastehakemuksessa esitettyä teonkuvausta törkeästä kunnianloukkauksesta.

–Pitää olla todella mielikuvitusta, että tuollaista keksii, Aro totesi väitteistä.

Hän kertoi joutuneensa rajoittamaan vainoamisen vuoksi sananvapauttaan ja tiedonvälitystään.

–Facebookissa teen postaukset pääasiassa kavereilleni. On käynyt ilmi, että jotkut henkilöt ovat saaneet joukkoistettua vainoamisilmiön myös muihin ihmisiin, Aro kertoi.

Syytetyt kiistävät

Janitskin ja Bäckman ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin. Puolustus kysyi Arolta oikeudessa muun muassa sitä, onko hän ollut henkilökohtaisesti yhteydessä Ilja Janitskiniin.

–Olen yrittänyt yhden kerran, kun minulle annettiin työtehtävä, Aro vastasi.

Syyttäjän mukaan törkeässä kunnianloukkauksessa on kyse siitä, että Janitskin on esittänyt tai sallinut esitettävän MV-lehden verkkosivuilla yhteensä 27 eri artikkelissa Aroa koskevia valheellisia tietoja tai vihjauksia.

Torstaina Aro kertoi oikeudessa, että myös haastehakemuksessa mainitun tekoajan jälkeen MV-lehdessä on julkaistu artikkeleita, joissa hänet mainitaan.

–Arviolta 150 artikkelissa mainitaan minun nimeni ihmeellisessä, epäasiallisessa tai negatiivisessa yhteydessä, Aro sanoi.

Puolustus halusi tietää oikeudessa, millä tavoin MV-lehti liittyy trolleihin. Aro kertoi laittaneensa MV-lehden artikkelissaan listalle, jossa oli Venäjän johdon toimintaa myötäileviä toimijoita.

Oikeudenkäynti jatkuu vielä viiden päivän ajan. Tuomion antamisen ajankohdasta ei ole vielä tietoa.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

 • Nimetön

  Poliittisen ajojahdin uhri Ilja on, hänen väitetyt rikokset ovat keksittyjänja varmasti alussa olikin hakemista uutisissa mutta, valtamedia kirjoittaa jatkuvasti totuudenvvastaisia uutisia eikä joudu edes korjaamaan vääriä uutisiaan.

 • Totuus esiin

  Ruplarahoitusväite on jo kumottu ulkopuolisen, poliisin tekemän tutkimuksen tuloksena.
  Mitään näyttöä väitteen tueksi ei löytynyt.
  Tästä ei vaan halua valtamedia julkaista tietoa kansalle.
  Aro jatkaa silti edelleen valheeksi todistettua ruplavalheväitteensä toistamista.

  Miten näitä Aron tekemisiä ensinnäkin nyt käsitellään suljettujen ovien takana?
  Eikö teot kestä julkisuutta vai mikä mättää?
  Nyt olisi oiva tilaisuus todistaa vääriksi kaikille saliin mahtuville Janitskinin syytteiden perustana olevat MV-lehdessä julkaistut asiat yksi kerrallaan. Jos on millä osoittaa..

  Näin toimisi todella vääryytä kärsinyt joka haluaa oikaista virheelliset tiedot sen sijaan että uhriutuu ja koittaa rahastaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio