Miljonääri Mika Junnilaa syytettiin työntekijöiden kaappaamisesta: "Ajattelin, että hämmennetään muurahaispesää isolla kepillä"

Mika Junnila on kulkenut vaiherikkaan tien tietotekniikan tukkukaupassa. F9 Distribution tähtää viiden vuoden sisällä puolen miljardin liikevaihtoon.

Petri Huhtinen / Aamulehti
Miljonääri Mika Junnilaa syytettiin työntekijöiden kaappaamisesta: "Ajattelin, että hämmennetään muurahaispesää isolla kepillä"

F9 Distributionin varastossa on korkeutta noin 20 metriä. Osa varastosta on automatisoitu, osa tarvikkeista siirretään käsin. Tämä tuo toimitusjohtaja Mika Junnilan mukaan parhaan tehokkuuden toimintaan.

Kari HapponenAamulehti

Jos joku tarjoaa rekkalastillista rahaa, moni yrittäjä on valmis myymään firmansa.

Mika Junnilalle tilanne on tuttu. Elettiin vuotta 2006. Junnila toimi it-tukkuri GNT Finlandin toimitusjohtajana. Yritys oli kasvanut Suomen ja Baltian johtavaksi tietotekniikka-alan tukkuliikkeeksi. Vahva markkina-asema herätti ulkomaisten, alan isojen toimijoiden mielenkiinnon.

Sveitsiläinen Also lähestyi, ja osti 50,1 prosenttia GNT:stä 37 miljoonalla eurolla. Kaupan yhteydessä sovittiin optiosta, jonka Also käytti heti kun se oli mahdollista. Vuonna 2008 loputkin GNT:stä siirtyi Alson omistukseen. Tuolloin 46,5 miljoonaa euroa vaihtoi omistajaa.

Kokonaiskauppasumma oli siten 83,5 miljoonaa euroa. Siitä suurimman siivun sai GNT:n pääomistaja Mikko Pakkanen.

GNT:n loput omistajat, Mika Junnila muiden mukana, tekivät myös mukavan tilin. Henkilöomistajia oli useita kymmeniä Suomessa ja Baltiassa.

Rekka-autollinen rahaa

Uransa alussa Junnila työskenteli yhdysvaltalaisen it-tukkurin CHS-konsernin suomalaisessa tytäryhtiössä Tampereella.

Emoyhtiö oli vaikeuksissa ja CHS Electronics Finlandin toimiva johto osti Suomen-yrityksen vuonna 2000. Syntyi GNT. Sen suurimpia omistajia olivat Pakkasen ja Junnilan lisäksi Kaj Valve, Ilpo Raiskila ja Antti Korpela sekä Mikko Pakkasen veli Antti Pakkanen.

Palataan vuoteen 2006. Omistajia poltteli, kun ”rekka-autollinen rahaa” oli tarjolla.

– Koimme, että oli järkevää partneroitua. Olimme jo niin iso toimija, että meidän oli joko laajennuttava Eurooppaan tai etsittävä kumppani, mutta tilanne päätyikin omistajuuteen, kertaa Junnila Also-kaupan ensimmäistä vaihetta.

GNT muutti nimensä Alsoksi vuonna 2010.

Kun Also oli hankkinut GNT:n kokonaan omistukseensa, Junnilalla olisi ollut mahdollisuus heittäytyä oloneuvokseksi, mutta se ei miehen ajatusmaailmaan istunut.

– Kun on yritysmyynti taustalla, on luonnollisesti helpompi miettiä mitä seuraavaksi tekee. Kyllä ihmisen jotain pitää tehdä, Junnila sanoo.

Yrityskaupan yhteydessä oli sovittu kilpailukiellosta. Sen mukaan Junnila ei saanut tiettynä ajanjaksona toimia it-tukkuritoiminnassa.

Junnila perusti Melon Oy:n.

– Hyppäsin ison GNT:n toimitusjohtajan paikalta aloittelevaksi yrittäjäksi. Se oli mielenkiintoinen oppikoulu, tyhjästä nyhjäisin Melonin liikkeelle.

Melon on erikoistunut kauneus- ja terveysalan tuotteiden maahantuontiin. Tuotteita ostavat muun muassa kauneusklinikat. Yksi asiakkaista on kauneuskirurgiaan erikoistunut Sairaala Siluetti ja sen hoitoja tarjoava SiluettiSpa. Asiakasyhteys on luonteva, sillä yksityissairaalan perustaja on Mikko ja Antti Pakkasen isä Matti Pakkanen.

Kilpailukielto päättyi

Sitten kilpailukielto päättyi. Jo ennen sen umpeutumista Junnila oli saanut useilta kodintekniikan valmistajilta ja jälleenmyyjiltä yhteydenottoja, joissa valitettiin Suomen it-tukkumarkkinoiden olevan liian keskittyneet, ja alalle tarvittaisiin lisää kilpailua.

Markkinoiden kaksi suurta olivat Also ja yhdysvaltalainen Tech Data.

– Tuli suoria viestejä, että perusta tukkuyritys. Minulla ei ollut vielä siinä vaiheessa mitään ajatusta ja ideaa perustaa tukkuria, Junnila kertoo.

Junnila tutki markkinatilannetta, ja näytti entistä vahvemmin siltä, että markkinoilla olisi imua. GNT-kaupasta saadut varat olivat hyvä pohjamuna yritystoiminnalle.

– Ajattelin, että sähköistetään toimintaa, ja hämmennetään muurahaispesää isolla kepillä. Koin, että oli selkeä sauma uudelle yritykselle, Junnila sanoo.

Tilanne todellakin sähköistyi. Alsossa ihmeteltiin, kun yhtäkkiä lähes 40 yrityksen työntekijää irtisanoutui. Alsossa ei ollut tietoa, mihin he siirtyivät, kunnes tuli tieto, että Junnila oli perustanut F9 Distribution Oy:n. Elettiin vuotta 2010.

Also syytti Junnilaa työntekijöiden kaappaamisesta. Asioita puitiin käräjiä myöten.

– Kilpailija yritti hankaloittaa yritystoiminnan alkamista. Normaalia toimintaa. Ei minulla ole pahisfiilaria, sanoo Junnila ja hymyilee siihen malliin, että sanat on helppo uskoa.

Nousu pohjalta luo uskoa

Junnila arvioi, että F9 ei olisi menestynyt niin hyvin kuin on tapahtunut, jos toiminnan alussa ei olisi ollut ”kunnon skapaa ja tehty kunnon tappioita.”

Junnila rekrytoi heti alussa paljon väkeä ja neuvottelut valmistajien kanssa olivat sujuneet hyvin. Kun valmistajat kuulivat kähinöistä Alson kanssa, osa valmistajista ilmoitti vetäytyvänsä pois. Kulut juoksivat, mutta myynti ei noussut odotetusti.

– Loin uskoa, motivoin henkilökuntaa ja sanoin, että menemme läpi harmaan kiven. Tilanteessa kristallisoitui, mitä meidän pitää tehdä.

– Kun nouset pohjalta, niin se tuo tiimille uskoa, ja se kantaa pitkään, Junnila, 46, kertoo.

F9 Distributionin pääkonttori ja logistiikkakeskus sijaitsevat Hatanpäällä Tampereella.

Iso vaalea rakennus autoliikkeiden keskellä on sama, jossa GNT ja Also aikanaan toimivat. Viime vuonna Also muutti uusiin tiloihin Pirkkalaan, ja F9 siirtyi vapautuneisiin tiloihin vuokralle. Kiinteistön omistaa Mikko Pakkanen.

F9:n tilikausi päättyi kesäkuussa. Edellisellä tilikaudella liikevaihtoa kertyi 267 miljoonaa euroa.

Yrityksellä on toimipisteet Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Liettuassa on myös logistiikkakeskus. Baltian liikevaihto on noin 30 miljoonan euron luokkaa.

– Tavoitteeni on, että viidessä vuodessa Baltia nousee sataan miljoonaan euroon, ja samaan aikaan F9:n vaihto liikkuu puolessa miljardissa, Junnila maalailee. Kaikki tietysti riippuu siitä, miten markkinat kehittyvät ja miten F9 pystyy pelaamaan oman pelinsä.

– Kun nouset pohjalta, niin se tuo tiimille uskoa, ja se kantaa pitkään, Junnila, 46, kertoo.

– Kun nouset pohjalta, niin se tuo tiimille uskoa, ja se kantaa pitkään, Junnila, 46, kertoo.

Vertailun vuoksi: GNT:n liikevaihto oli vuonna 2006 noin 1,2 miljardia euroa.

Alson liikevaihto oli vuonna 2015 noin 440 miljoonaa euroa.

Kun GNT:ssä Junnilan aikana oli tarjolla noin 200 valmistajan tuotteita, edustaa F9 vain 50-60 valmistajaa.

– Olemme keskittyneet tiettyihin brändeihin. Pystymme fokusoitumaan ja kouluttautumaan aiempaa paremmin. Se näkyy palvelumme tasossa, Junnila kuvaa.

Suurin osa liikevaihdon kasvusta tulee nykyistä tuote-edustuksista, loput markkinaosuuksien lisäyksestä sekä uusien tuote-edustusten tuomasta lisämyynnistä..

Tukkurin tehtävänä on olla silmät auki, ja etsiä ja tarjota jälleenmyyjille uusia tuotteita. Erilaisia nimikkeitä on noin 30 000.

Katteet ovat pienet

Suurimmat tuoteryhmät ovat tietokoneet ja puhelimet, ja suurin valmistaja on Samsung.

Tällä hetkellä logistiikkakeskuksessa on runsaasti valkoisen linjan tuotteita, kuten liesiä ja jääkaappeja, joiden menekkiä pitää yllä vilkas rakentaminen.

– Tietotekniikka on meidän peruskauraa ja toiminnan selkäranka, mutta esimerkiksi rakentamiseen liittyvät tuotteet ovat kasvava segmentti, Junnila sanoo.

Nettotulosta F9 teki viime tilikaudella 2,4 miljoonaa euroa eli noin prosentin liikevaihdosta.

– Meidän on oltava todella tehokkaita, koska katteet ovat pienet. Tyypillinen keskikate on viisi prosenttia, sanoo Junnila.

Satasella ostetun tuotteen kate on siten vitonen. Sillä on kyettävä kattamaan kaikki kustannukset. Junnilan mielestä tehokkuuden jatkuva kasvattaminen tekee tukkuritoiminnasta hyvin mielenkiintoisen bisneksen.

F9-yritystään Junnila ei ole aikeissa myydä.

Ovelle kolkuttajia on kyllä ollut, mutta ilman rekka-autoa.

F9 Distribution

Osakeyhtiö on perustettu vuonna 2010.

It- ja kodintekniikkatuotteiden tukkuri.

Pääkonttori ja logistiikkakeskus Tampereella Hatanpäällä.

Logistiikkakeskuksen pinta-ala 12 000 neliömetriä.

Henkilöstön määrä noin 160.

Liikevaihto viime vuonna noin 267 miljoonaa euroa. Kasvua edellisestä vuodesta 40 prosenttia.

Nettotulos viime vuonna noin 2,4 miljoonaa euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Junnila.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Hienoa että Tampereella on menestyviä ja kasvavia yrityksiä. Ja aina parempi, jos niitä ei olla myymässä ulkomaille.

  • Nimetön

    Yhteiskunta ei kyllä hyötynyt GNT:een myynnistä mitään, kun Junnila muutti veropakolaiseksi Monacoon ja palasi takaisin, kun kahden vuoden määräaika päättyi. Ilmeisesti ainoastaan Supercellillä on suoraselkäisiä omistajia kun eivät edes yrittäneet mitään verojärjestelyjä myynnin yhteydessä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio