Mattel juhlistaa naisia roolimalli-Barbieilla, jotka ovat laihoja ja siloteltuja versioita tunnetuista ihmisistä – Lelututkija: En pidä huonona, että Barbien tunnistettavuus on mukana

Mattel kuvailee nettisivuillaan, että sarjan nuket juhlistavat henkilöitä, jotka saavutuksillaan ovat osoittaneet, että tytöt ja naiset voivat olla mitä tahansa.

Mattel
Mattel juhlistaa naisia roolimalli-Barbieilla, jotka ovat laihoja ja siloteltuja versioita tunnetuista ihmisistä – Lelututkija: En pidä huonona, että Barbien tunnistettavuus on mukana

Taiteilija Frida Kahlo, lentäjä Amelia Earhart ja matemaatikko Katherine Johnson barbieina.

Heidi PesonenAamulehti

Leluvalmistaja Mattel on julkaissut uuden Barbie-sarjan, joka perustuu innostaviin naisiin ja roolimalleihin. Sarjan nuket perustuvat todellisiin henkilöihin, joista ensimmäiset ovat taiteilija Frida Kahlo, lentäjä Amelia Earhart ja matemaatikko Katherine Johnson.

Mattel kuvailee nettisivuillaan, että sarjan nuket juhlistavat henkilöitä, jotka saavutuksillaan ovat osoittaneet, että tytöt ja naiset voivat olla mitä tahansa.

Nuket ovat kuitenkin ulkoisesti selvästi Barbieita laihoine vartaloineen ja ohuine käsineen. Chicago Tribune -lehden artikkelissa kommentoidaan, että idea sankarillisten naisten ja Naisten päivän juhlistamisesta on hieno, mutta nukeista on tehty niin laihoja, ettei niihin mahtuisi edes toimivia sisäelimiä.

Nuket ovat myös esikuviaan silotellumpia. Esimerkiksi Frida Kahlon tunnetut kulmakarvat ovat Barbiella huomattavasti vähemmän hallitsevat.

Lelututkija Katriina Heljakka Turun yliopistosta kiinnitti myös huomiota Kahlon kulmakarvoihin nähtyään kuvan uusista Barbieista.

–Katsoin, että ne eivät ole ihan autenttiset. Nukeissa pyritään edelleen miellyttämään suuria yleisöjä. On kuitenkin tosi ilahduttavaa, että tällainen sarja on julkaistu, sillä lelukulttuurin muuttuminen monimuotoisemmaksi on tervetullutta.

Heljakka toteaa, että Barbien uusi nukkesarja olisi helppo teilata kosiskeluna ja imagotemppuna, mutta asiaa voi katsoa myös toisesta kulmasta.

–Uskon, että leluteollisuudessa ollaan ihan aidosti valmiita hyväksymään se, että nukella voi olla monet kasvot, ihonväri ja vartalo – tai tällaiset ikoniset naiset taustalla.

EPA, Zumawire
Frida Kahlo, Amelia Earhart ja Katherine Johnson toimivat Mattelin mukaan roolimalleina.

Frida Kahlo, Amelia Earhart ja Katherine Johnson toimivat Mattelin mukaan roolimalleina.

Nukkejen maailma muuttuu

Heljakan mukaan nuket ovat yhdistelmiä todellisesta henkilöstä ja Barbiesta, sillä Barbie-nukke pitää tunnistaa Barbieksi.

–En pidä huonona asiana, että Barbien tunnistettavuus on mukana. Samaan aikaan ihmisten soisi olevan enemmän tietoisia siitä, mitä markkinoilla on. Olin juuri New Yorkin lelumessuilla ja kävin kiertämässä siellä lelukauppoja. Siellä oli Barbien Fashionista-nukkeja esimerkiksi erimuotoisin reisin. Se on hyvä suunta.

Heljakka ei allekirjoita väitettä, että Barbie brändinä ajaisi ainoastaan tietynlaisen naisvartalon hyväksyttävyyttä. Nukketeollisuus kytkeytyy kuitenkin muotiteollisuuteen, joten se, mitä tapahtuu catwalkeilla ja muotilehdissä, heijastuu myös nukketeollisuuteen.

Toisaalta leluyritykset joutuvat arvioimaan tuotteidensa estetiikkaa myös siitä näkökulmasta, että kuluttajilla on nyt mahdollisuus valita monenlaisista esikuvista. Esimerkiksi blogit ja vlogit tuovat esille paitsi ajatuksiin ja mielipiteisiin, myös ruumiinkuvaan ja sukupuoleen liittyvää moninaisuutta.

–Kun ajatellaan Mattelia ja muita isoja lelujättejä, ne tulevat hieman jälkijunassa niihin trendeihin, joita leikin ekosysteemeissä on tänä päivänä nähtävissä, Heljakka sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee sen, että joukkorahoituspalveluissa on kerätty ja saatu rahoitusta sellaisille nukeille, joita ei tähän asti ole totuttu näkemään. Nukeilla voi olla esimerkiksi sairauden merkkejä tai vammoja.

Heljakan mukaan lelujättien nukkekulttuurissa on kuitenkin tapahtunut paljon sen jälkeen, kun Bratz-nuket lähtivät 2000-luvun alussa haastamaan Barbieta. Katutyyliä ja muodikkuutta edustavat Bratzit ravistelivat sievää ja mallinukkemaista Barbie-instituutiota.

–Silloin huomattiin, että ikoninkin pitää uudistua ja herätä siihen, että maailma on monimuotoinen paikka ja ihmiset ovat entistä tiedostavampia siitä, millaisilla leikkivälineillä lapset ja myös aikuiset itse leikkivät, Heljakka kuvailee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio