Miksi Tampereen kaupungin yhtiö rakentaa Löylyn alullepanijoille hulppean paviljongin Laukontorille? Kalervo Kummola vastaa

Suurin osa uuden rakennuksen tiloista on ravintolaa varten. Ajatus saunasta syntyi, kun helsinkiläisyritys alkoi etsiä saunaravintolalle paikkaa Tampereelta.

Toni Repo
Miksi Tampereen kaupungin yhtiö rakentaa Löylyn alullepanijoille hulppean paviljongin Laukontorille? Kalervo Kummola vastaa

Laukontorin paviljonkia rakennetaan parhaillaan Ratinan suvannon rannalle Tampereen ytimeen.

Jutta HögmanderAamulehti

Tampereen kaupungin omistama kiinteistösijoitusyhtiö rakentaa parhaillaan Laukontorille paviljonkia, jonka vuokralaiseksi on tulossa Helsingin Löylyn alullepannut yritys.

Paviljonkiin tulee ravintola, jonka hulppeat terassit nostavat asiakaspaikkojen määrän terassikaudella yli 500:n. Kaksi sekasaunaa tarjoaa löylyjä yhteensä 20 saunojalle. Rakentamiseen kuluu rahaa 2,5 miljoonaa euroa.

Onko kaupungin omistaman yrityksen tehtävä rakentaa ravintolatiloja yrityksille, Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola?

–Ei tämä tietenkään perustehtävä ole, mutta alue on niin arka, että halusimme pitää tontin ja rakennuksen kaupungin omistuksessa. Rakennuksia voi aina purkaa. Tähän ei mene penniäkään veronmaksajien rahoja. Tampereen Palvelukiinteistöt on kaupungin omistama yhtiö, mutta rakentaa ihan omillaan lainotuksella ja vuokrilla maksaa lainat pois.

Näetkö itse kaupungin tukena sen, että kaupungin omistama yritys rakentaa hyvälle paikalle paviljongin, jota ravintolayrittäjä pääsee pyörittämään?

–Kaupungin tukena ja kaupungin tukena. Jos on päätetty, että sellainen siihen rakennetaan, niin mieluummin niin, että sen rakentaa kaupungin yhtiö. Silloin me emme ole sidoksissa kehenkään, jos vaikka 50 vuoden päästä päätetään tehdä tontille jotain muuta.

Mitä se jokin muu voisi olla?

–En osaa sanoa. Ainahan arkkitehtien ja muiden suunnitelmat muuttuvat, kun ajatellaan kaupungin kokonaiskehittämistä.

Katso kopterivideolta, millaiselle paikalle paviljonki tulee:

 

Ravintola pääosassa

Paikalla sijaitsi ennen laivayhtiö Hopealinjan huonokuntoinen lipputoimisto. Kummola toteaa, että uutta rakennusta lähdettiin suunnittelemaan Hopealinjan tarpeesta. Kun Hopealinja totesi, ettei tarvitse niin paljon tilaa, nousi esiin ajatus saunatiloista.

–En ollut itsekään paviljongista alussa innostunut, mutta mitä enemmän olen tätä miettinyt, sitä enemmän olen sitä mieltä, että tämähän voikin olla ihan tosi hyvä juttu.

Rakennuksesta on puhuttu saunapaviljonkina, mutta suurin osa tiloista on tulossa ravintolan käyttöön. Lisäksi sinne tulee Hopealinjan toimisto ja torimyyjien sosiaalitiloja.

Paviljonkia alusta asti suunnittelemassa ollut Tampereen Palvelukiinteistöjen entinen toimitusjohtaja Ilkka Ojala toteaa, ettei rakennuksesta ole koskaan ollut tarkoitus tehdä ensisijaisesti saunaa.

–Koko ajan on ollut niin, että ravintolatoiminta on ollut ykkösasia. Kiinteistösijoittajan eli Tampereen Palvelukiinteistöjen näkökulma on ollut se, että sauna ei voi olla liian iso. Siihen sisältyisi niin paljon riskejä. Rakennuksen elinkaari on vähintään 40 vuotta ja sen pitää pystyä elämään muutoksissa.

Ojala muistelee, että sauna saattoi olla ensimmäisissä luonnoksissa hieman nykyistä isompi, mutta ei merkittävästi.

–Saunatoiminta on ehkä noussut julkisuudessa esille, koska se on tuolla paikalla uutta. Tämäkin koko mahdollistaa melkoiset kävijämäärät, kun sauna on auki vuoden ympäri. Kävijöitä voi olla kymmeniätuhansia, Ojala pohtii.

Honkatalot Oy
Havainnekuva näyttää, miten kaksikerroksinen paviljonki sopii ympäristöönsä.

Havainnekuva näyttää, miten kaksikerroksinen paviljonki sopii ympäristöönsä.

Helsinkiläiset aloitteellisia

Ojalan mukaan ajatus saunasta nousi esiin vasta rakennuksen kaavan valmistumisen jälkeen, kun Sauna Finlandia Holding Oy etsi saunaravintolalle paikkaa Tampereelta.

–Haimme yhteisen mallin, joka täytti sekä heidän että Palvelukiinteistöjen tavoitteet, Ojala sanoo.

Palvelukiinteistöjen hallituksen puheenjohtajan Matti Länsiön mukaan tontista kiinnostuneita oli useampia.

–Nämä Löylyn suunnitelleet kaverit ovat olleet aloitteellisia siitä asti, kun kaava valmistui. Heillä on kokemusta toiminnasta Helsingistä. He olisivat halunneet painottaa saunatoimintaa enemmän, Länsiö sanoo.

Länsiön mukaan Laukontorin paviljongista tekee erityisen tärkeän se, että se liittyy naapurissa sijaitsevan Eteläpuiston alueen kehittämiseen. Rakennuksesta on haluttu kaupunkikuvaan sopiva ja arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen.

Paviljonki numeroina

Ravintolaan tulee yhteensä 519 asiakaspaikkaa, joista sisäpaikkoja on yhteensä 105. Ulkopaikkoja on alakerran terassilla 114 ja yläkerran terassilla 300. Ulkoterassien pinta-ala on yhteensä 722 neliömetriä.

Saunoja on kaksi ja niiden yhteenlaskettu pinta-ala on 28 neliömetriä. Niiden laskennallinen kapasiteetti on yli 500 saunojaa päivässä, jos saunat ovat auki 12 tuntia päivässä.

Paviljonki on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön.

Rakennukseen on tulossa viherkatto.


Lue myös nämä


Kommentit (28)

  • Huippu!!!!

    Huippua!!

  • Maalainen

    Täältä on satoja kilometrejä tampereelle, mutta jos jostain on syytä olla kateellinen tampereelle niin se on siitä, että ovat saaneet Kummolan tekemään työtä heille. Hän on vahva ja hyvä johtaja, nytkin tätä asiaa voisi katsoa niin, että kummola esti huipputontin yksityistämisen ja piti sen kaupungilla, sen sijaan että olisi myynyt huipputontin jollekin kaverille pilkkahintaan ja kommentoinut yksityistämis-jargonilla asiaa kuten maan tapa on.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio