Pirkanmaa

Miltä tuntuu olla varakas? Upeassa talossa järven rannalla asuva miljonääri Hanna Niemi kertoo, mistä onni lähtee ja myöntää valittavansa joskus pikkuasioista

Tampereen kupeessa sijaitseva pieni Pirkkala tunnetaan hyväosaisista asukkaistaan ja Hanna Niemi on yksi heistä. Nyt hän kertoo, mitä hyvää rahasta seuraa.

Timo Marttila
Miltä tuntuu olla varakas? Upeassa talossa järven rannalla asuva miljonääri Hanna Niemi kertoo, mistä onni lähtee ja myöntää valittavansa joskus pikkuasioista

–Rohkea ja hyväsydäminen, vastaa Hanna Niemi kysymykseen siitä, millainen hän haluaa olla vanhana. Hänestä olisi outoa, jos hänen pitäisi olla koko ajan onnellinen. –Eivät kenenkään kaikki päivät voi olla onnellisia. Harva hyvä kirja tai laulu on syntynyt onnen tunteesta.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Raha ei tee onnelliseksi.

Niin väitetään. Kuitenkin vauraista asukkaistaan tunnetuissa Pirkkalassa ja Kauniaisissa asuvat tutkimuksen mukaan Suomen tyytyväisimmät ihmiset.

Restamax-ravintolaketjun osakas Hanna Niemi asuu upeassa talossaan Pirkkalan Nikkilänniemen huikeassa Pyhäjärvi-maisemassa. Hän myöntää, että raha tekee elämän helpommaksi ja antaa mahdollisuuksia.

–Ymmärrän tietenkin, että on helpompaa, kun ei tarvitse miettiä, mistä maksetaan seuraava lainanlyhennys, kuten omat vanhempani joutuivat miettimään aikoinaan.

Hän kuitenkin jatkaa, että mikään rahamäärä ei tee onnelliseksi, jos ihminen ei kykene tuntemaan mielihyvää ja iloa.

–Rahalla ei voi ostaa onnea, koska onnellisuus lähtee mielestä. Ellei minulla olisi ystäviä ja perhettä, mitä minä täällä yksin rahoineni tekisin? Kivojen asioiden jakaminen on tärkeää.

Hän ei halua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kertoa elämänsä huolista, vaikka arvaakin, että hänen elämänsä saattaa siten näyttää siltä, että "siinä tuokin vain matkustelee ja kaikki on hienoa".

Syöpä muutti elämää – "Tähänkö minä jään yksin?"

Terveys, elämänilo, perhe, ystävät, harmonia. Hanna Niemi sanoo, että niissä ovat niin varakkaan kuin vähävaraisenkin onnen perimmäiset lähteet.

Hän tietää mistä puhuu. Kun hänen ja Mika "Udo" Niemen kolme lasta olivat pieniä, Udo sairastui akuuttiin leukemiaan ja oli vaarassa kuolla. Nyt yhdellä heidän lapsestaan on elinikäinen, vakava sairaus.

–Sairaus on surullista, on sitten hyvätuloinen tai pienituloinen.

Niemi jakaa vieläkin elämänsä aikaan ennen Udon sairastumista ja sen jälkeen.

–Sairaus muutti meitä kumpaakin paljon. Normaaliarkea ei juuri ollut. Piti vain taistella. Kyllähän sitä joskus pohti, että tähänkö minä jään yksin kolmen pienen lapsen kanssa.

"Haluan auttaa torjumaan syrjäytymistä ja päihdeongelmia"

Hanna Niemi tietää monien varakkaiden ihmisten tekevän hyväntekeväisyyttä, mutta he eivät kerro siitä. Hän uskoo, että hyvän tekeminen muille lisää omaa onnellisuutta.

–Olen huolissani nuorten syrjäytymisestä ja päihdeongelmista, ja haluan auttaa niiden torjumisessa.

Hanna Niemi katsoo ikkunasta ulos kauan. Omassa suvussa asiat ovat joskus tulleet lähelle.

Hän pitää tärkeänä, että ihminen auttaa toista sydämestään eikä vaadi avun saajalta kiitollisuutta.

–Silloin jo ehdollistaisi apunsa. On vastenmielistä, jos koko ajan laskee, mitä antaa.

Timo Marttila
Hanna Niemen mielessä kytee uusia bisneshaaveita yhdessä hyvinvointiyrittäjä Jutta Gustafsbergin kanssa. Ne liittyvät Pirkkalaan, hyvinvointiin, hiljentymiseen ja virkistykseen. Hän ei kuitenkaan halua sitoa itseään liikaa yritystoimintaan. –Yrittäjänä toki on aina tietty vapaus. Saan päättää omista aikatauluistani ja elämänrytmistäni.

Hanna Niemen mielessä kytee uusia bisneshaaveita yhdessä hyvinvointiyrittäjä Jutta Gustafsbergin kanssa. Ne liittyvät Pirkkalaan, hyvinvointiin, hiljentymiseen ja virkistykseen. Hän ei kuitenkaan halua sitoa itseään liikaa yritystoimintaan. –Yrittäjänä toki on aina tietty vapaus. Saan päättää omista aikatauluistani ja elämänrytmistäni.

Yksi tie sisäisesti rikkaaseen elämään on Niemen mukaan se, että käy keskusteluja itseään viisaampien kanssa.

–En tarkoita välttämättä korkeaa koulutusta, vaan sielun sivistystä. Elämänkokemusta omaavan ihmisen vierellä ymmärtää, että mikään ei ole pysyvää. Ei onni, joten nauti tästä päivästä, mutta eivät myöskään vaikeudet.

Niemi pitää myös tärkeänä, että on tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa.

–Näköala kapenee, jos on kanssakäymisissä vain varakkaiden kanssa.

Lue myös: Luksusta Pirkkalassa: Hulppeasta 500 neliön rantatalosta löytyy oma huone jopa viinille

Ravintolaketjusta luopuminen sai voimaan pahoin

Hanna ja Mika "Udo" Niemi loivat ravintolaketju Rengasravintolat ja myivät sen vuonna 2014 Restamax-ketjulle noin 18 miljoonan eurolla. Hanna Niemi hoiti vuodet kotona lapsia, mutta tuki samalla miestään yritystoiminnassa. Kolme viimeistä vuotta ennen myyntiä hän oli päivittäin mukana perheen ravintolabisneksessä.

–Olemme aina keskustelleet kaikesta yritystoimintaamme liittyvästä ja Udo on aina kysynyt mielipidettäni. Udo on visionääri, joka tuottaa jatkuvasti paljon ideoita. Hän tarvitsee jarrua ja järjen ääntä – minä olen se.

Hanna Niemi kokee, että ravintolaketjun menestys ei olisi ollut mahdollista ilman hyviä työntekijöitä ja asiakkaita.

–Udolla on ollut visio, mutta jotta hän on pystynyt sen toteuttamaan, siihen on tarvittu muita. Lisäksi on tarvittu ihan puhdasta onnea ja oikea ajoitus.

Ravintoloista luopuminen oli Hanna Niemelle niin vaikeaa, että hän voi seuraavan vuoden ajoittain fyysisesti pahoin.

–Tunsin, että petimme työntekijämme. Nyt olen nähnyt, että moni heistä on mennyt urallaan eteenpäin tavoilla, joita me emme olisi voineet tarjota.

Hanna Niemen mielessä kytee nyt uusia bisneshaaveita yhdessä hyvinvointiyrittäjä Jutta Gustafsbergin kanssa. Ne liittyvät Pirkkalaan, hyvinvointiin, hiljentymiseen ja virkistykseen.

–Olisihan se ihanaa, jos joogaa voisi harrastaa luonnonrauhassa, mutta lähellä kaupunkia ja siihen liittyisi hyvä ruoka.

"Olen useinkin saanut itseni kiinni valittamisesta"

Vaikka tyytyväinen ja kiitollinen onkin, Hanna Niemi tietää, että ihminen on raadollinen, haluaa enemmän tai valittaa joskus turhaan.

–Olen useinkin saanut itseni kiinni valittamasta esimerkiksi, etten nyt millään jaksaisi lähteä matkalle. Mutta kai pikku valitukset ja vaivat kuuluvat jokaisen elämään. Olisi hullua, jos minulla ei koskaan olisi kielteisiä tunteita. Eivät kaikki päivät voi olla onnellisia.

Niemi naurahtaa ihmismielen olevan sellainen, että kun vauraus lisääntyy, kasvavat myös haaveet ja menot.

–Tarvitaan ehkä oma päätös olla tyytyväinen. En mieti, että sitten olisin tyytyväinen, jos saisin vielä tämän tai tuon.

Niemi muistaa helposti hetken, kun hän on viimeksi ollut oikein onnellinen. Hän oli silloin Helsingissä syömässä hyvässä ravintolassa perheensä kanssa. Lapset olivat juuri saaneet opiskelupaikat.

–Tunsin suurta iloa siitä, että lasteni haaveet toteutuvat.

Onnellinen hetki voi olla myös se, kun hän kävelee Helsingin Punavuoressa ja tuntee merituulen kasvoillaan. Tai kun hän saa kivan puhelun ystävältään tai lapseltaan. Tai kun hän katsoo villasukat jalassa tv:stä ruotsalaista Beck-dekkarisarjaa.

–Onnea on myös se, kun iloitsee toisen puolesta.

Timo Marttila
Pyhäjärvi on jokaisena päivänä ja vuorokaudenaikana erilainen. Sen seuraaminen tuottaa Hanna Niemelle hyvää oloa.

Pyhäjärvi on jokaisena päivänä ja vuorokaudenaikana erilainen. Sen seuraaminen tuottaa Hanna Niemelle hyvää oloa.

Lue myös: Kelan asiakas: Köyhän elämä käy työstä – "Kelaan oltava yhteydessä jopa kahdeksan kertaa viikossa"

Tunnettuja ravintoloita

Kuka: Rengasravintolat-ketjun perustajan Mika Niemen puoliso. Pariskunta myi vuonna 2014 ravintolaketjun Restamax-konsernille, jonka 6. suurin omistaja Hanna Niemi nyt on.

Asuu: Pirkkalassa.

Kotoisin: Varttui Pälkäneellä ja Kangasalla poliisin ja puhelinyhtiön esimiehen tyttärenä.

Perhe: Tapasi 24-vuotiaana Mika "Udo" Niemen ravintola Oskarinhovissa Tampereella vuonna 1994. Kaksostytöt syntyivät vuonna 1996 ja kolmas tytär vuonna 1997.

Ura: On opiskellut restonomiksi, toiminut kotiäitinä ja osallistunut lisäksi perheen ravintolabisnekseen. Niemet ovat nyt Restamax-konsernin osakkaita ja Mika Niemi työskentelee Restamaxin hallituksessa. Niemien myymään Rengasravintolat-ketjuun kuuluivat Tampereelta laivaravintola Suvi, The Grill, Henry's Pub, Ale Pupi, Salud, Paapan Kapakka, Wanha Posti, Bar Passion sekä Classic American Diner -ravintolat. Lisäksi ketjuun kuului ravintoloita Helsingissä ja Jyväskylässä.

Pirkkalassa asuvat vauraimmat ja koulutetuimmat

Tilastokeskuksen mukaan veronalaiset tulot olivat Pirkkalassa vuonna 2016 keskimäärin 34 420 euroa. Se on 5 854 euroa enemmän kuin Tampereella ja 4 730 euroa enemmän kuin Nokialla.

Pääomatulot olivat Pirkkalassa vuonna 2016 keskimäärin 2 342 euroa henkilöä kohden. Se on 604 euroa enemmän kuin Tampereella ja 1 134 euroa enemmän kuin Nokialla.

Pirkkalan aikuisväestöstä 40 prosentilla oli korkeakoulututkinto vuonna 2016. Tampereella luku oli 36 ja Nokialla 29.


Lue myös nämä


Kommentit (37)

 • Nimetön

  Huh… Onpa joissakin kommenteissa katkeria sävyjä. Vaikea ymmärtää. Minusta juttu oli hyvä. Ajattelen asioista paljolti samoin, kuin jutun henkilö.
  En ole varakas, en myöskään kade. Olen onnellinen.

 • Nimetön

  ”Yksi juttu. Tuossa asemassa olevat ihmiset ovat maksaneet huikeita summia veroja tähän maahan. Niillä maksetaan monen huono-osaisen tuet. Se kannattaa aina muistaa. Mitä köyhät tekisivätkään ilman menestyviä yrittäjiä? Saisivat rahaa demarien taikaseinästä?”

  Menestyviä yrittäjiä, puhutko nyt niistä mihin pumpataan 4miljardia vuosittain erillaisia tukia kun eivät muuten kykene toimimaan…
  Vai kenties eräästäkin paskakaivoksesta mihin tönättiin noin 800,000 000 euroa yhteiskunan rahaa ja pilattiin ympäristö.

  Juu on meillä yrittäjiä jooo…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio