Maisemaan repesi yhtäkkiä valtava kanjoni – Sulamisvedet aiheuttivat ison maanvyöryn Norjasta Suomeen johtavan tien varrella

Vesimassat kippasivat jokeen suuren hiekkalastin.

Kuvakaappaus NRK
Maisemaan repesi yhtäkkiä valtava kanjoni – Sulamisvedet aiheuttivat ison maanvyöryn Norjasta Suomeen johtavan tien varrella

Vedessä on voimaa. NRK:n nettisivulla näkyy dronella kuvattu video sortumakohdasta.

Olli Miettunen

Kovasti on voimaa vedessä keväällä, kun se sulaa sopivassa kohdassa - kuten Suomen Karigasniemestä Norjan Kaarasjoelle johtavan 92-tien varrella. NRK:n uutisessa näkyy, miten vesi on sortanut pitkän ja syvän kanjonin vain 20 metrin päähän tiestä joelle asti.

Norjan yleisradioyhtiö NRK varoittaa nettijutussa, että koko Pohjois-Norjassa maanvyöryjen vaara on koholla ja sama tilanne näkyy kartalla Oslon luoteispuolella. Iso vyöry sattui äskettäin myös Nordkapissa.

Valtion tielaitos tarkkailee vyöryherkkiä alueita, koska pohjavesi on korkealla ja nopean sulamisen takia maaperä on erittäin vettynyt. Jyrkillä rinteillä maamassa voi liikahtaa herkästi.

NRK:n uutisen yhteydessä on karasjokelaisen Runar Balton dronella kuvaama video, josta 92-tien varrella sattuneen vyöryn koko selviää. Maan mukana meni myös paljon puita. Tietä ei ole suljettu liikenteeltä.

Tielaitoksen Finnmarkin alueen projektipäällikkö Kurt Mørk Eriksen sanoo NRK:lle, että tilanne vyörykohdassa arvioidaan nyt melko vakaaksi. Alueelta pyritään johtamaan sulamisvesiä pois niin, ettei maata vyöry lisää.

NRK:nuutinen


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio