Tiede

Maata kiertävän avaruusaseman mikrobiyhteisö on ihmisen kannalta harmittomampi elinympäristö kuin tavallinen olohuone tavallisessa kodissa

Avaruusaseman mikrobiyhteisön koostumuksella on merkitystä, sillä ei ole yhdentekevää, minkälainen mikrobisto matkustaa tulevaisuudessa ihmisen mukana Marsiin siirtokuntia perustamaan.

Nasa
Maata kiertävän avaruusaseman mikrobiyhteisö on ihmisen kannalta harmittomampi elinympäristö kuin tavallinen olohuone tavallisessa kodissa

Ihminen on elänyt Maata kiertävällä avaruusasemalla vuosituhannen vaihteesta lähtien.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Maata kiertävän kansainvälisen ISS-avaruusaseman tiloissa elävien mikrobien yhteisö muistuttaa enemmän kodin mikrobeja kuin ihmisen elimistössä elävää mikrobien yhteisöä eli mikrobiomia. Avaruusaseman mikrobiomin koostumus kuitenkin eroaa kodeissamme ja ihmisen sisällä elävän mikrobiomin koostumuksesta.

Tähän tulokseen tulivat ISS-aseman mikrobikoostumusta Kalifornian yliopiston Davisin yksikössä selvittäneet tutkijat.

Tutkimuksessa avaruusaseman mikrobien elämää kartoitettiin näytteistä, joita avaruusasemalla työskentelevät astronautit keräsivät 15 kohteesta eri puolilta asemaa.

Sen jälkeen tuloksia verrattiin yhdysvaltalaisten kotien mikrobikoostumusta kartoittaneen Wildlife of Our Homes -tutkimuksen tietokantoihin sekä ihmisen elimistön mikrobiomia kartoittavan Human Microbiome Project -jättihankkeen tietokantoihin.

Tutkimuksen julkaisi Peerj.

Avaruusasemalla on terve mikrobiomi

–Meiltä kysytään usein, onko avaruudessa omia mikrobeja ja kuinka omituisia ne ovat. Nyt voimme vastata, että avaruusaseman mikrobimaailma on kotiemme tapaan hyvin harmiton. Se on mahdollisesti jopa harmittomampi kuin tavallisen olohuoneen mikrobiyhteisö, kertoo tutkimusprojektissa mukana oleva David Coil.

–Koska avaruusasema on täysin suljettu tila, sisätiloihin vuosien saatossa kertyneet erilaiset mikrobit ovat kulkeutuneet sinne ihmisten ja asemalle toimitettujen tarvikkeiden mukana, tutkimusartikkelin pääkirjoittaja johtava Jenna Lang sanoo.

–Tutkimus kertoo myös, että avaruusasemalla elää verrattain monipuolinen mikrobiyhteisö, mikä on hyvä asia, sillä se viittaa siihen, että mikrobimaailma asemalla on "terve".

Avaruusaseman mikrobiyhteisön tutkiminen on tutkijoiden mielestä tärkeätä, sillä ihminen suunnittelee pitkiä avaruusmatkoja.

Ei ole yhdentekevää, minkälainen mikrobiyhteisö matkaa ihmisen mukana esimerkiksi Marsiin siirtokuntia perustamaan.

Tutkimustuloksilla saattaa olla merkitystä myös kotiemme suunnittelussa.

Mikrobien pääsyä avaruusasemalle ja niiden liikkumista aseman sisällä säädellään. Menetelmille voi olla käyttöä myös tulevaisuuden kotien tai toimistojen suunnittelussa.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio