Mikä teki ponin turpaan isot puremajäljet? Suurpetoyhdyshenkilö: "Todennäköisesti susi on koettanut käydä ponin kurkkuun kiinni"

Siuron alueen suurpetoyhdyshenkilö Markku Rajasilta sai maanantaiaamuna Korvolassa asuvalta hevosenomistajalta puhelun.

Lukijan kuva
Mikä teki ponin turpaan isot puremajäljet? Suurpetoyhdyshenkilö: "Todennäköisesti susi on koettanut käydä ponin kurkkuun kiinni"

Peto raateli ponia.

Karoliina KallioAlma Media

Korvolassa asuva nainen oli aamuvarhaisella mennyt hevosaitaukseen katsomaan hevostaan ja poniaan ja huomannut, että ponin turpa oli veressä. Joku tai jokin oli vahingoittanut sitä.

Markku Rajasilta lähti tarkastamaan tilanteen todetakseen, että ponin turvassa on mitä ilmeisimmin puremajäljet.

Jäljestä näki, että hampaiden väli on ollut reilut neljä senttiä, eli ilves se ei ole voinut olla, vaan jokin koiraeläin.

Pedon suu on ollut suuri, koska myös toisella puolella ponin turpaa on puremajälki.

Lukijan kuva
Pedon suu on ollut suuri, koska myös toisella puolella ponin turpaa on puremajälki.

Pedon suu on ollut suuri, koska myös toisella puolella ponin turpaa on puremajälki.

–Todennäköisesti susi on koettanut käydä ponin kurkkuun kiinni ja joko hevonen tai aitausta lähestyvä emäntä on keskeyttänyt raatelun.

Nokian ympäristössä useita laumoja

Yöpakkanen oli kovettanut maan, joten sudenjälkiä ei aitauksesta löytynyt. Rajasilta pitää silti todennäköisimpänä, että susi on ollut asialla.

Nokian ympäristössä on kolme susilaumaa, jotka liikuskelevat 30–40 kilometrin säteellä. Yksi lauma on Huittisissa, Teisko-Oriveden suunnalla on toinen ja kolmas Parkanossa.

– Nokia osuu siihen keskiöön, joten tällä vaeltelee silloin tällöin yksittäisiä susia. Ne tapaavat kulkea Melon voimalaitoksen kohdilta yli. Korvolahan on niillä nurkilla.

Koira on helppo saalis

Markku Rajasillan mukaan erityisesti koirat ovat sudelle helppoja ja mieleisiä saaliita.

Tosin Nokialta hän muistaa vain yhden tapauksen. Siitäkin on jo kymmenisen vuotta. Susi saalisti silloin koiran Siurossa.

– Savon suunnalla sen sijaan oli yhteen aikaan useita tapauksia. Sudet väijyivät, kun omistajat päästivät koiransa iltapissille ja kävivät sitten kimppuun.

Lemmikit yöksi sisään

Korvolan poni selvisi säikähdyksellä, eikä tapauksesta muutenkaan ole syytä mennä paniikkiin. Rajasilta kehottaa kuitenkin ihmisiä pitämään lemmikkinsä sisätiloissa yön yli ainakin viikon ajan.

– Tuskin sudet tänne ovat majoittuneet, mutta niitä saattaa majailla näillä seuduilla muutamina päivinä, jos ne ovat saaneet hyvän saaliin.


Kommentit (4)

  • Susienystävä

    Tuli vaan mieleen jos se on rusakko joka on tökkinyt ponin pois samalta porkkana kasalta. Ei susi syö poninlihaa kun se on niin pahaa.

  • PPPP

    Näitä kommenteja kun lukee, niin tulee mieleen, että on se hyvä kun tarralenkkareissa on saatavana aikuisten kokoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio