Muumit nostattivat Japanissa kohun, johon kysyttiin vastausta jopa hallituksen tiedottajalta – soppaan osallistui myös Ruotsi, joka koetti omia Muumilaakson

Lähes 600 000 japanilaista vastasi lauantaina kokeeseen, jossa kysyttiin, mihin maahan muumitarinat sijoittuvat. Syntyi somekohu, jossa myös Ruotsin lähetystö nokitteli Suomelle.

Muumit ja vaarallinen juhannus
Muumit nostattivat Japanissa kohun, johon kysyttiin vastausta jopa hallituksen tiedottajalta – soppaan osallistui myös Ruotsi, joka koetti omia Muumilaakson

Muumi-kysymys oli kolmen pisteen arvoinen kokeen täydestä sadasta pisteestä. Koe vastaa suomalaista ylioppilaskoetta, sillä siihen vastaavat lähes kaikki lukiosta valmistuvat opiskelijat ympäri maan. Arkistokuva.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Japanissa on meneillään suuri kohu muumihahmojen asuinpaikasta. Viikonlopun aikana muumeista on väitelty Twitterissä, ja maanantaina myös suuret japanilaismediat ovat tarttuneet aiheeseen. Kohu on muun muassa ruuhkauttanut Tokion Suomen-suurlähetystön puhelinta ja saattanut lähetystön laajan mediahuomion kohteeksi.

Kohu lähti liikkeelle siitä, että sadattuhannet japanilaiset lukio-opiskelijat vastasivat lauantaina standardoituun kokeeseen, jonka maantiedon osuudessa oli erikoinen tehtävä.

Opiskelijoiden piti sijoittaa kolme pohjoismaista sarjakuvahahmoa oikeaan kieleen ja maahan. Tehtävässä mukana olivat norjalaisesta viikingistä kertova Vicky the viking, ruotsalainen Nils Holgersson Peukaloisen retkistä sekä kuva Muumipeikosta ja Niiskuneidistä Muumeista.

Opiskelijoiden piti valita, asuvatko muumit Norjassa vai Suomessa. Tarkoille japanilaisopiskelijoille tehtävä ei ollut aivan yksiselitteinen.

Hannu Kivimäki
Tehtävässä pyydetään yhdistämään oikea hahmo oikeaan kieleen ja maahan. Kysymys on suomeksi: "missä maassa muumitarinat tapahtuvat".

Tehtävässä pyydetään yhdistämään oikea hahmo oikeaan kieleen ja maahan. Kysymys on suomeksi: "missä maassa muumitarinat tapahtuvat".

Japanissa muumit tunnetaan hyvin, mutta silti muumien kotipaikka aiheutti suurta hämmennystä, sillä muumithan asuvat Muumilaaksossa, joka on kuvitteellinen ympäristö.

Maanantaina japanilaismediat etsivät pätevää henkilöä kommentoimaan muumien kotipaikkaa, joten huomio kohdistui Suomen Tokion-suurlähetystöön.

Suurlähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvos Markus Kokko sanoo suurlähetystön olleen maanantaina jo lähes kymmenessä japanilaismedian haastattelussa. Puhelimeen vastatessaan Kokko on vasta vapautunut edellisestä televisiohaastattelusta.

Hän sanoo, että ennen kaikkea kohussa on kyse kysymyksen muotoilusta.

–Kysymys kääntyy japaniksi, missä maassa muumitarinat tapahtuvat. Kohu on tunnettua, japanilaista pieteettiä. Jostain syystä asia nousi kuumaksi perunaksi ja aiheesta käydään aika kiivasta keskustelua. Japanissa heräteltiin jopa keskustelua siitä, onko kysymyksenasettelu kohtuuton, sanoo Kokko.

Hämmennystä on voinut aiheuttaa myös se, että suomenruotsalainen muumien luoja Tove Jansson puhui äidinkielenään ruotsia. Kokko kertoo, että suurlähetystössä on selitetty nyt suomalaista kaksikielisyyttä eri medioille.

Aiheesta uutisoi näkyvästi muun muassa japanilainen uutistoimisto ANN News, joka teki aiheesta 3-minuuttisen uutislähetyksen.

Lähetystö tviittasi kuvan kokeesta

Useimmiten mediat ovat kysyneet suurlähetystä suoraan, onko Muumilaakso Suomessa.

–Vastaus on tietenkin, että muumeilla on selvät yhteydet Suomeen ja Tove Jansson on suomalainen, mutta Muumilaakso on kuvitteellinen paikka.

Kokko ihmettelee, että niin moni ei osannut vastata kysymykseen mitään. Hän sanoo, että Japani on muumien luvattu maa, jossa muumit tunnetaan erittäin hyvin. Japanissa suurlähetystössä puhutaan jopa muumidiplomatiasta, sillä suomalaisten käyntikorteissa on muumihahmoja.

Kokko lisää, että Suomi on myös maana Japanissa ihmeellisessä asemassa, sillä Suomi on yleisesti tunnetumpi kuin Ruotsi tai muut pohjoismaat.

Mediahuomio on ilahduttanut Kokkoa, sillä suomalainen kulttuuri ja muumit ovat nousseet Japanissa puheenaiheeksi. Kohu on kuitenkin saanut myös huvittavia piirteitä.

–Eräs toimittaja kysyi asiaa Japanin hallituksen päätiedottajalta, joka yleensä tiedottaa ulkopolitiikkaan liittyvistä aiheista, kuten Pohjois-Korean kriisistä. Toimittaja kysyi tiedotustilaisuudessa, missä maassa Muumilaakso sijaitsee, mutta tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa Japanin hallituksen puolesta, Kokko sanoo naureskellen.

Paikallinen tutkintolautakunta ei ole kommentoinut, harkitaanko kysymyksen pisteytyksen muuttamista.

Ruotsin suurlähetystö eri mieltä

Muumien kotipaikka ei ole aivan yksiselitteinen, ainakaan Tokion Ruotsin-suurlähetystön mielestä. Ruotsin lähetystö pisti Twitterissä näppinsä peliin ja väittää, että Muumilaakso on Ruotsissa.

Lähetystö viittaa siihen, että Janssonin äiti on Ruotsista, ja Tove Janssonin kerrotaan saaneen inspiraation Muumilaaksoon lapsuutensa kesistä Ruotsin rannikolla.

Kokko myöntää, että inspiraatio Muumilaaksoon on hyvin voinut tulla Ruotsin saaristosta. Hän pitää kuitenkin selvänä, että muumit tulevat Suomesta.

–Meillä on Twitterissä usein ystävällismielistä kisailua Ruotsin lähetystön kanssa. Se ei ole lainkaan tavatonta, Kokko sanoo naureskellen.


Kommentit (9)

  • Juhha

    Tässä on samaa kuin siinä miten Tampere yrittää aina omia Epou Normaalin.

  • Loislurso

    Kirjassa Muumipeikko ja pyrstötähti esiintyy aivan luonnollisena muumilaakson asukkaana silkkiapina, joita ei taatusti ole luonnonvaraisena sen enempää Suomessa kuin Ruotsissakaan. Inspiraatiota Tove Jansson on toki voinut saada molempien maiden yksityiskohdista ja sekoittanut ne sitten aivan huolettomasti fantasian kanssa miten parhaiten on sopinut. Kumma etteivät japanilaiset tätä tajua, vaikka itsekin ovat saaneet aikaan vähintään yhtä mielikuvituksellisia juttuja. Jos joku japanilainen kysyisi minulta Muumilaakson maantieteellistä sijaintia, niin vastaisin että sano sinä ensin minulle, missä päin maapalloa Henkien kätkemä ja muut samantyyliset elokuvat tapahtuivat.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio