Miljoonat eurooppalaiset ovat puhuneet: Valtaenemmistö haluaa lopettaa kellojen siirtelyn – päätös saatetaan tehdä jo ensi keväänä

Yli 80 prosenttia EU-komission nettiäänestyksen vastaajista toivoi loppua kesä- ja talviajan vaihtelulle. Päätös asiasta voi tulla ennen ensi kevään EU-vaaleja.

Silja Viitala / Aamulehden arkisto
Miljoonat eurooppalaiset ovat puhuneet: Valtaenemmistö haluaa lopettaa kellojen siirtelyn – päätös saatetaan tehdä jo ensi keväänä

Olisiko kellojen hyvä pysyä vain yhdessä ajassa? Kerro kommenteissa!

Seppo Ylönen

Kellojen siirtely kaksi kertaa vuodessa ei miellytä EU-maiden kansalaisia. EU-komission verkkoäänestyksessä yli 80 prosenttia vastaajista halusi lopettaa kesäajaksi kutsutun kellojen vekslaamisen.

Äänestys päättyi elokuun puolivälissä. Siihen osallistui 4,6 miljoonaa EU-kansalaista.

EU ei ole kertonut julkisuuteen muuta kuin äänestäneiden lukumäärän. Saksalaislehti Westfalenpost paljasti kuitenkin omien Bryssel-lähteiden pohjalta online-kyselyn tuloksen. Uutistoimisto DPA on vahvistanut Westfalenpostin tiedot.

Äänestyksen toisessa kysymyksessä sai ottaa kantaa siihen, haluaako pysyväksi nykyisen kesä- vai talviajan. Valtaenemmistö haluaisi tarrata kesäaikaan.

Saksalaiset asialla

EU:n slovenialainen liikennekomisaari Violeta Bulc kirjoittaa Twitter-tilillään, että kyselyn tulosta ruoditaan seuraavaksi EU:n sisällä ja jatkotoimista ilmoitetaan pikapuoliin.

Nettiäänestys ei ole millään lailla sitova, mutta murskatulosta on vaikea lakaista maton alle. Nettikyselyä on tarkoitus täydentää tutkijoiden arvioilla ja etujärjestöjen kannanotoilla.

Lue myös:

Haittaako siirto sittenkään? Enemmistö toipuu kellojen siirrosta parissa päivässä

EU kyselee nyt mielipidettäsi siitä, pitäisikö kesäajasta luopua – Jos kellojen siirtely loppuu, jääkö Suomi kesä- vai talviaikaan?

Eduskunta haluaa lopettaa kellojen siirtelyn – Suomi on ensimmäinen EU-maa, joka nostaa asian parlamentaarisesti esiin

Verkkoäänestys kiinnosti Westfalenpostin mukaan erityisen paljon saksalaisia. Reilusti yli puolet äänistä tuli Saksasta.

Saksan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen europarlamentaarikko Peter Liese odottaa nyt EU-komissiolta nopeasti ehdotusta niin sanotun kesäaikadirektiivin kumoamisesta. Näin päätös voitaisiin tehdä ennen ensi kevään eurovaaleja.

–Kun tulos on näin selvä, eivät eurooppalaiset päätöselimet voi ummistaa silmiään, Liese kommentoi Westfalenpostille.

Suomi itävyöhykkeessä

Kesäaikadirektiivi sitoo EU:n kaikkia jäsenmaita. Sen muuttamisesta tai kumoamisesta päättää Euroopan parlamentti.

Jos direktiivi kumotaan, on pallo seuraavaksi jäsenmaiden käsissä. Niiden tulee päättää, mihin aikavyöhykkeeseen kukin maa pysyvästi kuuluu.

Nyt EU-leiri on jakaantunut kolmeen aikavyöhykkeeseen. Britannia, Irlanti ja Portugali ovat oma ryhmänsä. Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen kuuluu 17 maata.

Suomi kuuluu Itä-Euroopan vyöhykkeeseen, jonka muita EU-maita ovat Bulgaria, Romania, Kypros, Kreikka, Viro, Latvia ja Liettua.

Kahdesti vuodessa

Niin sanottu kesäaika eli kellojen siirtely kahdesti vuodessa on vanha keksintö. Ensimmäiset kokeilut ovat sadan vuoden takaa.

Varsinaisen sysäyksen se sai 1970-luvun öljykriisissä. Valoisan ajan maksimoimisella arveltiin säästettävän energiaa.

Useimmissa EU-maissa kesäaika on ollut käytössä vuodesta 1980. Suomi liittyi järjestelyyn vuonna 1981.

Yhtenäinen järjestely kaikissa EU-maissa on ollut syksystä 1997. Talviaikaan siirrytään lokakuun viimeisenä sunnuntaina ja kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Ai että Keski-Euroopan aikaan siirtymisellä saadaan lisää valoa iltoihin? Asia on kokonaan päinvastoin. Näitä väärin hahmottajia on Suomi täynnä. Kannattaisi ajatella, ennen kuin kirjoittaa. Ruotsissa on kello tunnin meitä vähemmän. Katsokaa ulos ikkunasta klo 21 ja kääntäkää kello tunnilla taaksepäin, niin näette, että sama pimeys on silloin jo klo 20.. Median pitäisi nyt kunnolla tuoda nämä asiat esiin siten, että kaikki ymmärtävät, mitä eri aikavyöhykkeet käytännössä tarkoittavat ja miten valoisuus eri kellonaikona muuttuu, kun kelloa siirretään eteen tai taakse.

  • Toimistotyöntekijä

    Täytyy sanoa, että näin toimistotyöntekijän näkökulmasta, kun työaika alkaa siinä 8 jälkeen ja töistä pääsee pois noin kello 17, niin ei talvella tule aurinkoa nähtyä kuin ainoastaan viikonloppuna. Ei ihme että maa on täynnä masentuneita ihmisiä. Meidän olisi hyvä jäädä tähän kesäajan +3 vyöhykkeeseen, vaikka itse kannattaisin jopa +4, koska ei nykyihminen aamuvaloisuudella mitään tee. Suurimmalle osalle on aivan sama tuleeko valoisaa kello 8 vai kello 10, mutta sillä on suurempi vaikutus suurempaan osaan väestöä loppuuko valoisa aika jo kello 16 vai kello 18. Toivottavampaa on että jäisi illallakin valoa perheen kanssa yhdessä ulkona tekemisiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio