Ministeri Mykkänen lyttää aktiivimallin vastustajat: Jos kotiseudulta ei löydy mitään työtä tai aktivointipalvelua, täytyy lopulta muuttaa

Kokoomusministeri haastaa kansalaisaloitteen allekirjoittajat esittämään oman vaihtoehtonsa, jolla saadaan työllisyyttä parannettua jopa 12 000 henkilöllä.

Joel Maisalmi
Ministeri Mykkänen lyttää aktiivimallin vastustajat: Jos kotiseudulta ei löydy mitään työtä tai aktivointipalvelua, täytyy lopulta muuttaa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen vastuulla on kokoomuksen työpolitiikka.

Aki Taponen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) pitää järkyttävänä sitä luovuttamisen henkeä, joka hänen mielestään leimaa keskustelua työttömyysturvan aktiivimallista.

Aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen mukaan on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, ettei työnantajan rekrytointivalinta ole osunut häneen.

–Meillä on kaikkien tunnustama ongelma siinä, että osa työttömistä ajautuu passiivisiksi eikä osallistu aktivointitoimiin eikä löydä edes lyhyitä työkeikkoja. Silloin on enää jälkeenpäin selvästi vaikeampi työllistyä, Mykkänen sanoo.

Hänen mielestään 18 tunnin työskentely runsaan kolmen kuukauden aikana tai yhteiskunnan järjestämiin aktivointitoimiin osallistuminen viikon ajan ovat täysin kohtuullisia vaatimuksia.

–Jos ajattelemme, että se on mahdotonta, olemme todella isossa kriisissä koko työllisyydenhoitopalveluissa, joihin käytetään miljoonia euroja.

–Hankalia tilanteita toki tulee, mutta sen takia työttömyysturvan leikkaus ei ole 40 prosenttia vaan vajaat 5 prosenttia.

"Palvelut on joko vietävä sinne tai tuettava muuttamista"

Kansalaisaloitetta perusteellaan myös sillä, ettei työnhakija päätä, onko hänen kotiseudullaan tarjolla hänen urasuunnitelmiaan tukevia työllisyyspalveluja, saati sitä, tuleeko hän valituksi hakemiinsa palveluihin.

Mykkäsen mukaan työllisyyspalveluja pystytään järjestämään jokaisessa maakunnassa.

–Jos asuu sellaisella seudulla, jossa ei kerta kaikkiaan löydy 18 tunnin työpaikkaa, ei vajaan 250 euron yrittäjätulomahdollisuutta eikä mitään aktivointipalvelua, niin pitää rehellisesti kysyä, miten pitkään on oikeus edellyttää yhteiskunnalta normaalin tasoista työttömyysetuutta, ilman että on valmiutta muuttaa sellaiselle paikkakunnalle, josta voi töitä löytää.

–Työttömyysetuuden tarkoitushan ei ole ylläpitää työttömänä olemista, vaan tukea väliaikaisen jakson yli, kunnes uusi työpaikka löytyy tai pääsee uudelleenkoulutukseen. Jos se ei ole mahdollista, palvelut on joko vietävä sinne tai tuettava työn perässä muuttamista.

–Jos ei tule valituksi hakemaansa työllisyyspalveluun, se on yhteinen epäonnistuminen. Myös TE-toimiston pitää katsoa peiliin, jos se ei ole pystynyt järjestämään edes yhden viikon aktivointitoimea.

"Haastan jokaisen allekirjoittajan"

Mykkänen pitää ymmärrettävänä, että aktiivimalli herättää tunteita puolesta ja vastaan. Uutissuomalaisen gallupissa 49 prosenttia pitää oikeana, että työttömyysturva laskee, jos ei itse aktiivisesti edistä omaa työllistymistään. Toista mieltä oli 36 prosenttia.

–Helppoja keinoja on työllisyyden hoidossa käytetty jo vuosia. Nyt pitäisi päästä kiinni työttömyyden kovaan ytimeen. Se on liian iso, kun ajatellaan seuraavaa suhdannetaantumaa ja hyvinvointipalvelujen säilyttämistä.

–Kyllä minä haastan jokaisen adressin allekirjoittajan esittämään, mikä on toinen keino, jolla 5 000–12 000 henkilötyövuoden lisäys työllisyyteen saadaan. Asiantuntijat ovat arvioineet, että sen verran työpaikkoja syntyy, kun ihmisiä aktivoidaan. Tarvitsemme kaikki tämän kokoluokan toimet käyttöön.

Vaihtoehtoina eläke tai kuntoutus

Jos ei pysty työllistymään edes osaksi aikaa tai osallistumaan lyhytkestoiseen aktivointitoimeen, henkilön pitäisi Mykkäsen mukaan olla ehkä mieluummin työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutuksessa.

–Normaalin työnhakijan voidaan olettaa olevan aktiivinen, ja yhteiskunnan tulee järjestää hänelle aktivointimahdollisuus. Silloin kyse ei ole kyykytyksestä, vaan sen varmistamisesta, että jokainen työikäinen ja -kuntoinen pidetään yhdessä aidosti mukana työvoimassa.


Lue myös nämä


Kommentit (172)

  • Nimetön

    Nyt hallitus luomaan tähän valtakuntaan 3,6 miljoonaa työtuntia yrityksiin kolmen kuukauden jaksoille vaikkapa yritystukien muodossa niin että kaikki 200 000 työtöntä voivat työskennellä vähintään 18 tuntia, lisäksi työnantajat velvoitettava ottamaan töihin myös iäkkäät, kielitaidottomat ja vähemmän koulutetut.

  • Kaikille sama

    Eli ahvenanmaalaisenkin pitää muuttaa pois, mikäli työtä tai muuta vaadittavaa ei löydy lähiseudulta?
    Ahvenanmaan työttömyysprosentti on n. 3,4 %.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio