Talous

Mato Valtonen kumppaneineen haluaa rakentaa Rovaniemen metsiin jouluisen teemapuiston, jonka mittasuhteet ovat valtavat

"Joulupukin valtiolle" etsitään nyt kansainvälisiä rahoittajia ja paikallisia, lappilaisia yhteistyökumppaneita. Valtio päättänee maanvuokrauksesta syksyllä

Jouni Porsanger
Mato Valtonen kumppaneineen haluaa rakentaa Rovaniemen metsiin jouluisen teemapuiston, jonka mittasuhteet ovat valtavat

Yrittäjät Mato Valtonen ja Ari Siitari kertoivat "Joulupukin valtiota" koskevista suunnitelmistaan paikallisille yrittäjille Rovaniemellä.

Sinikka Pylkkänen

Rovaniemen kaupungin pohjoispuolelle ideoidun jättimäisen matkailukeskuksen suunnitelmat ovat tarkentuneet. Toteutuessaan Republic of Santa Clausiksi nimetty teemapuisto sijoittuisi Norvajärven ja Perunkajärven välimaastoon Metsähallituksen maille. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluisi Nelostien varteen, Olkkajärven kupeeseen rakennettava Welcome Center.

Hankkeen puuhamiehet, yrittäjät Ari Siitari ja Mato Valtonen, ovat käyneet Metsähallituksen kanssa neuvotteluja maanvuokrauksesta. Metsähallituksen Laatumaan myyntipäällikkö Kari Männistö kertoo, että esisopimus maanvuokrauksesta ja sen liitteeksi tuleva 50-vuotinen vuokrasopimus on määrä esitellä Metsähallituksen hallitukselle elo-syyskuussa.

Hallitus päättää, viekö se asian eteenpäin valtioneuvostolle.

–Tämä on niin iso juttu, ettei meillä ole valtuuksia tehdä sopimusta, vaan päätöksen tekee valtioneuvosto, Männistö sanoo.

Vuokrasopimusta hierotaan alueesta, jonka pinta-ala on kaikkiaan 7750 hehtaaria. Suorakulmioksi muutettuna alueen toinen sivu olisi kymmenen ja toinen liki kahdeksan kilometriä.

Yrittäjät perustelevat jättimäistä mittakaavaa sillä, että "Joulupukin valtioon" tuleville matkailijoille halutaan tarjota luontoelämyksiä, ei vain rakennettua ympäristöä. Lisäksi he uskovat, että huiman kokoluokan hanke herättää niin kansainvälisen median kuin sijoittajien kiinnostuksen.

–Aluetta ei ole tietenkään tarkoitus rakentaa täyteen, Mato Valtonen huomauttaa.

Tällä hetkellä alue on pääasiassa talousmetsää. Lisäksi siellä on maa-aineksen ottopaikka, turvetuotantoalue ja muutamia yksityistontteja. Alueen läpi kulkee Perunkajärvelle johtava tie. Männistön mukaan vuokrasopimusluonnoksen ehtoihin kirjataan, ettei näitä alueen nykyisiä käyttäjiä saa ajaa pois.

Miila Kankaanranta
Joulupukin valtiolle halutaan vuokrata maa-alue Rovaniemen pohjoispuolelta.

Joulupukin valtiolle halutaan vuokrata maa-alue Rovaniemen pohjoispuolelta.

Yrittäjien visioissa Republic of Santa Claus on joulun tarinan ympärille rakentuva satumaa, joka houkuttelee matkailijoita kaikkialta maailmasta ympäri vuoden. Teemapuistosta löytyy miltei rajaton valikoima majoitusmahdollisuuksia, ruokaa, viihdettä ja elämyksiä.

–Mutta tästä ei tule mitään Disneylandia, vaan puhdas paikka, jossa noudatetaan kestävän kehityksen standardeja, Valtonen huomauttaa.

Siitarin ja Valtosen suunnitelmissa teemapuisto toteutetaan paikallisin voimin, kansainvälisten sijoittajien rahoituksella. Siitarin mukaan useat suuret sijoittajat muun muassa Kiinassa ja Lähi-idässä ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa hanketta kohtaan.

Miila Kankaanranta
Tämän kokoinen on jouluvaltioksi suunniteltu alue pääkaupunkiseudulle sijoitettuna.

Tämän kokoinen on jouluvaltioksi suunniteltu alue pääkaupunkiseudulle sijoitettuna.

Kaupunki odottaa konkreettisia maankäyttösuunnitelmia

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Liisa Ansalan (kesk.) mukaan kaupunki suhtautuu jouluvaltioideaan lähtökohtaisesti positiivisesti. Käytännössä kaupungilla olisi hankkeessa lähinnä kaavoittajan rooli.

–Tämä on mielenkiintoinen hanke, joka on toki vasta alkuvaiheessa. Suunnitelmat ovat tosi isoja, mutta jos niistä toteutuu pienikin palanen, se on ilman muuta positiivista. Ei näitä ideoita kannata tässä vaiheessa lähteä torppaamaan, Ansala sanoo.

Ansala viittaa Niilo Tarvajärven ajatuksiin, joita niitäkin pidettiin aikoinaan suuruudenhulluina. Lopulta osa niistä kuitenkin toteutui.

Ansalan mukaan hankkeen vetäjät ovat pitäneet kaupungin ajan tasalla suunnitelmistaan. Kaupunki odottaa yrittäjiltä kuitenkin konkreettisia maankäyttösuunnitelmia, ennen kuin se panee tikkua ristiin suurhankkeen eteen.

–Kaavoitusprosessi voi alkaa vasta sitten, kun tiedetään tarkasti, mitä ja minne aiotaan rakentaa, Ansala sanoo.

Teemapuistosuunnitelma sijoittuu alueelle, jossa ei ole sen paremmin yleis- kuin asemakaavaa. Alueelta puuttuu myös käytännössä kaikki infrastruktuuri eli esimerkiksi vesijohtoverkosto.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio