Miksi siisti tarina sosiaalisessa mediassa herätti Sipan auttajat? Muistetaan sama myötätunto muulloinkin

Kolumni: Saatoimme hurmaantua sosiaalisen median auttamisvimmaan. Muistetaan Sipan tarina silloinkin kun avuntarvitsija haisee ja tulee lähelle.

Timo Marttila
Miksi siisti tarina sosiaalisessa mediassa herätti Sipan auttajat? Muistetaan sama myötätunto muulloinkin
Sari Torvinen

Puolihumalainen mies makaa kippurassa parkkihallin betonisella porrastasanteella. Allaan taitaa olla pala pahvia tai takki. Suon hänelle vain vilkaisun ja jatkan matkaa kohti pysäköityä autoani. Eihän nyt ole edes pakkasta ja halli on lämmitetty. En häiritse, tunnen pienen myötätunnon aallon, mutta en tee elettäkään auttaakseni vanhaa miestä. En silloin, en myöhemmin. En edes tiedä miten sen tekisin. Toisaalta en myöskään ilmoita vartiointiin. Antaa raukan nukkua.

Samanlainen mies kuin Sipa, 55. Kansalaiset riensivät auttamaan tätä, kun tarinansa kerrottiin sosiaalisessa mediassa. Jokainen, joka ojensi kätensä ansaitsee kiitoksen. Hyvä sydän on hyvä sydän toimi se missä kohden tahansa. Mutta herättikö Sipa myötätuntomme, koska hän oli siististi sosiaalisessa mediassa kännykän näytöllä ilman hajua ja äänitehosteita?

Sipa kertoo kodittoman arjesta videolla:

 

Ihmiset auttoivat häntä myös siksi, että siihen tuli mahdollisuus. Tamperelaiseläkeläinen Erkki Ottela kertoi missä ja miten Sipaa voi tukea. Ottela ja Aamulehti kirjoittivat Sipan tarinan ja asunnoton muuttui tuoksahtavasta mytystä ihmiseksi. Ymmärsimme, että ei oltu aikanaan 13-vuotiaalle annettu elämään paljon eväitä: "Äiti osti minulle alkoholia, jos olin kiltti."

Mitä se haittaa, vaikka Sipalle kannetaan ruokaa ja vaatteita? Ei mitään, ellei viedä rahaa. Sen hän mitä todennäköisemmin käyttää rakastettunsa hankkimiseksi. Vaan haittaako sekään? Eipä juo korvikkeita.

Sipa ja Erkki Ottela ansaitsevat hatunnoston. Kerrottu tarina lisää ymmärrystä ihmisyydestä ja kohtaloista.

Joulu lähestyy. Meidän kaikkien on syytä jättää muutama muovinen turhuus ostamatta ja lahjoittaa vaikkapa lastensuojeluun. Ehkä sillä tavalla jää muutama Sipa kehittymättä. Ehkä seuraavan kerran porrastasanteen juopon yli astuessa voi tuntea piirun pidempään myötätuntoa.

Omassa karuudessaan Sipa nimittäin on kova jätkä. Suomessa yhteiskunta yhä auttaa, mutta hän on halunnut pitää itsenäisyytensä ja tuntee sentään olevansa parempi kuin narkkarit.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Sipalle ja auttajille Iso Peukku.
    Jokainen meistä voi nähdä oman itsensä myös sen vähäosaisemman kanssakulkijamme hahmossa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio