Maaseudun autioituminen uhkaa Suomen huoltovarmuutta – "Pystyykö teillä liikkumaan enää ilman maastoautoa?"

Harvemmin asutuilla alueilla ei ole enää ihmisiä korjaamassa sähkölinjoja, minkä vuoksi avun saaminen voi kestää.

Jarno Pellinen
Maaseudun autioituminen uhkaa Suomen huoltovarmuutta – "Pystyykö teillä liikkumaan enää ilman maastoautoa?"

Vaasassa järjestettiin torstaina viranomaisharjoitus, jossa simuloitiin kriisitilannetta satamassa. Tapahtuma liittyi Porin prikaatin johtamaan paikallispuolustusharjoitukseen Vaasa-Vasa 18.

Juho MäkeläLännen Media

Suomen väestön keskittyminen kaupunkeihin ja Etelä-Suomeen vaikuttaa myös huoltovarmuuteen.

–Isoin uhka on siinä, pystyykö yhteiskunta huolehtimaan jatkossa maaseudulla elävien tarpeista. Pidämmekö me esimerkiksi tieverkkoa sellaisessa kunnossa, että maaseudulla pystyy liikkumaan ilman maastoautoa, Huoltovarmuuskeskuksen varautumispäällikkö Jukka Etelävuori sanoo Lännen Medialle.

Viime talvena Suomessa oli pahin tykkylumitalvi 40 vuoteen. Etelävuoren mukaan suomalainen järjestelmä selvisi talvesta aika pienillä sähkökatkoilla, mutta miten käy tulevaisuudessa?

–Peräkylissä ei ole enää ihmisiä korjaamassa sähkölinjoja. Ollaan pikkuisen haasteellisessa tilanteessa, jos korjaaja tulee mummonmökille ehkä viikon päästä.

Etelävuori sanoo, että samalla sähköjen kanssa voivat mennä myös kännykkälinjat mykiksi. Joka paikassa Suomessa ei ole enää lankapuhelinliittymiä.

–Me emme pysty enää tarkistamaan, onko siellä kyseisessä kylässä kaikki asiat okei.

Jukka Etelävuori puhui torstaina Vaasassa kokonaismaanpuolustukseen liittyvässä "Suomi on saari" -seminaarissa.

Korjaus 9.3.2018 kello 7.10: Korjattu juttuun Huoltovarmuuskeskuksen kirjoitusasu ja vaihdettu ingressi.


Kommentit (6)

 • Kyösti Ihmemaassa

  Liittovaltiokehitys takaa huoltovarmuuden ruoan osalta Suomessa. Huoltovarmuudesta taas ei tarvitse olla huolissaan seuduilla, joilla kukaan ei asu. Muuttaminen asutulle alueelle on siis ratkaisu artikkelissa puitavaan ongelmaan.

 • isko pirttiniemi

  Tämähän on asiana mielenkiintoinen. Onko järkevää ylläpitää huoltovarmuutta kaikkialla?
  Jos ihminen valitsee asua 20km pitkään metsätien päässä, onko yhteiskunnalla ja kaupallisilla toimijoilla velvollisuutta tarjota sinne sama palvelutaso kuin kaupunkiin?
  Maalle muuttava ihminen tekee valinnan. Toisessa vaakakupissa iso tontti, halvempi talo, oma rauha ja tietyt harrastusmahdollisuudet. Toisessa vaakakupissa taas liikkumisen aikaavievyys, pitkät matkat sairaalaan, kauppaan ja kouluihin ja muutenkin huonot tai huononevat palvelut. Sen kun ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä että peräkylien palvelut huononevat jatkuvasti. Vaikka olisit sen talon ostanut koska lähellä on kauppa, kyläkoulu ja bussilinja, kaikki voi olla vuoden päästä mennyttä.

  Ihmisellä on myös vastuu itsestään. Jos valitset muuttaa maalle, voit joutua olemaan pitkään ilman sähköä tai sitten kuolet kun ambulanssi viipyy.
  Siihen on syynsä miksi valtaosa ihmisistä asuu kaupungeissa tai niiden liepeillä.

  Kaupungit toisaalta laajenevat ja kasvavat joka tuo palveluja lähemmäs maaseutua, tiettyyn rajaan saakka.

  Mutta turhaa kitinää jos jossakin ”jumalan selän takana” homma tökkii.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio