Ministeri Lintilä: Finavian tytäryhtiön kauppaa käytettiin lentokentän laajennuksen rahoittamiseen

Valtio omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että toiminta kuuluu yhtiön hallituksen vastuulle.

Joel Maisalmi / Alma median arkisto
Ministeri Lintilä: Finavian tytäryhtiön kauppaa käytettiin lentokentän laajennuksen rahoittamiseen

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Mika Lintilän (kesk.) mukaan kaupassa toimittiin hyvän hallintotavan ja omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti.

Tuomo HyttinenAamulehti

Aamulehti kertoi tiistaina, että valtionyhtiö Finavian tytäryhtiöitä on myyty Luxemburgissa toimivalle yritykselle. Kyse on kaupasta, jossa yksityistettiin valtion kiinteistöomaisuutta.

Kauppa koski LAK Real Estate Oy:tä, joka omistaa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä sijaitsevia maa-alueita, WTC-toimistokiinteistön sekä rakennuksen, jossa toimii viiden tähden Hilton-hotelli.

Finaviasta ja valtion omistajaohjauksesta vastasi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vuoden 2017 huhtikuuhun asti.

Lue lisää: Osa valtionyhtiö Finavian tytäryhtiöstä myytiin veroparatiisiyritykselle – Salaisessa kauppakirjassa on sijoittajia suosiva ehto

Lue lisää: Analyysi: Oppositiojohtajana Juha Sipilä piti veroparatiiseja suurena uhkana Suomelle – Miksi hän vaikenee pääministerinä valtionyhtiö Finavian Luxemburg-kaupasta?

Sipilä ei halunnut kommentoida kauppaa Aamulehdelle, vaan ohjasi kysymykset nykyiselle omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Mika Lintilälle (kesk.)

Lintilä vastasi Aamulehden kysymyksiin sähköpostitse torstaina.

LAK-kauppaa valmisteltiin keväällä 2017. Finavian omistajaohjaus siirtyi pääministerin alle valtioneuvoston kansliaan vuoden 2017 huhtikuun alusta alkaen ja sinulle saman kuukauden lopussa. Millainen rooli sinulla oli tuolloin Finavian omistajaohjauksessa? Milloin sait tietoa kaupan valmistelusta ja NREP:n veroparatiisikytköksestä?

–Finavian osalta omistajaohjausministerin vastuu on sama kuin kaikissa muissakin valtio-omisteisissa yhtiöissä. Loppuvuodesta 2017 omistajaa informoitiin Finavian tarpeesta laajentaa lentokenttää, jonka rahoitukseen käytettiin kiinteistökauppaa.

Tiesivätkö omistajaohjauksen virkamiehet veroparatiisikytköksestä ennen kauppaa? Toimittiinko asiassa omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti, kun kauppa hyväksyttiin?

–Asiassa toimittiin osakeyhtiölain, hyvän hallintotavan ja omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti.

Kaikki kauppaan liittyvä aineisto, kauppasummaa myöten, on omistaja-ohjauksen mukaan salaista. Kauppaan liittyy muun muassa osakkeiden takaisinostoehto, jos sijoittajat haluavat sen käyttää. Onko ehto valtion edun mukainen?

–Osakeyhtiö on itsenäinen juridinen kokonaisuus ja operatiivinen toiminta kuuluu yhtiön hallituksen vastuulle mukaan lukien tämän ja vastaavien kauppojen yksityiskohdat.

Onko oikein, että valtio-omaisuuden yksityistämisestä ei ole saatavilla veronmaksajille juuri lainkaan julkista tietoa? Onko toiminta omistajaohjausministerin näkökulmasta katsottuna riittävän läpinäkyvää?

–Osakeyhtiö on itsenäinen juridinen kokonaisuus ja operatiivinen toiminta kuuluu yhtiön hallituksen vastuulle mukaan lukien tämän ja vastaavien kauppojen yksityiskohdat.

Onko mahdollista, että Suomi menettää LAK-kauppaan liittyen verotuloja, kun yksi omistaja toimii Luxemburgissa?

–Kauppa solmittiin osakeyhtiöiden välillä yhden osakeyhtiön omistukseen liittyen. Yhtiöt toimivat kokonaisuusharkintaan perustuen huomioiden muun muassa taloudelliset vaikutukset.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Pelkkää välttelyä ja kiertelyä. Miten pääsemme tällaisista poliitikoista eroon? Onko Turkin ja Unkarin suunta meidänkin suuntamme?

 • Nimetön

  Omistajaohjauksesta vastaava ministeri kertoo tuossa että ei olekkaan vastuussa mistään, koska

  ”Osakeyhtiö on itsenäinen juridinen kokonaisuus ja operatiivinen toiminta kuuluu yhtiön hallituksen vastuulle mukaan lukien tämän ja vastaavien kauppojen yksityiskohdat”

  Miksi meiiä on sitten yleensä tälläinen omistajaohjauksesta vastaava ministeri joka ei vastaakasn omistajaohjauksesta.
  Tulisiko omistajaohjauksesta vastaavan ministerin virka muuttaa hys-hys-ministeriksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio