Ministerit eivät antaisi yritysten pyytää Puolustusvoimilta virka-apua suurissakaan sähkökatkoksissa

Kainuun tykkylumikaaos ja sähkökatkot jatkuivat useita päiviä ennen kuin paikallinen pelastuslaitos pystyi pyytämään Puolustusvoimien virka-apua. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) pitävät silti nykyistä virka-apukäytäntöä oikeana.

Hannu Huttu
Ministerit eivät antaisi yritysten pyytää Puolustusvoimilta virka-apua suurissakaan sähkökatkoksissa

Puolustusvoimien virka-apua voitiin pyytää Kainuussa vasta, kun Kainuun pelastuslaitos otti tilanteen johtoonsa. Puolustusvoimien telakuorma-autojen lisäksi maastossa liikuttiin myös esimerkiksi muiden toimijoiden moottorikelkoilla.

Joonas Kuikka

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo Lännen Medialle, että Puolustusvoimien nykyinen virka-apukäytäntö on riittävä. Nykykäytännössä virka-apua voivat pyytää lähinnä pelastuslaitos ja poliisi.

Myös sisäministeri Paula Risikko (kok.) katsoo, että virka-apupyynnön on tultava viranomaiselta. Esimerkiksi sähköverkkoyhtiön tai matkapuhelinoperaattorin kaltaiset yritykset eivät voi vakavassakaan häiriötilanteessa pyytää virka-apua, vaikka siten voitaisiin kenties nopeuttaa korjaustöitä.

–Ei voi lähteä siitä, että kuka tahansa voi pyytää virka-apua, Risikko sanoo Lännen Medialle.

Kainuussa virka-avun saanti kesti päiviä

Kainuun pitkäkestoisten sähkökatkosten aikana Puolustusvoimat antoi pelastuslaitoksen käyttöön kymmenen Kainuun prikaatin maastokelpoista telakuorma-autoa muiden tahojen kaluston tueksi.

Tämä tapahtui vasta sen jälkeen, kun Kainuun pelastuslaitos oli torstaina 4.1. ottanut sähkökatkojen hoidossa johtovastuun ja pyytänyt virka-apua.

Osa talouksista oli torstaihin mennessä ehtinyt olla ilman sähköä päiväkausia. Yksilöllisessä varautumisessa painotetaan, että jokaisen tulisi pärjätä kotona sähköittä 72 tuntia. Tämä aikaraja ehti jo paikoin ylittyä.

Suurin osa sähkökatkoista saatiin korjattua vasta sunnuntain 7.1. aikana. Ilman sähköä oli enimmillään yhtä aikaa tuhansia kainuulaisia.

Pelastuslaki viivästytti pelastuslaitosta

Kainuun pelastuslaitos otti poikkeuksellisesti johtovastuun, kun säätila uhkasi yhä pahentaa sähkökatkoja ja vaaran merkit näkyivät.

–Puolustusvoimilta pyydettiin virka-apua sähköverkkoyhtiölle, mutta he eivät voineet sitä antaa. Se katkaisi meiltä kamelin selän, sanoo Kainuun pelastusjohtaja Anssi Parviainen.

Parviainen kritisoi nykyistä lainsäädäntöä siitä, ettei se mahdollistanut pelastusviranomaisille aikaisempaa puuttumista. Piti odottaa siihen asti, kunnes ihmisiä alkoi olla mahdollisesti vaarassa.

Sisäministeri Risikko kiittelee pelastustoimen panosta Kainuun lumikaaoksen ratkaisemisessa. Risikko lupaa, että Kainuun oppeja hyödynnetään ministeriössä.

–Johtovastuun ottamiseen ei pitäisi olla mahdottoman kova ja korkea kynnys. Selvitämme, tarvitaanko lainsäädäntöön muutoksia tai pitääkö osaamista ja ammattitaitoa monistaa muihin maakuntiin.

Maakuntauudistus lisää pelastuslaitosten vastuita

Maakuntalaissa pelastuslaitoksille on sisäministeri Risikon mukaan tarjolla varautumisen koordinointivastuu maakunnissa. Pelastuslaitosten pitää huolehtia maakunnan eri viranomaisten varautumissuunnitelmien yhdistämisestä.

Myös pelastuslakiin voi tulla muutoksia Kainuun kokemusten pohjalta. Vielä on kuitenkin aikaista puhua yksityiskohdista.

–Maakuntalaki on siirtynyt vuodella, joten siinä on pelivaraa. Pelastuslakia päivitetään tarpeen mukaan, Risikko sanoo.

Alueellinen varautumisen koordinointivastuu siirtyisi suunnitelmien mukaan aluehallintovirastoilta maakunnille vuoden 2020 alussa. Maakuntalain käsittely eduskunnassa on kesken.

Virka-avussa voitaisiin käyttää vapaaehtoisia

Vaikka puolustusministeri Niinistö näkee Puolustusvoimien virka-avun nykykäytännön pääpiirtein toimivana, hän on kuitenkin aloittanut hankkeen, jolla vapaaehtoisen maanpuolustuksen roolia selvitetään myös osana virka-apua.

–Hankkeen lopputulemana voidaan saada helpotusta myös virka-avun saamiseen, Niinistö kertoo sähköpostitse.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Sähköverkkoyhtiöt takovat kovia voittoja lyömällä laimin verkkojen kunnossapidon ja huutavat yhteiskuntaa apuun, kun tulee ongelmia. Kansalaiset maksavat jo ihan riittävästi sähköverkkoyhtiöille epävarmasta sähkönsiirrosta. On aika härskiä edes pyytää veronmaksajia apuun omien virheiden paikkaamiseen. Ahneudesta voi hieman tinkiä.

  • Markkinakapitalismi

    Yksityiseen yritystoimintaan ei klassisen teorian mukaan kuulu valtion väliintulo. Nykymuotoisessa kapitalismissa voitot ovat yksityisiä ja tappiot yteisiä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio