ulkomaat

Miksi Koreoiden tapaaminen järjestyi? Kyseessä on joko suuri huijaus tai pelko USA:n sotilaallisesta iskusta

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Mika Aaltola ei oikein usko, että Kim Jong-un luopuisi ydinaseestaan, koska ydinase turvaa Kimin vallan.

KOREA SUMMIT PRESS / POOL / EPA
Miksi Koreoiden tapaaminen järjestyi? Kyseessä on joko suuri huijaus tai pelko USA:n sotilaallisesta iskusta

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in (oik.) ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat historiallisessa kokouksessaan perjantaina.

Juha LehtinenAamulehti

Etelä-Korean ja Pohjois-Korean johtajat Kim Jong-un ja Moon Jae-in ilmoittivat perjantain huippukokouksessaan, että tavoitteena on rauhansopimus maiden välillä vielä tänä vuonna.

Johtajat toistivat tapaamisessaan myös tavoitteen Korean niemimaan ydinaseriisunnasta.

Mikä loppujen lopuksi on tämän historialliseksi luonnehditun tapaamisen anti, Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Mika Aaltola?

–Merkittävintä on ilmapiirin ja tilanteen iso muutos viime kesästä, jolloin alkoi hankala ja vakava kansainvälinen kriisi Korean niemimaalla. Nyt haetaan otollista hetkeä, joka estää kriisin eskalaation (laajentumisen) tuolla alueella.

–Johtajat hakevat rauhansopimusta ja vihollisuuksien lopettamista. Siihen liittyy myös suurvaltojen osuus.

Tilanne näytti vielä jokin aika sitten tosi hankalalta. Miksi tapaaminen kuitenkin onnistui?

–Tähän liittyy paljon poliittista spekulaatiota. Voi olla, että Pohjois-Korean nuorehko johtaja haluaa jättää omaksi perinnökseen kansan elintason kohottamisen.

–Kyynisempi selvitys on, että Pohjois-Korea on tehnyt näin (liennyttänyt) ennenkin. Sen ansiosta maa saa taloudellista tukea ja sanktioiden lievennyksiä.

–Ero aikaisempaan on lännen asenne. Pohjois-Korea on ollut nyt tehokkaasti eristetty talouspakotteiden avulla ja lisäksi on lisätty sotilaallisen iskun vaara. Pohjois-Korea ymmärtää, että Yhdysvallat on tehnyt sotilaallisia suunnitelmia Pohjois-Korean varalle. Näin ei toimittu presidenttien Barack Obaman ja George W. Bushin aikana. Presidentti Donald Trumpin arvaamattomuus ja sotilaallisen mahdollisuuden vaihtoehto on lisännyt painetta.

–Myös Kiinalla oli oma roolinsa. Kiinan ja Pohjois-Korean välinen kauppa on elintärkeä Pohjois-Korealle.

Saavatko maat rauhansopimuksen aikaiseksi?

–On se mahdollista. Siihen tarvitaan Koreoiden lisäksi kaikkien Korean sotaan (1950–1953) osallistuneiden maiden tukea – kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan, jotka olivat keskeisiä osapuolia. Ehkä myös Venäjän tukea. Rauhansopimus on sitten laajempi sopimus koko Korean niemimaasta.

Joidenkin arvioiden mukaan Pohjois-Korean Kimin ja USA:n Trumpin tuleva tapaaminen on vielä merkittävämpi asia kuin nyt pidetty perjantain kokous. Toteutuuko tämä tapaaminen?

–Ei se ole vielä kirkossa kuulutettu, mutta tämän päivän tapaaminen antaa siihen tukea. Tapaaminen kesällä on todennäköistä. Mutta tapaaminen voi toki päätyä umpikujaan. Trump on sanonut, että "sillä on sitten seurauksensa".

Voisiko Trumpin ja Kimin tapaaminen olla Helsingissä?

–Mongolia tai Singapore ovat todennäköisemmät paikat. Helsinki ei ole kuitenkaan mahdoton vaihtoehto. Onhan kaupungilla oma painoarvonsa ja maineensa "Helsingin hengestä".

Voiko Pohjois-Korea koskaan luopua ydinaseestaan?

–Tämän suhteen olen skeptinen. Jos ydinase turvaa Kimin vallan, hänen valtansa täytyisi turvata jollain muulla tavalla.

–Kovin paljon esimerkkejä ei ole maista, jotka ovat luopuneet ydinaseestaan. Ukraina on sellainen maa. Ukrainalle annettiin kyllä turvallisuustakuut, kun maa luopui ydinaseesta. Myös Venäjä antoi takuut.

Onko mahdollista, että Koreat joskus yhdistyisivät?

–Kaikki on politiikassa mahdollista. Kysymys yhdistymisestä on ollut ennenkin esillä, mutta se vaatisi laajempaa geopoliittista muutosta ja Kiinan vahvaa myötävaikuttamista.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Oikeilla korteilla

    ”Tutkijalta yllättävä tunnustus Donald Trumpille: ”Läpimurto Koreoiden tilanteessa ei olisi onnistunut ilman häntä”..”

    https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/247417-tutkijalta-yllattava-tunnustus-donald-trumpille-lapimurto-koreoiden-tilanteessa-ei

  • Ville Tampere

    Media ”tietää” ettei presidentti Trump voi saada mitään aikaiseksi! Ainakaan mitään hyvää. Herätkää, Trump on saanut aikaan paljon, työttömyys on laskenut, talous kasvaa ja Koreat keskustelevat. Media on ymmällään, voihan nenä Koreat keskustelee — selittäkää miten se voi olla huono asia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio