Mielipide: Kela kehittää toimintaansa toimeentulotuen myöntämisessä

Elias Lahtinen / Aamulehden arkisto
Mielipide: Kela kehittää toimintaansa toimeentulotuen myöntämisessä

Kela pahoittelee asiakkaan vaikeaa tilannetta ja hakemusten käsittelyssä tehtyjä virheitä.

Pasi Pajula

Aamulehti kirjoitti 16.4. toimeentulotukea saavan vajaavaltaisen nuoren tilanteesta. Kela oli tehnyt neljä oikaisua nuoren toimeentulotukea koskeviin päätöksiin. Nuoren edunvalvoja toi jutussa esiin, että tukien hakeminen Kelasta on vaikeaa.

Juttu käsitteli yksittäisen asiakkaan asiaa, eikä Kela voi ottaa asiaan julkisuudessa tarkemmin kantaa. Kela pahoittelee asiakkaan vaikeaa tilannetta ja hakemusten käsittelyssä tehtyjä virheitä. Kela pyrkii kehittämään toimintaansa, jotta jutussa kuvatuilta tilanteilta vältyttäisiin. Tämä edellyttää myös aiempaa toimivampaa yhteistyötä kuntien kanssa.

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, joka elää asiakkaiden muuttuvien elämäntilanteiden mukaan kuukausittain, jopa viikoittain. Kuten Aamulehden kirjoituksestakin käy ilmi, tukea voi saada asiakkaan elämäntilanteen mukaan esimerkiksi ruokaan, lääkkeisiin ja asumismenoihin mukaan luettuna vuokravakuudet. Kela tekee ratkaisun asiakkaan toimittaman hakemuksen ja liitteiden perusteella soveltamalla toimeentulotukilakia kulloiseenkin tilanteeseen.

Toimeentulotuki on tarkoitettu lyhytaikaiseksi avuksi, mutta moni asiakas saa tukea useamman kuukauden ajan. Toimeentulotuen asiakkaiden määrä on ollut kasvussa. Viime vuoden aikana Kela teki 1,7 miljoonaa toimeentulotuen ratkaisua. Näistä hieman yli 1 prosenttiin tehtiin oikaisuvaatimus. Pääosa ratkaisuista tehdään siis virheettä.

Kela pyrkii aina mahdollisuuksien mukaan myöntämään tuen asiakkaan toimittamien selvitysten perusteella 7 arkipäivän määräajassa. On myös tärkeää, että asiakkaalla on riittävästi aikaa toimittaa hakemuksestaan mahdollisesti puuttuvat lisäselvitykset. Lisäselvitysten toimittaminen edellyttää Kelalta toimivia palvelukanavia ja selkeää viestintää, jotta asiakas ymmärtää, mitä häneltä pyydetään.

Tuen myöntäminen oikaisuvaatimusten kautta ei ole tavoiteltavaa. Kelan oikaisuvaatimuskeskus kuitenkin takaa osaltaan asiakkaiden oikeusturvan valtakunnallisesti yhdenmukaisella tavalla ja varmistaa, että virheet tulevat Kelassa korjatuiksi. Kela korjaa myös muuten mahdolliset itse havaitsemansa virheellisyydet.

Toimeentulotuen siirto Kelaan vuoden 2017 alussa oli valtava yhteiskunnallinen muutos, jota Kela ja sen yhteistyökumppanit osittain edelleen toteuttavat.

Sosiaaliturvan kokonaisuutta tulisi kehittää siten, että viimesijaiseen ja väliaikaiseksi tarkoitettuun toimeentulotukeen joutuisi turvautumaan mahdollisimman harva. Tämä auttaisi myös niitä henkilöitä, jotka tarvitsevat enemmän erilaisia tukia ja palveluja. Näiden asiakkaiden kohtaamiseen jäisi enemmän aikaa ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä pystyttäisiin tekemään suunnitelmallisemmin.

Kirjoittaja on Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

 • Nimetön

  “Toimeentulotuki on tarkoitettu lyhytaikaiseksi avuksi, mutta moni asiakas saa tukea useamman kuukauden ajan.”

  Kuukauden?! Kyllä siinä pitkäaikaistyöttömillä puhutaan VUOSISTA, joina he ovat joutuneet toimeentulotukea hakemaan, ei kuukausista. Silloin voidaan kysyä, mikä muissa tuissa mättää, ettei niillä elä?

 • Nimetön

  ”Juttu käsitteli yksittäisen asiakkaan asiaa, eikä Kela voi ottaa asiaan julkisuudessa tarkemmin kantaa. Kela pahoittelee asiakkaan vaikeaa tilannetta ja hakemusten käsittelyssä tehtyjä virheitä. Kela pyrkii kehittämään toimintaansa, jotta jutussa kuvatuilta tilanteilta vältyttäisiin.”

  Vastaus olisi ihan yhtä hyvin voinut olla ”Emme voi ottaa kantaa omiin laiminlyönteihimme ja hölmöilyihimme koska ne eivät ole julkista tietoa”

  Kela voikin jatkaa : ”Olemme onneksi hyviä edes pahoittelemaan että hupisista vaan, ompas käynyt ikävästi mutta koska ”juttu käsitteli yksittäisen asiakkaan asiaa, ei Kela voi ottaa asiaan julkisuudessa tarkemmin kantaa””

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio